Teodora Dreizera "Finansists" Jānis Rubļevskis (koko) / 25.05.2009. 08:34 / #Grāmatas / 5 komentāri

Kamēr slimības nomāktā galva nespēj pastrādāt, nolēmu, ka veltīšu pāris minūtes sava dārgā laika, lai paziņotu, ka esmu dzīvs [pagaidām] un vēl kustos.

Pirms kādas nedēļas izlasīju Dreizera grāmatu "Finansists". Tā, protams, ir tikai viena grāmata šī autora nepārspējamajā triloģijā, bet, ņemot vērā mūsdienu finansu situāciju, nolēmu sākumam izlasīt tieši šo. Jau iepriekš biju gaidījis kaut ko labu, jo bija labas atsauksmes.

Tad nu nedaudz par grāmatu: jauns un apķērīgs finansists Frenks Kūpervuds jau no agras bērnības spēj intuitīvi atrast labākos veidus kā nopelnīt naudu, ļoti ātri sevi pierāda finanšu aprindās un iekļūst biržā... Tālāk jau manipulācijas ar akcijām un valsts aizņēmumiem... Ekonomiskās krīzes un tiesas prāvas. Protams, neiztikt arī ar sievietēm, savstarpējām attiecībām ar partneriem un apkārtējiem, bet nedrīkst jau stāstīt visu, citādi nebūs interesanti lasīt.

Pēc manām domām, zināmas paralēles var vilkt arī ar mūsdienām un mūsdienu krīzes situāciju, tikai tagad tas viss notiek tik ātri, ka krīze skārusi pasauli daudz lielākā mērā, bet tas nu tā - es neko nerubīju no finansēm un negribu arī iedziļināties, lai ar to nodarbojas tie, kas māk.

Kas attiecas uz pašu grāmatas struktūru, tad tās 500lpp mūsdienu lasītājam, protams, varētu saīsināt arī uz 300lpp, jo ir sajūta, ka bieži vien tas viss pasākums ir tāds stiepts un ir liekvārdība, taču jāpiebilst, ka stiepts ir uz cilvēku un apkārtējās vides aprakstu rēķina. Ja tajos iedziļinās, tad fantāzija spēj visai precīzi parādīt gan cilvēku sejas, augumus un ģērbšanās stilu, gan ielas, mājas un māju iekārtojumus...

Iesaku izlasīt cilvēkiem, kam smadzene ir daudz maz nobriedusi un spēj uztvert daudz maz nopietnas lietas. Tā kā darbība notiek 19gs, tad sievietēm varētu patikt palasīties ne tikai no finansiālā viedokļa, bet arī no tā, kā tiek aprakstītas attiecības un ģērbšanās stils...

Grāmatai piešķiru 7.5 kokous no 10. 2.5 kokoi tika ņemti nost, jo man tie liekie apraksti šķita nedaudz par garu.


Komentāri:

koko @ 01.06.2009. 08:51

Nezinu vai pārizdotas, bet man mājās ir visas trīs (laukos pie mammas). Tur ir tas Stoiķis un Titāns, bet Finansists esot vienalga vislabākā. Tagad paņēmu nedaudz atpūtu, bet gan jau šī gada laikā es tās divas grāmatas arī izlasīšu ;)

Markizs @ 01.06.2009. 08:41

Man ļoti patika, kad dikti pasen to lasīju. Iz.lasīju pat vairākas reizes cik atceros. Saki viņam tā ir triloģija tad? Moš otrā un trešā ir izdotas/pārizdotas un nopērkamas kaut kur?

koko @ 27.05.2009. 08:58

Aha... Es tagad lasu padomju rakstnieka Zaņa Grīvas garadarbu :D Tāds komunists.. Psc.. Bet nu daži stāsti ir interesanti.

JustSpeed @ 27.05.2009. 05:35

FCK, neievadīju to Z un noņēma niku :D

@ 27.05.2009. 05:35

Kaut kad man liekas es šo grāmatu lasīju, patika, izlasot tavu ierakstu radās vēlme izlasīt vēlreiz. Bet tagad rezervēts brīvais lasām laiks tikai un vienīgi mūsu Jāna Lejiņa triloģijas \\"Zīmogs sarkanā vaskā\\" trešajai daļai \\"Rūnas\\", ko jau tik ilgi gaidīju. Manuprāt izcilākais pēdējā laika devums Latvijas literatūrā, kas liek justies lepnam, ka mums ir bijuši tādi senči :)


Nu pasāpini mani - tu jau gribi:

* Visi lauki (izņemot tavu lapu) aizpildāmi obligāti!
E-pasts publiski netiks parādīts.
Zinot vairākumu, komentāros tagi netiek atrādīti kā tagi. Linki automātiski pārveidosies par spiežamiem (cerams).
Bloga īpašnieks patur tiesības ļaunus komentārus dzēst vai pārveidot cilvēkiem patīkamākā formā, bet tajā pašā laikā neatbild par komentāru saturu.