Pazīmēsim par velti... (papildināts) Jānis Rubļevskis (koko) / 31.12.2003. 22:00 / #Spams / 2 komentāri

Sanāca man, ka savajadzējās darbā nedaudz grafiskās programmas, jo vien ar Paint man nepietiek, taču nu jābūt arī frīvāriskajām, tāpēc sāku meklēt alternatīvu Adobe Photoshop, kas laikam ir rastragrafikas apstrādes programmiņa, tad vēl meklēju aizstājēju Adobe Illustrator, kas ir vektorgrafika un CorelDraw, kas arī ir vektoriski tēmētā grafikas proga, taču tai vēl ir sastopama arī triālā versija. Nu bet triālis man kaut kā nenāk pie sirds...

Abām tālāk minētajām versijām ir nepieciešamas GTK bibliotēkas, kuras var iegūt šiten

Tad nu RuncZ man pateica, ka Linuxiskais rastriķis Gimp ir sastopams arī windovziskajā versijā... Tā nu aizstājēs rastragrafikai man parādījās... Jāsaka arī, ka tomēr diezgan viegli apgūstams un ar ļoti daudzām iespējām... Iespējams, ka FotoShop šur, tur ir labāks, bet nu šur tur tomēr Gimp to arī pārspēj...

Tad nu vektorgrafika - arī ieteica RuncZ. Programmiņa saucas Sodipodi. Projekta vadītājs ir mūsu kaimiņš - igaunis, tāpēc vietām tā programmiņa tomēr man nepatīk, jo tāda ne visai man ērta pieeja tur uztaisīta, bet nu tā visā visumā pa kedu... Var dabūt šiten... Tikai var gadīties problēmas ar palaišanu. Nez kāpēc, bet instalācijā ir neliels gļuks un pēc uzinstalēšanas pasaka, ka nevar atrast zlib-1.dll failu. Tad nu elementārs risinājums - direktorijā, kurā iebāzāt sodipodi ir fails zlib.dll, tad nu iekopējiet vēl vienu failu zlib.dll tajā pašā direktorijā tikai pārsauciet to par zlib-1.dll... Nu un viss aizies :))

Tiesa gan sodipodi nav tādu filtru, kurus mēs esam pieraduši lietot illustratorā vai korelī, taču ņemot vērā to, ka Gimp un Sodipodi ir ļoti vieglas programmiņas, tad var uzinstelēt tās abas un vektorgrafikai var izlīdzēt ar Gimp filtriem...

Patīkams arī ir tas fakts, ka abas programmas eksportē failus uz png formātu, kas manuprāt šobrīd ir viens no labākajiem attēlu formātiem, pie tam tas pilnībā atbalsta alfa kanālu bildēs - tas ir caurspīdamības spēju, ko es nu pat ļoti augstu vērtēju :)

Nu jūzojam, testējam, iesakam kaut ko vēl... Bet nu atbalstam frīvārus, jo par tiem mums nav jāmaksā un jo vairāk lietos, jo vairāk stimuls koderiem buus šīs progas uzlabot :)

Papildināts:

He, pēc bubu komenta iemetu acis, kas tas par lopu tad ir tas InkScape. Nu kā uzzināju tad pie tā ir strādājuši tie paši Sodipodi programmētāji:

Inkscape was founded in 2003 by four Sodipodi developers, Bryce Harrington, MenTaLguY, Nathan Hurst, and Ted Gould, with the mission of creating a fully compliant SVG drawing tool written in C++ with a new, HIG-compliant interface and an open, community-oriented development process. Within several months the project had produced several releases, demonstrating a sequence of significant new features and improvements to the codebase and quickly established Inkscape as noteworthy Open Source project.

Tātad nekas sliktāks tas nevarētu būt, kaut gan pats vēl tikai pamēģināšu vēlāk. Stiepjam nost no šejienes.


Komentāri:

koko @ 11.10.2004. 15:40

Nočekoju InkScape... Iespējas ļoti līdzīgas sodipodi... Nu bet drusciņ ūberkūlāks uztaisīts... Nu domāju, ka abi ir diezgan labi... Lietojam un priecājamies :)))

bubu @ 11.10.2004. 15:40

Vēl laba open-source vektorgrafika ir InkScape.


Nu pasāpini mani - tu jau gribi:

* Visi lauki (izņemot tavu lapu) aizpildāmi obligāti!
E-pasts publiski netiks parādīts.
Zinot vairākumu, komentāros tagi netiek atrādīti kā tagi. Linki automātiski pārveidosies par spiežamiem (cerams).
Bloga īpašnieks patur tiesības ļaunus komentārus dzēst vai pārveidot cilvēkiem patīkamākā formā, bet tajā pašā laikā neatbild par komentāru saturu.