Grāmatas tad un tagad Jānis Rubļevskis (koko) / 05.06.2014. 08:51 / #Spams / 1 komentāri

Beidzot pirms kādas nedēļas sanāca paciemoties pie KAC un pagrillēt vistiņu. Sanāca arī parunāties par visādām tēmām un vienā brīdī nonācām līdz grāmatām. KAC izmeta: "Bet tu jau tagad tikai vecās lasi!"

Nu un tad es pēkšņi sāku domāt par grāmatām, kuras sarakstītas līdz kādam 1990. gadam un pēc šī gada. Nonācu pie secinājuma, ka man labāk patīk tomēr vecās grāmatas, ja vien nerunājam par tehnikso literatūru vai par autobiorāfijām.

Vecajās grāmatās man nereāli patīk tas, ka ir piedomāts pie visa - gan pie sižeta, gan pie varoņiem, to izskata un vēstures, gan arī apkārtējās vides aprakstiem. Tajā pašā laikā mūsdienu autori cenšās pārsteigt vairāk ar seksu un/vai vardarbību. Ir pazudis vidusklaiku cēlums, drošsirdība, atklātība un intrigas.

Attaisnojot mūsdienu grāmatas, jātzīst, ka no tām es atzīstu zinātnisko fantastiku, fantasy, tehnisko literatūru un autobiogrāfijas. Pārējais ir vai nu smadzeņu skalošana vai arī atgremojumi. Pat tādas grāmatas, kas ir lasītas un vispār atzītas par labām, balstās praktiski uz vienām un tajām pašām lietām. Un tomēr, izklaidei palasu arī tās, jo tās ir kā stulbas komēdijas - izlasi un pēc mēneša neatceries vairs nedz varoņus, nedz arī sižetu.

Jāpiezīmē, ka brīžiem pat scifi grāmatas pirms 50 gadiem rakstīja interesantāk, lai arī joprojām esmu mūsdienu scifi fans.

Vēl jāatzīmē viena kategorija, kuras es saucu par totālsūdiem, jeb amerikāniskajiem mēģinājumiem skalot smadzenes. Kā vissūdīgāko no pēdējā laikā lasītājam varētu nosaukt Seta Godina "The Icarus Deception: How High Will You Fly?". Joprojām nesaprotu, ko ir saspieduši amurikāņi, ka par šo grāmatu ir tik daudz labu atsauksmju. Grāmata ir 10 lapu atkārtojums atkal un atkal un atkal. Reizēm liekas, ka katru nodaļu jau esmu lasījis vairākkārt :D

Un ko tu domā par mūsdienu grāmatām?


Komentāri:

jānis @ 08.09.2014. 10:43

agrāk man liekas, ka kvalitāte bija pirmajā vietā, tagad jau katrs otrais kuram saslēdzas var kļūt par rakstnieku, respektīvi ja ir piķis var izdot savu grāmatu.


Nu pasāpini mani - tu jau gribi:

* Visi lauki (izņemot tavu lapu) aizpildāmi obligāti!
E-pasts publiski netiks parādīts.
Zinot vairākumu, komentāros tagi netiek atrādīti kā tagi. Linki automātiski pārveidosies par spiežamiem (cerams).
Bloga īpašnieks patur tiesības ļaunus komentārus dzēst vai pārveidot cilvēkiem patīkamākā formā, bet tajā pašā laikā neatbild par komentāru saturu.