Haruki Murakami - The Strange Library Jānis Rubļevskis (koko) / 05.02.2016. 09:56 / #Grāmatas / 5 komentāri

Murakami - The Strange Library

Man ir kolēģis, kurš (esmu gandrīz pārliecināts, ka es tagad nemeloju) izlasa gadā vismaz vienu Murakami grāmatu. Tā kā 1q84 bija laba, tad es padevos inercei.

Jāatzīst, ka ļoti nepierasti lasīt Murakami grāmatu, kurai ir mazāk par 300 lappusēm, taču šī nav standarta grāmata - šis ir vairāk vizuālās mākslas darbs kā grāmata, jo pats stāsts arī aizņem labi, ja pusi no grāmatas un pārējo prieku sastāda bildes.

Es par bildēm un vispār māksliniecisko noformējumu spriest nevaru ne profesionāli, nedz arī neprofesionāli, jo lielākoties pievēršu uzmanību funkcionalitātei kā estētikai, taču šī grāmata uzreiz krīt acīs ar savu noformējumu - uz vāka ir pielīmēta kabatiņa, kurā ir reāla informācija ar datumiem. Cik atceros, tad es nospriedu, ka tie ir grāmatas izdošanas datumi, taču varu kļūdīties (lasīju gandrīz pirms mēneša). Tā kabatiņa ar visu kartiņu iekšā tiešām izskatās pēc bibliotēkas rekvizītiem.

Tas, kas darās iekšā, ir tā vērts. Bieži vien teksti ir kā bildes un/vai zīmogi. Bieži vien vizuālais ir tīri abstrakts, taču reizēm tas ir ļoti dokumentāls. Cik saprotu, tad bildes piegādājusi Londonas bibliotēka (labojiet mani, ja kļūdos). Tāpēc var gadīties, ka lappusi izlasat ātrāk kā pētāt to, kas tajā ir iekšā.

Un nu - par stāstu. Ja godīgi, es biju gaidījis vairāk gaļas. Nu vismaz sižeta līnija solīja, ka būs kaut kas šausminošs, taču es kļūdījos. Bija kaut kas ļoti mistisks. Un tomēr, ja mēs paskatamies uz viņa daiļradi kopumā (nu vismaz to, ko esmu lasījis), mistika caurauž pilnīgi visu. Man šī mistika patika, jo nepaspēja nogurdināt.

Stāsts ir par kādu jaunu puisi, kas izdomājis papētīt tādu vēsturi, ko uz bibliotēku nāk pētīt retais. Tā nu viņu aizsūta pie darbinieka, kas pārzina bibliotēku. Izrādās, ka darbinieks nav vis vienkāršais bibliotekārs, bet gan... Es nedrīkstu teikt tālāk, jo stāsts ir tik īss, ka divos teikumos varu sagandēt visu lasītprieku.

Grāmatu novērtēju ar 8 kokoiem no 10. Gribējās nedaudz garāku, taču ātri pienāk gandarījums par izlasīto.


Komentāri:

Dainis @ 21.10.2016. 15:19

Labs raksts!

Cielava @ 22.09.2016. 11:06

Valdo - kāds tad ir tavs subjektīvais viedoklis?

Valdo @ 14.09.2016. 12:07

Tas ir mans subjektīvais viedoklis.

Matīss @ 13.02.2016. 12:37

Jāpiekrīt Jānim. Paldies :)

Jānis @ 11.02.2016. 12:40

Paldies, par ieteikumu. Labs raksts.


Nu pasāpini mani - tu jau gribi:

* Visi lauki (izņemot tavu lapu) aizpildāmi obligāti!
E-pasts publiski netiks parādīts.
Zinot vairākumu, komentāros tagi netiek atrādīti kā tagi. Linki automātiski pārveidosies par spiežamiem (cerams).
Bloga īpašnieks patur tiesības ļaunus komentārus dzēst vai pārveidot cilvēkiem patīkamākā formā, bet tajā pašā laikā neatbild par komentāru saturu.