Antuāns de Sent-Ekziperī - Cilvēku zeme Jānis Rubļevskis (koko) / 01.09.2015. 14:29 / #Grāmatas / 2 komentāri

Man šķiet, ka no latviski tulkotā materiāla esmu pievarējis visu Ekziperī daiļradi un ļoti priecājos, ka pēdējā bija tieši "Cilvēku zeme". Ieskats "ne-Mazā prinča" grāmatu saturā varētu būt +/- tas pats, kas izlasīt vienkārši par Lidojumu Naktī, taču šis ir kaut kas nedaudz savādāks.

Smagas tās Ekziperī grāmatas, bet tādā laikā viņš dzīvoja. Vēl jo vairāk - Antuānam bija tieši tāda profesija, kāda viņam bija - pilots, kuri tajos laikos lietas redzēja daudz savādāk kā, varbūt, mūsdienu piloti. (Neaizmirsīsim, ka viņš bija arī sava veida izgudrotājs un reportieris).

Iepriekšējās grāmatās pamatā viss grozījās ap lidojumiem briesmās un starplidojumiem drošībā. Cilvēku zeme tādā ziņā ir savādāka. Ir lidojumi, bet tie nav grāmatas centrālais objekts. Darba pamatā ir dažādu cilvēku smagie likteņi. Šo cilvēku pārcilvēcīgā cīņa ar likteni, viņu pienākuma apziņa, ciešanas un spēja vajadzīgā brīdī saņemties.

Pilots sniegputenī pazudis kalnos... Neatrasts sniegājos pavada pārāk ilgi, lai būtu cerība vēl sastapt dzīvu. Kad draugi jau sāk cilvēku apraudāt un norakstīt kārtējam sala upurim, viņš tomēr parādās. Gājis, cīnījies, paguris, kritis, bet cēlies un atnācis, jo viņu gaida... viņa pienākums ir atnākt... nevis sevis, bet citu dēļ.

Viņi nokrita tuksnesī... Nomaldījušies no maršruta pārāk tālu, lai kāds viņus atrastu... Ēdamā nav un dzeramā ne tik... Bet pasts ir jānogādā... Un viņi iet...

Grāmata par attiecībām, pārdzīvojumiem un par atbildības sajūtu. Par to, ka vieglāk būtu nomirt, bet to nedrīkst darīt, jo pārāk daudzi uz tevi paļaujas. Paļaujas gan uz to, ka tu pārnāksi, gan arī uz to, ka būsi padarījis savu darbu. Smaga, bet ļoti patiesa grāmata. Tā ir grāmata par drosmi, kad drosmei vairs nav vietas.

Nebrīnos, ka par šo grāmatu autors ir saņēmis Franču akadēmijas Lielā romāna prēmiju. Es arī grāmatu novērtēju ar 9 kokoiem no 10. Es mierīgi šo darbu varu saukt par Antuāna de Sent-Ekziperī labāko grāmatu - tātad viņam ir divas labākās grāmatas - "Cilvēku Zeme" un "Mazais Princis".


Komentāri:

Juris Sproģis @ 20.11.2020. 07:16

Antuāns de Sent-Ekziperī man mīļākais autors, un šī ir laba gramata

livit @ 09.09.2015. 17:15

Laba grāmata, nav ko piebilst, viegli lasās, labi lasīt pirms miega :)


Nu pasāpini mani - tu jau gribi:

* Visi lauki (izņemot tavu lapu) aizpildāmi obligāti!
E-pasts publiski netiks parādīts.
Zinot vairākumu, komentāros tagi netiek atrādīti kā tagi. Linki automātiski pārveidosies par spiežamiem (cerams).
Bloga īpašnieks patur tiesības ļaunus komentārus dzēst vai pārveidot cilvēkiem patīkamākā formā, bet tajā pašā laikā neatbild par komentāru saturu.