The Godfather Returns by Mark Winegardner Jānis Rubļevskis (koko) / 12.08.2009. 09:01 / #Grāmatas / 0 komentāri

Ir tāds ļoti slavens rakstnieks Mario Pjuzo, kurš ir sarakstījis vienu no manām mīļākajām grāmatām "Krusttēvs". Lasīju grāmatu ar lielu interesi. Vēlāk izlasīju, tiesa gan daudz apzinīgākā vecumā, Krusttēva turpinājumu - "Sicīlieti, kas ir nedaudz politiskāka rakstura grāmata, taču domājošu cilvēku spēj ļoti labi piesaistīt.

Tā nu es klaiņoju pa grāmatnīcu un skatos - Gotfather Returns. Bijis, nebijis - angliski lētāk kā latviski, tāpēc paņēmu. Tikai vēlāk pamanīju, ka šai grāmatai autors ir ņekijs Marks Vinegardners, bet grāmata ir balstīta uz Mario izdomātajiem varoņiem:

A new novel based on the Corleone Family characters created by Mario Puzo
Bija neliela vilšanās, taču nemetu plinti krūmos un sāku lasīt.

Lai iebrauktu lietas būtībā, nedaudz pastāstīšu par Krusttēvu un Sicīlieti, kuras tad arī ir pamats Krustēva Atrgriešanās. Tātad, krusttēvs ir mafijas boss Vito Corleone, kas kā 10 gadus jauns puika pēc vecāku slepkavības ir aizmucis uz Ameriku. Te, neko nedomādams, aizstāvot sievas draudzeni, viņš nokniebj kādu reketieri kā arī izpalīdz diviem citiem itāliešiem ar stroķu paslēpšanu. Cilvēki sāk nākt pie viņa ar lūgumiem un viņš tos izpilda, kā atalgojumu paturot vien iespēju grūtā brīdī paprasīt parādu atdarīt. Vito iesaistās kontrabandā, azartspēļu un klubu biznesā, bet nekad nepievēršas narkotikām, kas nepatīk citiem Ņujorkas mafijas bosiem, tāpēc viņi nolemj Vito nedaudz nošaut.

Vito tiek sašauts kā arī tiek nošauts Vito vecākais dēls Sany (baigais jāklis bija). Savukārt vidējam dēlam Fredo aiziet ciet un viņš dabuj nedaudz paārstēties. Tajā pašā laikā viņa consigliere [lasīt: padomdevējs] Toms Heigens mēģina saglābt visas lietas.

Šiten talkā nāk Vito jaunākais dēls Maikls, kas ir vislīdzīgākais no visiem bērniem gan smadzeņošanas, gan fiziskā ziņā savam tēvam, taču jau agrā jaunībā strikti pateicis: "Es negribu būt tāds kā tu un es nekad tāds arī nebūšu!" Long story - short - Maikls nokniebj par slepkavības mēģinājumu atbildīgo mentu priekšnieku un mafijas bosu, kas to bija pasūtījis. Tāpēc viņam nākas mukt uz Itāliju, kamēr lietas tiek notušētas.

Kamēr Ņujorkā notiek "Mob Wars", tikmēr Maikls dzīvojas pa sicīliju, kur piedalās revolucionāru cīņās, klaiņo pa mežiem, ēd picas un samīlās ļoti jaunā un smukā meitenē. Viņš šo meiteni apprec, bet sanāk tā, ka ir cilvēki, kuriem viņš nepatīk. Nejauši viņa automašīnā jaunā sieva tiek uzspridzināta. Maikls, protams atriebjas un aizmauc atpakaļ uz Ņujorku, kur tad kopā ar fāci uztaisa tādas lietas, kas piebeidz kariņu starp mafijas bosiem - kaudze ar līķiem, dažādas vienošanās un beigās izlīgums, neatriebjot Vito vecākā dēla slepkavību.

Te nu iestājas Krusttēva Atgriešanās.

Sākšu ar sižetisko līniju - tātad - ir nobeigts Maikla vecākais brālis Sanijs. Tāpat ar sirdstrieku nomirst arī tēvs. Maikls vēl pirms tēva nāves tiek pasludināts par jauno Krusttēvu. Viņš apprec sievieti, kuru mīlēja pirms Sicīlijas un mīl arī tagad. Viņam piedzimst divi bērni un viņš apsolās sievai, ka 10 gadu laikā spēs sakārtot biznesu tā, ka viss būs legāli. Izmantojot savus sakarus valdībā un valsts iestādēs, viņš panāk kazino legalizāciju. Iegulda naudu Las Vegasā viesnīcā un bizness plaukst. Tāpat viņš veido biznesu arī Kubā.

Lai vieglāka dzīve, viņš pārceļas ar visu ģimeni uz Lake Tahoe un pamet Ņujorku. Protams, Ņujorkas un Čikāgas bosi netic nevienam viņa vārdam un attiecības ir saasinātas - draud kārtējais mafijas kariņš.

Protams, ka, lai tiktu laukā no mafijas, nepieciešams tikt vaļā no nevēlamiem cilvēkiem un lielākoties no nevēlamākajiem mafijas bosiem. Čiki briki, divi pliki - safiškojums labs un ineresants, bet es nečakarēšu jums prieku un nestāstīšu, kā tas viss beidzās.

Par pašu grāmatu.

Lai arī lasīju originālvalodā, jutās, ka tomēr nav tas Mario Pjuzo sulīgums un grāmatas stils. Nedaudz mulsināja tas, ka šī grāmata sastāv no 9 mazākām grāmatām, kur katra no tām ir par savu laika posmu un, ticiet vai nē, bet tie posmi nav sakārtoti secīgi.

Marks tomēr nespēj ievilkt tajā notikumu virpulī tā, kā to spēja Mario, bet lasīt var un ir dikti interesanti.

Apjoms 540lpp. Izlasīju aptuveni 3 nedēļu laikā, braukājot sabiedriskajā transportā.

Grāmatai dodu 8 kokous no 10.


Nu pasāpini mani - tu jau gribi:

* Visi lauki (izņemot tavu lapu) aizpildāmi obligāti!
E-pasts publiski netiks parādīts.
Zinot vairākumu, komentāros tagi netiek atrādīti kā tagi. Linki automātiski pārveidosies par spiežamiem (cerams).
Bloga īpašnieks patur tiesības ļaunus komentārus dzēst vai pārveidot cilvēkiem patīkamākā formā, bet tajā pašā laikā neatbild par komentāru saturu.