Xenocide un Children of the Mind by Orson Scott Card Jānis Rubļevskis (koko) / 01.08.2012. 13:05 / #Grāmatas / 0 komentāri

Šīs ir trešā un ceturtā grāmata grāmatu sērijā par Enderu. Iepriekš jau aprakstīju pirmo un otro.

Atgādināšu, ka iepriekšējā grāmatā Enders nonāca uz planētas Lustiania, kur dzīvoja cūkveidīgi iemītnieki ar savu fizioloģiju un uztveri. Tur bija arī drausmīgs vīruss, kas iznīcināja un pārveidoja visu savā ceļā, ļoti ātri mācoties un pielāgojoties. Daudzu sakritību dēļ uz šīs planētas izcēlās revolūcija pret kopējo planētu kongresu, kurš izdomāja, ka draudu dēļ uz šo vietu jāsūta ir iznīcināšanas grupa.

Patiesībā otro, trešo un ceturto grāmatu varētu apvienot vienā, jo tās viena otru papildina tik cieši, ka nevar pat nojaust jelkādu pārrāvumu starp tām. Līdz ar to turpinās iesāktais līdz visam ir kaut kāds atrisinājums. Ja ir izlasīta "Speaker for the dead", tad to jāuztver kā trešdaļu no lielākas grāmatas.

Kā vienmēr, negribētos man baigos spoilerus taisīt, bet nu laikam jau nāksies nedaudz.

Vai atceraties Džeinu? To datoriņu, kas visu laiku runā Enderam ausī? Džeina izsūtīto iznīcināšanas vienību nogriež no jebkādas saziņas saites ar kongresa vadību, tāpēc nedz kongress zina, kas noticis ar starpplanētu eskadriļu, nedz arī eskadriļa zina, ko tad tālāk darīt, bet mērķis ir aptuveni 30 gadu attālumā, tāpēc jālido vien ir.

Tajā pašā laikā uz citas planētas dzīvo ļoti apdāvināti cilvēki, kuru starpā ir "Dievu izredzētie" (vai arī nav?). Tad nu vienai no šķietami visapdāvinātākajām dzimtām tiek uzdots "izpīpēt", kas tad īsti noticis ar aizsūtītajiem kareivjiem, ko viņa beigās arī izdara. Viņas darbību rezultātā Džeina nokļūst nāves briesmās, jo viss tiek izdarīts tā, lai viņa tiktu iznīcināta.

Tajā pašā laikā uz Lusitaniu atlido Endera māsa ar savu vīru un bērniem. Viņiem visiem nu jau ir aptuveni 60 gadi. Enders ir apprecējies un izaudzinājis savus audžu bērnus, bet pašam viņam bērnu nav. Viņš ir atradis dzīves vietu Buggeriem un nu jau buggeri sadarbojas ar Lusitānijas iezemiešiem un taisa starpplanētu raķetes, lai aizmuktu gadījuma, ja atsūtītie iznīcinātāji izdomā planētu uzspridzināt (un gan jau viņi to arī izdomās), bet ir viens bet - ja viņi aizlido uz kādu planētu, tad uz tās planētas iznīks viss pārējais nāvējošā vīrusa "Escolada" dēļ un tas nepatīk nevienam.

Viss ir ļoti sarežģīti līdz brīdim, kad tiek izdomāts veids kā pārvietoties ātrāk par gaismu - var tikt ārā no visuma, kur rodas viss, par ko vien iedomājas un tikt atpakaļ jebkurā vietā, kurā nu vajag. Te nu nāk palīgā Džeina, ar sevis pārvaldīto "Philotical" tīklu. Tikai ir viena problēma - var gadīties, ka viņa drīzi mirs, taču ārpusē, pareizi virzot savas domas, var izveidot antivīrusu Escoladai.

Pirmajā tādā ceļojumā rodas neliels blakusefekts - parādās divi papildus cilvēki: Endera ļaunais brālis Pēteris un viņa labā māsa Valērija - abi ļoti jauni - tādi, kādus Enders tos atceras no savas bērnības, bet vai tas ir labi? Pēteris joprojām ir ļauns un godkārīgs, bet Valērija ir pārlieku laba un pašaizliedzīga.

Iznīcināšanas brigāde jau klauvē pie durvīm. Mirst cilvēki pārpratumu dēļ. Nepieciešama strauja kolonizācija. Iespējams, ir atrasta planēta, uz kuras tika radīts drausmīgais Escolada vīruss. Džeina joprojām mirst....

Vai viņa nomira? Vai viņus visus uzspridzināja? Vai kāds izglābās? Par to visu grāmatās, bet jāsaka, ka ir interesantākas par iepriekšējām, jo daudz vairāk ir cilvēku izjūtas aprakstītas, pārdzīvojumi un viss pārējais - tāda sajūta, ka skatītos ļoti skaistu filmu.

Abām grāmatām dodu 10 kokous no 10, jo man nežēlīgi patika.

P.S. Patiks tikai un vienīgi zinātniskās fantastikas cienītājiem.


Nu pasāpini mani - tu jau gribi:

* Visi lauki (izņemot tavu lapu) aizpildāmi obligāti!
E-pasts publiski netiks parādīts.
Zinot vairākumu, komentāros tagi netiek atrādīti kā tagi. Linki automātiski pārveidosies par spiežamiem (cerams).
Bloga īpašnieks patur tiesības ļaunus komentārus dzēst vai pārveidot cilvēkiem patīkamākā formā, bet tajā pašā laikā neatbild par komentāru saturu.