Žils Verns - Astoņdesmit dienās ap zemeslodi Jānis Rubļevskis (koko) / 07.06.2015. 15:36 / #Grāmatas / 0 komentāri

Man kaut kā laikam nav bijusi bērnība, jo tā klasika, kas ir Verns, man tā arī bērnībā pa rokai nepatrāpījās, tāpēc tagad mēģinu atgūt iekavēto. Iepriekš no autora esmu lasījis tikai Kapteiņa Granta bērnus, Noslēpumu salu un šobrīd procesā ir 20000 ljē pa jūras dzelmi.

Kārtējo reizi notikumiem ļoti piesātināta grāmata, kurā "ūdens" ir diezgan maz - pamatā ir dažādi piedzīvojumi apkārt visai pasaulei. 

Stāsts ir ļoti vienkāršs: kāršu spēles laikā Fileas Fogs (tā viņu latvieši iztulkojuši - es būtu teicis Filis Fogs) sader ar saviem partneriem, ka viņš apceļos apkārt zemeslodei 80 dienās, kas teorētiski bija mierīgi izdarāms, taču nekad jau nevar paredzēt visus blakusapstākļus. Tā nu Filis kopā ar savu tikko pieņemto sulaini sēžas kuģēnā un dodas ceļā.
Tajā pašā laikā Londonā ir notikusi liela zādzība un zagļa apraksts sakrīt ar Foga izskatu. Drošības iestādēm rodas pamatotas aizdomas par Filisa pēkšņo aizbraukšanu un par dīvaino, pat neticamo, aizbraukšanas iemeslu, tāpēc viņu mēģina aizturēt jebkuriem līdzekļiem.

Pārvietošanās veidi šajā visā epopejā ir visdažādākie - sākot ar tvaikoņiem un buriniekiem, dzelzceļiem un ziloņiem, līdz pat drezīnām un pat domām par lidojošo balonu, bet ne vienmēr galvenais ir ceļā - biežāk jautrākais notiek starp transportlīdzekļiem.

Man patika galveno varoņu attēlojums. Varbūt bieži vien Foga aukstasinība bija nedaudz par daudz nesatricināma, bet savu džentilmeņa līniju viņš ieturēja. Tāpat skaidri varēja just viņa kalpa Passepartout biežo naivumu, kas kopējam sižetam spēja sniegt daudzus interesantus pavērsienus.

Protams, es ļoti jutu līdzi grāmatas varoņiem un gribējās, lai viss viņiem tikai izdotos un vienmēr veiktos, taču bija brīži, kad šķita - nu par daudz laimīgi viņi ir. Neuztraucieties, arī viņiem veiksmes beigās mijās ar neveiksmēm un tad jau tikai atliek zīlēt par iznākumu. Aktīvākiem lasītājiem, kuriem tā nav pirmā Verna grāmata, būs uzreiz skaidrs, kāds ir iznākums, jo negatīvu grāmatu viņam tik pat kā nav, taču šis nu ir kārtējais garadarbs, kad līdz pat beigām nevar saprast grāmatas iznākumu.

Bērnībā man šī grāmata būtu topa augšgalā, taču pašreizējā brieduma stadijā grāmatai dodu tikai 8 kokous no 10, jo, lai arī piedzīvojumi ir interesanti, brīžiem trūkst sarežģītības, noslēpumainības un spriedzes.


Nu pasāpini mani - tu jau gribi:

* Visi lauki (izņemot tavu lapu) aizpildāmi obligāti!
E-pasts publiski netiks parādīts.
Zinot vairākumu, komentāros tagi netiek atrādīti kā tagi. Linki automātiski pārveidosies par spiežamiem (cerams).
Bloga īpašnieks patur tiesības ļaunus komentārus dzēst vai pārveidot cilvēkiem patīkamākā formā, bet tajā pašā laikā neatbild par komentāru saturu.