Žils Verns - Noslēpumu sala Jānis Rubļevskis (koko) / 22.10.2014. 06:21 / #Grāmatas / 2 komentāri

Jāatzīst, ka manu seju pārklāj sārtums no kauna, ka esmu lasījis ļoti maz no tāda klasiķa kā Žils Verns. Nedaudz vairāk kā pirms gada to sāku labot un izlasīju Kapteiņa Granta bērnus. Pamanīju, ka Goodreads draugu lokā cilvēki sāka lasīt Noslēpumu salu. Tad nu es parakājos pa plauktu, atradu savu 1956. gadā iespiesto sējumu un sāku lasīt.

Noslēpumu salaJa godīgi, pēdējā laikā arvien vairāk esmu iecienījis klasiku kā tādu, jo mūsdienu rakstnieki ļoti reti pārsteidz ar kādu intelektuāli ļoti baudāmu darbu, tāpēc ar prieku ķeros pie putekļainā plaukta, kurā ir savākta klasika no visiem, kam nav žēl šīs grāmatas man atdot.

Ja Kapteiņa Granta bērnos autors mani patīkami pārsteidza ar savām ģeogrāfijas zināšanām, tad šoreiz tas viss bija desmitkārt jaudīgāk. Vēl neticis līdz pusei, es sapratu, ka šo Verna garadarbu var ņemt uz neapdzīvotu salu un izmantot kā rokasgrāmatu, kurā paskaidrots sākot ar to, kā aptuveni noteikt atrašanās vietu uz zemeslodes ar minimāliem līdzekļiem, kā no dažādām vielām dabā var izveido visas nepieciešamās lietas, kā iegūt uguni ar minimāliem līdzekļiem utt.

Ir grūti aprakstīt tādu grāmatu, kura pārsteidz ar savu piesātinātību gan zināšanu, gan arī sižeta ziņā, bet jāatzīst, ka ne visiem šāda grāmata būtu pa zobam, jo esmu sapratis, ka bieži vien mūsdienu lasītājam gribās vieglu saturu pirms gulētiešanas, taču Verna darbos ir jāiedziļinās un reizēm pat jāapbruņojas ar zināmu pacietības devu. (Es nepārmetu vieglās lasāmvielas cienītājus - tas, ka lasi, jau ir ļoti labi. Arī es reizēm noskatos tizlu komēdiju, kuru pēc nedēļas vairs neatceros.)

Patīkams pārsteigums bija tas, ka Noslēpumu salā bija iepītas arī darbojošās personas no divām citām Žila Verna grāmatām: jau pieminētās Kapteiņa Granta bērni un 20000 ljē pa jūras dzelmi. Par kapteini Nemo man vēl jāpalasa, bet personāži no Kapteiņa Granta bērniem bija iepīti perfekti.

Visam cauri strādā, kā jau visos klasiķu darbos, labestība, cēlsirdība un drosme. Pilnīgi pašam gribās būt klāt varoņu piedzīvojumiem.

Grāmatai dodu 9 kokous no 10. Iesaku nenobīties un izlasīt.

P.S. Blakus grāmatai jāņem kladīte un pildspalva, jo tagad nožēloju, ka neizrakstīju laukā citātus, piemēram, par to, kā iegūt sērskābi vai uztaisīt nitroglicirīnu :D


Komentāri:

Fledis @ 24.01.2015. 08:16

Jā, šitais uztaisa triloģiju no kapteiņa Granta un kapteņa Nemo. Kaut kur kritikās bija pārmests, ka reāli tāda sala, kur ceļotāji atrada visu to dažādību kopā, nemaz nav iespējama. Bet Verns jau to laikam arī bija iecerējis kā tādu koncentrātu- lai varētu parādīt, ko visu var izdarīt zinoši un prasmīgi cilvēki. Lai gan, protams, ir viegli uzrakstīt "viņi uztaisīja", bet vai kāds ir pārbaudījis, vai reāli tādos apstākļos un ar tādiem rīkiem to tiešām var "uztaisīt"...? Bet šā vai tā- šis ir mans mīlulis no Verna.

KAC @ 22.10.2014. 03:36

Es kaut ko atminos par lasīto, ka īstenībā pēc šīs grāmatas nereāli kaut ko uztaisīt, piemēram, nitroglicerīnu vai īstu stiklu. Lai nu kā, grāmata arī man šķita interesanta, un arī man bija labs pārsteigums saprotot, ka šī ir tāds kā noslēgums dažām citām lasītajām grāmatām.


Nu pasāpini mani - tu jau gribi:

* Visi lauki (izņemot tavu lapu) aizpildāmi obligāti!
E-pasts publiski netiks parādīts.
Zinot vairākumu, komentāros tagi netiek atrādīti kā tagi. Linki automātiski pārveidosies par spiežamiem (cerams).
Bloga īpašnieks patur tiesības ļaunus komentārus dzēst vai pārveidot cilvēkiem patīkamākā formā, bet tajā pašā laikā neatbild par komentāru saturu.