Quick Look alternatīva uz Linux Jānis Rubļevskis (koko) / 12.07.2012. 17:21 / #Datori / 0 komentāri

Mani vienmēr ir mākusi skaudība uz iekosto ābolīšu datorlietotājiem par to, ka sūda kakintošam ir tāda baigi foršā fīča kā Quick Look. Tā ir vienkārša, bet ļoti noderīga fīča, proti, pārvietojoties pa failiem failu browserī, nospiežot uz kāda faila space pogu, tiek parādīts, kas tajā failā iekšā, piemēram, tā var apskatīt gan foto, gan video, gan pdf, gan doc utt. Šīs iespējas dēļ vien varētu mierīgi mainīt reliģiju, pāriet uz kakintošu un visu mūžu dzīvot sirdsapziņas pārmetumos, bet ne jau es sākšu dzert sulu alus vietā tikai tāpēc, ka mājās nav alus - es taču aiziešu tam pakaļ uz veikalu!

Nedaudz parokoties pa internetu, pamanīju, ka ir tāds Globus Preview, kas ir tiešs Quick Look klons priekš... Gribētos skaļā balsī kliegt: "pis viņu bobis un septiņi ēzeļi!", jo cilvēki viņu ir uztaisījuši tikai priekš pirms gada sadrāztā Ubuntu, bet man taču vajag priekš Opensues. Pie tam, nekur normāli pēdējās versijas sourci nevar atrast. Ir tikai 0.41 tgz versija, kura tā pa smuko negrib popplera dēļ kompilēties. Pie tam tā ir 2009. gada source. "Not nais!" teiktu Borats.

Izrakos cauri internetiem, līdz launčpadā pamanīju, ka var dabūt pēdējo bzr trunku. Rakstam konsolē bzr branch lp:gloobus-preview un nepilnas minūtes laikā dabujam svaigākos c++ failiņus. Nākamais smagais process, salikt visas nepieciešamās development bibliotēkas. Diemžēl visu sarakstu ar dependencijām nesaglabāju, jo instalējos div piegājienos, tāpēc vajadzēs pačakarēties, bet tas nav nekas pārdabisks un neiespējams (ja vispār ir doma uzstādīt, tad gatavojies lasīt :D): ieejam sources direktorijā palaižam ./autogen.sh un gaidam, kad izleks pirmā kļūda. Kļūda parādīs, kuru bibliotēku jāieinstelē (atceries, ka nepieciešamas ir *paka*-devel bibliotēkas. Tā turpinam šo iterāciju, kamēr neizmet vairs nevienu kļūdu un pasaka, ka drīkst turpināt.

Kad tās [kļūdas] ir beigušās, jāpalaiž make, lai sākas kompilācija. Pieļauju domu, ka jums būs tas pats, kas man - nebija uzinstelētas boost bibliotēkas, tāpēc ejam uz paku menedžeri un ieinstelējam boost-devel, bez kura nekas nesakompilēsies.

Aptuveni pēc vienas līdz piecām minūtēm kompilācijai (atkarībā no kārbas jaudas) būtu jāpabeidzas.

Tagad tikai instalējam programmu (no root lietotāja, lai tiek visiem): sudo make install.

Ak jā - aizmirsu piebilst, ka programma strādā tikai ar Nautilus failu menedžeri.

Ņemiet par labu. Būtībā dzīve tagad ir dikten jaukākās krāsās uzreiz.


Nu pasāpini mani - tu jau gribi:

* Visi lauki (izņemot tavu lapu) aizpildāmi obligāti!
E-pasts publiski netiks parādīts.
Zinot vairākumu, komentāros tagi netiek atrādīti kā tagi. Linki automātiski pārveidosies par spiežamiem (cerams).
Bloga īpašnieks patur tiesības ļaunus komentārus dzēst vai pārveidot cilvēkiem patīkamākā formā, bet tajā pašā laikā neatbild par komentāru saturu.