Par valodu Jānis Rubļevskis (koko) / 25.02.2005. 15:24 / #Dzīve / 7 komentāri

Vakar uzrakstīju rakstu par to, kā nolēmu programmēt rīku dažādu programmēšanas valodu krāsainam izvadam! Kā nu gadījās, kā nu ne, bet es šajā rakstā lietoju tā saukto programmētāju slengu. Parastajiem mirstīgajiem noteikti ir pagrūti ar to tikt galā!

Pēcis ir pamanījis manu kļūdu un izlabojis to. Par to viņam ļoti pateicos!

Ļoti atvainojos visai latviešu tautai kā arī vēl vairāk savai mammai, kas ir latviešu valodas un literatūras skolotāja. Man par sevi ir kauns!

Pateicos Pēterim, kas par to piedomā :)

Turpinājumā cu izlabots mans vakrar rakstītais teksts.

Šodien man darbā nebija ko darīt. Jaunus darbus man nedod. Šodien mans pamatuzdevums bija sakārot savu darba vietu un sagaidīt, kad kolēģis beigs darbu, lai pārinstalētu viņa datoru (sākušās problēmas ar vīrusiem).

Nolēmu paprogrammēt.

Daudzi zin laacz veidoto paste.php.lv. Laba vietiņa, kur noglabāt koda gabaliņus. Tomēr noglabāto dažkārt ir grūti atrast, un tur nepiedien glabāt ko citu, kā tikai programmu fragmentus. Tāpēc nolēmu uztaisīt savu sistēmu.

paste.php.lv datus glabā teksta failos, bet es nolēmu izmantot mysql datubāzi. Kāda atšķirība? Tikai tā, ka nu būs jācenšas izsargāties no mysql injekcijām.

Aizsardzībai izmanotoju addslashes() funkciju. Tā pasargā no bīstamiem vaicājumiem, kas satur visādas pēdiņas.

Lai beigās kods izskatītos kā sākumā (bez liekām slīpsvītrām), pirms izvada tiek lietota funkcija stripslashes().

Visbeidzot, sintakses iekrāsošanai lietoju funkciju highlight_string() (laacz izmantoja highlight_file()). Līdz ar to esmu ieguvis normālu koda un parasta teksta izvadi.

Nākošais uzdevums - panākt, lai tas viss labi izskatītos. Ja katrs ieraksts tiktu rādīts jaunā lapā, tos caurskatīt būtu visai neērti, tāpēc sākumā tiek rādīti tikai ierakstu virsraksti, bez teksta. Šim nolūkam izmantoju coders.lv forumā apspriesto ideju par bloku slēpšanu - papētīju lapu, nokopēju kodu un tagad pie manis viss strādā bez lapas pārlādēšanas.

Ak jā - pats sakodētais darbs atrodams te.

P.S. Tiem, kas nemācēs uzvesties, tiks bloķētas IP adreses gan uz šo lapu, gan uz manu dienasgrāmatu.

Atvainojos, bet laika trūkuma dēļ, netika aktivizētas saites uz lapām!


Komentāri:

moskis @ 27.02.2005. 08:24

Ņu ko teikti par to letiņu vadod iekš to mūsu personal datorlap? Man jau liekas, ka nav nekādas vainas, ja lieto slengu, tikai tā lai nebūtu aizskaroši lasītājam un ja iemaldās kāds iesācējs, tad varbūt būtu nepieciešama arī skaidrojošā vārdnīca (kaut kas līdzīgs - FAQ datorslengos - jo kā nekā, šī pamācība tika veidota iesācējiem).
Izlasīju arī iepriekš minēto rakstiņu intereses pēc ..... pašam rakstam nav ne vainas ;) ....... ir daži iebildumi pret tēzēm, bet tos es laikam atstāšu tur, kur tas būtu nepieciešams vairāk! :)
Katrā gadījumā teksta stils paliek uz autora un mājas lapas īpašnieka (lasi cenzora) sirdsapziņas.
Sausie teksti jau man ar ne īpaši patīk, ja vēl iztiekam bez liekām rupjībām, tad vispār super!

XoleD @ 27.02.2005. 05:28

Nu imo iekš to interņet tāda veida pierakstos kā blogos u.t.t., nevajag pārspīlēt ar ideāli pareizes lv pielietošanas. Maybe ir vieglāk izteikties ar visādiem parazītvārdiņiem u.tml. ;)

cu @ 26.02.2005. 12:39

koko: lieliski!

index: nu jā, labotais variants zaudē koko īpašo, īpatnējo stilu. Protams, "nonest nafig" rakstītāja attieksmi raksturo daudz labāk kā tāds parasts "pārinstalēt".
Oriģinālu atstāt nevarēju, tam līdzvērtīgs varētu būt, piemēram: "izvācu tā, ka nekas nepaliek, un samīdīju ar kājām". Centos neko jaunu neizgudrot un pieturēties pie jau uzrakstītā, tāpēc atstāju "pārinstalēt" - kas gan arī nav īsti latvisks.
Vēl to "emocionalitāti" pastiprina izsaukma zīme teikuma beigās. Iedomājies cilvēku runājam šo tekstu - visu sākumu viņš norunā normālā balsī, un beigās iesaucas: "sākušās problēmas vīrusu dēļ!"

index @ 26.02.2005. 09:45

hmzz tajā labotajā variantā, liekas, ka trūks emociju :)) Viss tā sausi un oficiāli uzrakstīts...
kaut vai sheit...
Šodien pamatuzdevums man bija sakārtot savu darba vietu un sagaidīt, kad kolēģis beigs darbu, lai nonestu nafig visu viņa sistēmas partīciju un uzliktu win no jauna, jo sākušās problēmas vīrusu dēļ!
Pēc šī es spriežu, ka tevi tā paarinstalešana diez ko nepriecē, bet...
Šodien mans pamatuzdevums bija sakārot savu darba vietu un sagaidīt, kad kolēģis beigs darbu, lai pārinstalētu viņa datoru (sākušās problēmas ar vīrusiem).
... vairāk liekās pēc kaut kādas atskaitišanās, ko es šodien darīju, priekšniekam.
Tā kā es, jau nu personīgi, labāk lasu tādu, nekā paarāk paardomātu un rediģētu.

Despacho @ 26.02.2005. 09:12

es domāju. ka kādam nav ko darīt

koko @ 25.02.2005. 21:24

es gan domāju, ka tas ir pareizs gājiens un nekādu ļaunumu pret pēteri nejūtu! patiesībā ir patīkami, ka kāds aizrāda - no kļūdām jāmācās!

Strodz @ 25.02.2005. 21:14

Es domāju tas ir uzbrauciens.


Nu pasāpini mani - tu jau gribi:

* Visi lauki (izņemot tavu lapu) aizpildāmi obligāti!
E-pasts publiski netiks parādīts.
Zinot vairākumu, komentāros tagi netiek atrādīti kā tagi. Linki automātiski pārveidosies par spiežamiem (cerams).
Bloga īpašnieks patur tiesības ļaunus komentārus dzēst vai pārveidot cilvēkiem patīkamākā formā, bet tajā pašā laikā neatbild par komentāru saturu.