Stīvs Džobs Jānis Rubļevskis (koko) / 23.11.2013. 21:24 / #Grāmatas / 3 komentāri

Sāksim ar to, ka paldies Zvaigzne ABC par to, ka pirms kāda gada man šo grāmatu uzdāvināja.

Pieķēros lasīšanai tikai nesen, kad grāmata jau bija paspējusi plauktā uzkrāt nedaudz putekļu. Lasīju pamatā tikai pa vakariem pirms gulētiešanas. Bieži vien lasīju savam dēlam, kas vēl ir tikai nedaudz vairāk par gadu jauns, bet viņam arī ļoti patika. Sevišķi viņam patika, ja interesantās intonācijās lasīju citātus, ko teicis pats Stīvs. Tad Edžus smējās pilnā kaklā.

Grāmatu vērtēju ļoti pozitīvi un iesaku to izlasīt ne tikai cilvēkiem, kas saistīti ar tehnoloģijām, bet arī visiem pārējiem. Tā ir neliela vēsture mūsu attīstībā un, ja nebūtu Džobsa un Apple, tad noteikti nebūtu arī iespēju mūsdienās savu dēlu reālā laikā parādīt otrā Latvijas galā esošajau omei (pieļauju, ka daudzi, kas aizlaidušies strādāt uz ārzemēm, par to nemaz nav iedomājušies un tomēr ir par to ļoti priecīgi).

Grāmata mani iespaidoja pozitīvi - es vairs nebaidos pateikt, ka šis vai tas ir totāls mēsls vai sūds. Jāatzīst, ka Stīvs Džobs bija ļoti talantīgs kretīns, kas izmainījis ļoti daudzu cilvēku dzīvi gan pozitīvi, gan arī negatīvi.

Nekad neesmu bijis Apple fanu puika un joprojām uzskatu, ka iOS ir sūds, taču iPhone ir mega kruts telefons, kuram prasās uzlikt androīdu. Un atkal mēs nonākam pie tā, ka, ja nebūtu iOS un iPhone, tad nebūtu arī tā paša Androīda un nekas mums neatliktu, kā sēdēt uz vecā sūdainā Symbian bez skārieniem un ar nenormālu bremzi. Nemaz nerunāsim par ļoti labi projektētajiem Mac datoriem, kuriem gan var uzlikt to oPerētājsistēmu, kuru vien vēlies - un tomēr, ar attiecīgām linux programmām, arī pats OS X ir ļoti ērts un lietojams.

Grāmatā ir aprakstīta visa viņa dzīve - sākot ar dzimšanu, pirmajām aizraušanām, sievietēm, veiksmēm un neveiksmēm. Var redzēt, ka patiesībā Stīvs ne sūda nejēdza pats, taču viņam bija intuīcija un viedoklis, pie kura viņš pieturējās un kas konkrētajā brīdī atmaksājās. Sava kretīniskuma dēļ Džobs šo viedokli spēja uzspiest apkārt esošajiem un tādā veidā arī ieviest dzīvē. Piemēram, nedz apple dators, nedz Pixar filmiņas nebija viņa roku darbs un ideja, taču viņš panāca, ka šīs idejas tiek ieviestas dzīvē. Vēl vairāk - viņš panāca to, ka šīs labās idejas netiek sajātas, bet par jebkuru cenu tiek noslīpētas līdz pēdējam.

Grāmata ir interesanta, tāpēc, ka viņa dzīve ir interesanta - viņa dzīve ir kā laba grāmata ar savu sākumu, kāpinājumu, kulmināciju no noslēgumu.

Iesaku izlasīt.

P.S. Brīdinājums: grāmata ir diezgan pasmaga, tāpēc, lasot guļus stāvoklī, var pamosties ar sāpošu degunu vai aci.

P.S. 2 Kursīvā ir citēti Stīva mīļākie vārdi.


Komentāri:

GPS @ 27.12.2013. 13:34

Ok, raksts, žēl, ka tikai tagad uzraku :)

koko @ 23.11.2013. 20:31

Nu Wozs man arī vairāk pie sirds ietu noteikti. To do listē ieliku.

Pauls @ 23.11.2013. 20:28

Biju gaidījis, ka noliksi gan Stīvu, gan grāmatu, bet patiesībā domāju samērā līdzīgi par tām tēmām.

Vēl varbūt kādreiz vari palasīt otra Stīva (Wozniaka) grāmatu "iWoz", kas ir mazliet vieglāka, bet tajā pat laikā arī iedvesmojošāka. Wozs ir labs stāstnieks!


Nu pasāpini mani - tu jau gribi:

* Visi lauki (izņemot tavu lapu) aizpildāmi obligāti!
E-pasts publiski netiks parādīts.
Zinot vairākumu, komentāros tagi netiek atrādīti kā tagi. Linki automātiski pārveidosies par spiežamiem (cerams).
Bloga īpašnieks patur tiesības ļaunus komentārus dzēst vai pārveidot cilvēkiem patīkamākā formā, bet tajā pašā laikā neatbild par komentāru saturu.