George R.R. Martin - A Game of Thrones ir totāla vilšanās Jānis Rubļevskis (koko) / 18.12.2014. 09:18 / #Grāmatas / 6 komentāri

Pirms daudziem gadiem iegāju Jāņa Rozes grāmatnīcā un ieraudzīju tikko tautās palaisto Troņu Spēli. Pats neko par grāmatu nezināju, bet ļaudis skaļā balsī bļāva, ka tas ir labākais lasāmgabals, kas izdots pēdējā laikā. Toreiz grāmata latviski maksāja ~17 Ls, kuru man palika žēl, tāpēc nopirku anglisko versiju pa piečuku. Pagāja kādi 4 gadi un es tagad nožēloju arī to piečuka izdošanu par anglisko versiju, jo šitā sačakarēt grāmatu ir jāmāk.

Savā dzīvē esmu lasījis daudzas grāmatas, kas ir izdotas kādā noteiktā sērijā - vieni varoņi un notikumu secība, bet šī ir pirmā tik absurdi bezjēdzīgā grāmata. Es atvainojos, protams, visiem Martina un Troņu Spēles faniem, bet nespēju savādāk šo grāmatu novērtēt. Iespējams, ka, izlasot visu sēriju, bilde paliek gaišāka, bet es varu saderēt, ka beigās vienalga visi nomirst, taču tu esi pavadījis neskaitāmas stundas skatoties uz bezjēdzīgām burtu virknēm.

Pateikšu jau sākumā, ka viss nav tik slikti, proti, sižets ir ļoti interesants un sarežģīti savij kopā daudzu cilvēku dzīves, intrigas un pārdzīvojumus, taču turpinājumā pastāstīšu, kas to visu sajāj līdz pilnīgam "tas ir sūds" statusam.

Sākšu ar grāmatas beigām - tādu nav. Man ir pie pakaļas, ka grāmata ir pirmā sērijā, taču 800 lappušu bieza darba autoram grāmatas fiziskais smagums uzliek pienākumu to kaut kā sakarīgi arī nobeigt. Ne sūda no tā nav - nekas, pilnīgi nekas netiek atrisināts, ja neskaita dažu galveno varoņu nāvi, bet cilvēki mirst vienmēr un tas nav nekāds pārsteigums.

Grāmata ir uzrakstīta interesantā stilā, kur katra nodaļa tiek izklāstīta no noteikta cilvēka skatu punkta. Un te jau sākas tā lielākā laža - ir varoņi, kuru dzīves gājumi grāmatas, lai arī neesošajā, tomēr noslēgumā, pilnīgi nekādi neiekļaujas. Tā, piemēram, Neda ārlaulības dēla Jona liktenis pilnīgi nekādi neiespaido kopējos grāmatas notikumus. Tāpat ne ar ko notikumus neiespaido Dragonkinga beidzamā atvase Daenerys. Arī Neda jaunākās meitas Aryas liktenis ir mazsvarīgs, ņemot vērā to, ka par viņas gaitām beigās tika pateikts pilnīgi nekas.

Nākamais stulbums ir tas, ka katra nodaļa tiek sākta ar atgādinājumu par konkrētā cilvēka apkārtējo vidi un cilvēkiem. Var teikt, ka grāmata ir sašķelta un tāpēc 30% informācijas ir nesvarīga "salīkušas vecenītes puskilomentra pastaiga par rudenīgi dubļaino ceļu (atceramies Kaudzīšu "Mērnieku laiku" sākumu)". Šāda pieeja liek grāmatu ienīst, jo reāla interesantā darbība pa visu grāmatu notiek ļoti reti, bet, lai tiktu līdz tai darbībai, ir jācīnās ar miegu, jo viss pārējais ir iemidzinošs.

Esmu dzirdējis, ka cilvēki nesaprot, kā var no tik sliktas grāmatas uztaisīt normālu seriālu. Es varu pateikt priekšā: ideja ir ļoti laba. Varoņi ir izstrādāti vienkārši perfekti. Lai iet ieskrieties tie, kuri nespēj izsekot līdzi radu rakstiem - tie ir pasniegti ļoti labi, viegli uztverami un vēl vieglāk galvā sasienami kopā, bet autors, manuprāt, ir pārāk ambiciozs mērglis, kas domā, ka visi tagad lasīs miljons lapas līdz pat sērijas beigām visu sūdu, kas neattiecas uz noteiktu grāmatu. Tā grāmatas rakstīt nedrīkst. Ja viņš par visiem gribēja pastāstīt, tad vajadzēja dalīt notikumus un varoņus kaut cik sakarīgās sižeta līnijās. Šo grāmatu varētu sadalīt vismaz četrās patiešām interesantās daļās, kur viena būtu par to, kas notika šajā, otra būtu par Jonu, trešā par Daenerys un ceturtā par Aryu. Tad sēriju varētu papildināt ar vēl miljons, taču lasāmām grāmatām un beidzamajā grāmatā tad visus bez sirdsapziņas pārmetumiem nobeigt.

Iespējams, ka es esmu nedaudz skarbs, bet vairāk kā 4 kokous no 10 es šai grāmatai dot nespēju. Un arī tie paši četri ir tikai par interesantajām personībām un to, ko es spēju izvilkt no liekā ūdens ārā. Ar šo grāmatu iesaku kurināt krāsni, bet, ja kāds ir sadūšojies izurbties cauri visai sērijai, tad noceļu viņu priekšā cepuri un aicinu uz alus kausu, lai izrunātu, kas tad beigās ar tiem visiem miljons varoņiem notika, jo es sevi nemocīšu ar lasīšanu, lai arī gribētu zināt, kas tad tur beigās notika :)


Komentāri:

Kēkss @ 08.01.2015. 17:18

Tad ja visu sēriju ieliktu vienā 8000+ lapu biezā grāmatā, tu uz to skatītos savādāk un izbaudītu vairāk, jo tai būtu klasiskāka sižeta līnija ar sarežģījumu, kulmināciju un atrisinājumu? Jo savādāk šādam stāstam to nav iespējams [un nepieciešams] panākt.
Lai vai kā, es ceru, ka pēc tiem n-tajiem gadiem, kad būs iznākusi pēdējā grāmata, man pietiks centības to pabeigt un nopelnīta tavu kailo galvvidu un alus kausu :)

koko @ 19.12.2014. 12:55

Kēkss, par seriālu es teicu, ka "cilvēki nesaprot, kā var no tik sliktas grāmatas uztaisīt normālu seriālu" nevis, ka es nesaprotu. Es to nevaru saprast, jo seriālu neskatos un netaisos arī skatīties.
Un otra lieta - es grāmatu neapskatu sērijā, bet apskatu kā konkrētu izdevumu. Uzskatu, ka grāmata ir laba tikai tad, ja pēc tās izlasīšanas, ir gandarījums par padarīto. Šoreiz gandarījuma nebija, jo nebija loģisku notikumu beigu. Bija tāda sajūta, ka izlasījis treileri un tagad nu jāskatās, kas būs tālāk. Man šādas lietas nepatīk.

Kēkss @ 19.12.2014. 10:18

Izlasīju visas līdz šim izdotās grāmatas ar lielu baudu. Ok, vajadzēja nepilnu pusgadu, jo tās tiešām ir nežēlīgi garas, un angliski ir grūti lasāmas. Bet nepiekritīšu par ūdens liešanu- tā detalizētība nosaka toni, gaisotni visai darbībai. Līdzīgi, kā bija ar Breaking Bad, kur bija daudz statisku un lēnu ainu, kas piedeva visam spriedzi un noskaņu.
Un GOT seriālā nav puse no tām sižeta daļām, kas izskaidro visu notiekošo. Kaut vai Džona vai Denīzes darbības tiešā mērā ietekmēs nākamās grāmatas (vai tavā gadījumā, acīmredzot, seriāla sezonas :) ).

koko @ 19.12.2014. 08:37

Jā, skarbi nedaudz ir, bet es reāli sabesījos, jo man prasās, ka katra grāmata ir ar kaut kādām loģiskām beigām, kas sniedz gandarījumu par izlasīto.
Pats sižets man šķiet pat ļoti interesants un varoņi ir izdomāti perfekti, bet nu tas gandarījums man prasās... Ceru, ka autors uzrakstīs tiešām normālas beigas un tad kādas izdos konspektu :D

Uldis @ 18.12.2014. 14:32

Skarbi paņēmi :)
Es laikam būšu no tiem, kas izbursies cauri visai sērijai (par visām fanoju uz desmitnieku). Bet par beigām vēl pāragri runāt- tās vēl Mārtins pats raksta. Latviski nule iznākusi piektās grāmatas pirmā daļa (šodien ķeršos pie lasīšanas).

P.S.
Es seriālu neskatos. Mēģināju, bet pēc grāmatas nav tas.

JustSpeed @ 18.12.2014. 08:29

100% agree. Noskatījies pirmās pāris sezonas seriāla, nodomāju ka jānopērk grāmata, jo parasti jau ekranizācijas ir sūdīgākas un grāmatā būs cits vēriens.
Tālāk par aptuveni 100 lpp. netiku - kaut kur laukos put tā grāmata. Vienīgi atšķirībā no tevis es iztērēju tos padsmit Ls par latviešu versiju, lai arī senči var izlasīt :D
Sencis arī pēc izlasīšanas pateica - sūds, nekāda gandarījuma izslasot grāmatu.


Nu pasāpini mani - tu jau gribi:

* Visi lauki (izņemot tavu lapu) aizpildāmi obligāti!
E-pasts publiski netiks parādīts.
Zinot vairākumu, komentāros tagi netiek atrādīti kā tagi. Linki automātiski pārveidosies par spiežamiem (cerams).
Bloga īpašnieks patur tiesības ļaunus komentārus dzēst vai pārveidot cilvēkiem patīkamākā formā, bet tajā pašā laikā neatbild par komentāru saturu.