Plānošana Jānis Rubļevskis (koko) / 05.01.2007. 00:13 / #Datori / 2 komentāri

Kas tad ir plānošana? Tas ir viens no analīzes posmiem, bez kura nevar iztikt nu nekādi, ja grib kaut ko daudz maz pareizi un laicīgi izdarīt. Lai arī nevienam to netīk darīt, tomēr visiem klientiem ir ļoti būtiski uzzināt, kad tu to visu būsi spējīgs pabeigt un par kādu naudiņu?. Īstenībā to grib zināt ne tikai viņi, bet mēs paši arī.

Tātad, ar ko tad saistās plānošana? Nu šoreiz runa ir par projektu plānošanu, kas saistīta ar daudz un dažādiem procesiem. Tāpat ir iesaistīti daudzi un dažādi resursi, no kuriem daļa ir cilvēki, kas strādā, bet otra daļa ir izejmateriāli. Visiem šiem resursiem ir arī savs konkrēts uzdevums, kuru jāizpilda tik pat konkrētā laikā. Beigās var paskatīties kā resursi tiek izlietoti, kā tiek nodarbināts strādājošais personāls un vai vispār plānošana ir izdevusies?

Plānošanas procesu atvieglo dažādas programmas, kuru pamatā neatliekama sastāvdaļa ir Ganta diagramma, kas parāda pieejamo resursu uzdevumu veikšanas laikus – laika tabula. Ar šīs diagrammas palīdzību iespējams optimāli saplānot darbinieku laikus uz konkrētu uzdevumu izpildi, lai nerastos situācija, ka nepieciešams vienam cilvēkam veikt vienlaicīgi vairākus nesavietojamus uzdevumus vai kādā brīdī nedarīt itin neko. Tik pat svarīga ir resursu pielietojamības diagramma, lai zinātu, kad, ko, kāpēc drīkst un vajadzētu izmantot... Nu un, protams, arī cilvēku apmaksas sistēma.

Kāpēc es to visu stāstu? Tāpēc, ka esmu saskāries ar MS Project, kas veic tikko manis minēto uzdevumu izpildi, taču šis rīks ir tik piesātināts ar dažādām foršām lietām, ka vienkāršs lietotājs, kam nav nepieciešams viss, kas nu tam projektam ir ielikts iekšā, vienkārši pašmācības ceļā nevar saprast, ko un kā tur darīt. Tā pat arī jau zinošs lietotājs nespēs visas šīs lietas pielietot, jo nav jēgas.

Nejauši uzgāju Plānotāju, kas ir Gnome projekta sastāvdaļa. Rīks ir ļoti vienkāršs un pašaprotams. Lai to apgūtu, man bija nepieciešamas aptuveni 5-10 minūtes. Acij tīkams un unikāli vienkāršs. Ja gribat salīdzinājumu, tad projektu vienā no mācību priekšmetiem mocīju vairākas stundas un tāpat visā padarīšanā kārtīgi neiebraucu, taču Planner ir ļoti intiutīvs, bez liekām un nevajadzīgām iespējām, taču tajā pašā laikā nav kokains. Ērtības tādas pašas kā MS Project – jebkurā diagrammā jebko var pastiept sākotnēji atļautajās robežās, var pārbīdīt vai vienkārši samazināt. Ir gan materiālo resursu, gan darba resursu plānošanas iespējas, Ganta diagramma, resursu pielietojuma diagramma un iespēja pat importēt jau gatavu plānu no MS Project vai no datubāzes, kā arī eksportēt uz HTML dokumentu vai datubāzi. Protams, ir arī printēšanas iespējas.

Atvērtais kods ir atvērtais kods. Lai arī šis ir Gnome projekts, plānotājs ir pieejams arī Windows lietotājiem. Nu ko – lietojiet uz veselību. Joprojām projekts tiek izstrādāts un nākamajā versijā solās būt arī iespēja savietojamībai ar MySQL datubāzi. Līdz ar to daudz vieglāka un ašāka pārnesamība biroja ietvaros un vieglāks darba grafika atainojums.

Ceru, ka kādam tā ir derīga informācija, jo zinu, ka ļoti daudzi grib izveidot kaut ko tādu, ko spēj MS Project, taču pārmērīgo iespēju dēļ vēlme paliek neizpildīta, jo nav pacietības mācīties. Tagad tas ir piecu minūšu jautājums!


Komentāri:

kristabs @ 14.01.2008. 15:41

sourceforge.net/projects/ganttproject/

Mfz @ 05.01.2007. 00:44

Paldies, patiešām noterēja!


Nu pasāpini mani - tu jau gribi:

* Visi lauki (izņemot tavu lapu) aizpildāmi obligāti!
E-pasts publiski netiks parādīts.
Zinot vairākumu, komentāros tagi netiek atrādīti kā tagi. Linki automātiski pārveidosies par spiežamiem (cerams).
Bloga īpašnieks patur tiesības ļaunus komentārus dzēst vai pārveidot cilvēkiem patīkamākā formā, bet tajā pašā laikā neatbild par komentāru saturu.