Grāmatjautājumi no A-Z Jānis Rubļevskis (koko) / 18.10.2015. 17:21 / #Grāmatas / 0 komentāri

Internetos paklīdusi kārtējā ķēžurakstu sērija, kas šoreiz ir par grāmatām. Mani ievilcis tājā visā ir Uldis. Pati ideja tādiem ķēžierakstiem ir paveca, tāpēc nav nekas īpašs, bet, ņemot vērā, ka es pēdējā laikā rakstu pārsvarā par grāmatām, tad nevaru nepiedalīties.

Autors, no kura esi lasījis lielāko skaitu grāmatu: 
Orsons Skots Kārds. Esmu izlasījis visu Endera sēriju un vēl nedaudz pa virsu tās ir plus/mīnus 15 grāmatas. Vēl gan varētu būt Volless, jo to bērnībā daudz lasīju, bet pieļauju, ka maksimums desmit grāmatas no viņa izcirpu.

Visu laiku labākais grāmatas turpinājums: 
Viennozīmīgi nevar pateikt, jo ir padaudz sēriju lasīts, bet pieļauju, ka tā varētu būt vesela sērija no OSCThe First Formic War, kas ir Endera sērijas vairāk ne turpinājums, bet pirmsākumi (reizēm autori prequelus uzraksta).

Šobrīd lasu:
Stīvena Baxtera: Proxima (pagaidām daudzsološi).

Dzēriena izvēle lasot: 
Pamatā lasu bez dzēriena, bet, kad esmu mēģinājis, tad netraucē nedz kafija, nedz tēja, nedz alus, nedz viskijs, nedz konjaks, nedz rums, nedz balzāms... Man pat netraucē futbola komanda, kas skraida pa laukumu, kur nu kāds dzēriens?

E-lasītājs vai taustāma grāmata? 
Ja ir laba lasāmviela, tad nav nekāda atšķirība. Ja grāmata ir bieza, tad gan priekšroku dodu e-lasītājam, jo to ir vieglāk pārvietot.

Grāmatas varonis, ar kuru Tu būtu gājis/gājusi uz randiņiem vidusskolas laikā:
Nu laikam jau tā džuse no "Mīlas verdzenes". Izlasīju grāmatu kādā septītajā vai astotajā klasē. Domāju, ka tāda man daudz ko būtu iemācījusi :D

Prieks, ka devi šai grāmatai iespēju: 
Laikam jau Edgara Imanta Siliņa Lielo patiesību meklējumi. Bieza un sarežģīta, bet laba. Žēl gan, ka tagad aizceļojusi tautiņās un neviens nedomā atdot atpakaļ.

Apslēptais dārgakmens: 
Visas grāmatas, kuras novērtēju vismaz ar 8 kokoiem ir kādam citam apslēpts dārgakmenis, bet tāda riktīga slēptā briljanta man nav.

Svarīgs mirklis Tavā lasīšanas dzīvē:
Pārcelšanās dzīvot Carnikavā. Tagad katru dienu vilcienā varu nodarboties ar savu hobiju.

Grāmata, ko tikko pabeidzi:
Astrīdas Lindgrēnas Brālītis un Karlsons, kas dzīvo uz jumta.

Kāda veida grāmatas Tu nelasi: 
Laikam jau tie ir romantiskie "sieviešu" romāni. Vēl nespēju piespiest sevi uz Greja nokrāsām un Krēslu, bet man nav ne jausmas vai tie man patiktu vai nē, taču negribu arī pārbaudīt.

Garākā grāmata, ko esi izlasījis/usi:
Es jaunības gadu grāmatas neesmu atzīmējis, bet pēdējo gadu garākais ir Aleksandra Dimā "Grāfs Monte Kristo" (894 lpp), kuram tikai ar dažām lapām atpaliek Čārlza Dikensa "Deivids Koperfilds" (889 lpp). Es gan neskaitu sērijgrāmatas, kas apkopotas vienā lielā blāķī varētu būt ļoti biezas.

Lielākās grāmatas paģiras: 
Vislielākās paģiras bija pēc Troņu spēļu izlasīšanas. Vēl viena liela paģira, kas lika man novērtēt autoru un viņa fanus ļoti slikti, bija Seta Godina "The Icarus Deception: How High Will You Fly?" (vispār pašprogrammēšanas grāmatas neciešu un nesaprotu kā šitā nonāca manā lasāmo sarakstā).

Tavu grāmatplauktu skaits:
Pašlaik viens pārbāzts, vairākas kastes vecāku mājās gaida normālu plauktu un vēl sekcijā vienā plauktiņā sakrauts.

Citāts, kas Tevi iedvesmo un atsauc sajūtas no grāmatas lasīšanas procesa: 
Jāatzīstas, ka citātus īpaši neatzīmēju un līdz ar to arī neatceros (jaunībā atzīmēju Remarka grāmatās, bet tas ieradums pārgāja). Uzskatu, ka no katra autora šo to var paņemt sev. Ja kāds nolasa/uzraksta kaut ko labu, tad gan spēju sasiet ar lasīto kopā.

Lasāmnožēla: 
Muldašova sērija "Dievu pilsētas meklējumos" - katra no grāmatām vilka dziļāk bedrē. Nebūtu nopircis visas uzreiz - nebūtu arī izlasījis.

Grāmatu sērija, ko iesāki, bet nepabeidzi (par spīti tam, ka visas daļas jau ir iznākušas): 
Ja neskaita tās sērijas, kas visu laiku papildinās, tad šķiet, ka visu pabeidzu. Nekad nepabeigšu Troņu spēles, jo nepatīk, bet visām pārējām vēl ir laiks.

3 Tavas visu laiku mīļākās grāmatas: 
Negodīgs jautājums, bet Mario Pjuzo "Krusttēvs" bija pirmsākumi krimiķu lasīšanai, Orsona Skota Kārda "Endera spēle" ir nopietnais sākums scifi žanram manā lasāmvielā un Viestura Rudzīša "Dejas uz palodzes pie atvērta loga" ir tāds nopietnais psiholoģiskais darbs, kas man ļoti patika.

Nepiedodama/s fane/s (kam?):
Jau iepriekš pieminētā Orsona Skota Kārda "Endera spēles" sērija. Pasūtu grāmatas iepriekšpārdošanā.

Ar nepacietību gaidi grāmatas iznākšanu: 
Orsona Skota Kārda "Shadows Alive".

Sliktākais grāmatlasītāja ieradums: 
Ja sāku grāmatu, tad pabeidzu. Tā es esmu izlasījis tiešām padaudz tādas literatūras, kas ir vainu ļoti slikta vai nav domāta man.

27. grāmata (no kreisās puses) Tavā grāmatu plauktā (no augšpuses): 
Šobrīd tā ir Iljas Ifa un Jevģēņija Petrova "Zelta teļš", taču šī kārtība bieži mainās.

Nesenākais grāmatas pirkums: 
Dana Wellsa "Ruins", kas ir "Partials" sērijas pēdējā grāmata.

Grāmata, kas noturējusi nomodā ļoti ilgi: 
Esmu viens no tiem, kas spēj pārstāt lasīt arī pusratā visinteresantākajās vietās. Pēdējā, ko lasīju visu nakti bija Dena Brauna "Zudušais simbols", bet nevis tāpēc ka būtu laba - tāpēc, ka nākamajā dienā vajadzēja par šo grāmatu piedalīties diskusijā - tas bija pirms pieciem - sešiem gadiem.

Stafete tālāk:
Šoreiz stafeti nododu nevis grāmatblogeriem, bet gan cilvēkiem, no kuriem gribu saņemt atbildes uz vismaz pusi šo jautājumu (ziņkārība). Un tātad:
Laacz, jo viņam varētu būt stingrs viedoklis;
x-f, jo viņam varētu būt kaut kas interesants kabatā;
Krizdabz, jo zinu, ka agrāk lasīja vairāk, bet tagad būs iemesls padomāt par to, ko ir izlasījis.

Protams, nedusmošos, ja stafeti šie kungi nepārņems, jo šie tomēr ir ļoti intīmi jautājumi un atklāj daudz par pašu cilvēku.


Nu pasāpini mani - tu jau gribi:

* Visi lauki (izņemot tavu lapu) aizpildāmi obligāti!
E-pasts publiski netiks parādīts.
Zinot vairākumu, komentāros tagi netiek atrādīti kā tagi. Linki automātiski pārveidosies par spiežamiem (cerams).
Bloga īpašnieks patur tiesības ļaunus komentārus dzēst vai pārveidot cilvēkiem patīkamākā formā, bet tajā pašā laikā neatbild par komentāru saturu.