Nobody.lv v7.0.0 Jānis Rubļevskis (koko) / 01.09.2022. 12:33 / #Tehnoloģijas / 1 komentāri

Neesmu sen neko rakstījis par sevi... Šoreiz arī nekas īpaši nebūs - tikai sakarā ar izmaiņām, jo biežākiem rakstiem man atkal ir jāsaņemas, bet tie nāks - esmu par to pārliecināts.

Septembris ir tas mēnesis, kas pieņemts par mana bloga dzimšanas laiku. Tālajā 2003. gada vasarā nedaudz aizrāvos ar HTML un tapa pirmā bloga versija, kuru tautās palaidu kaut kad ap septembri. Šogad jau 19. dzimšanas diena, tāpēc vasaras sākumā izdomāju, ka vajadzētu uzfrišināt bloga dzinēju. Pie reizes arī pamainīju dizainu (ja tā to var saukt), bet ļoti uz to neiespringu, jo saturs ir galvenais.

Ja īsi, tad es esmu pārprogrammējis pilnībā bloga dzinēju uz Rust valodu. Ja garāk, tad turpinājumā...

Kopš pašiem bloga pirmsākumiem izmantoju PHP kā back-end (servera puses) valodu, lai servētu rakstus, lapas un komentārus, apstrādātu ieejošos datus, saglabātu tos datu bāzē un vēlāk izvilktu to visu laukā. PHP 8.x ir kā diena pret nakti salīdzinot ar toreiz manis izmantoto PHP 5.4 gan koda stila ziņā, gan arī ātrdarbībā, tāpēc loģiskā rīcība būtu palikt pie sen zināmas valodas, bet... Programmējot blogu, es iemācījos PHP, tāpēc šoreiz nolēmu, ka uz sava bloga bāzes es iemācīšos (nedaudz) Rust. Zinātāji varētu sākt smieties, jo Rust ir vairāk sistēmprogrammēšanas nevis web programmēšanas valoda, bet kuru tas krata? Tevi?

Tā nu prezentēju jums savu jauno blogu, kuram apakšā nav ne kripatiņas PHP. Protams, lai viss būtu daudz vieglāk, izmantoju Rocket ietvaru, kas ļoti palīdz izstrādes ātrumam.

Sākumā saskarnei domāju izmantot kādu mūsdienās ļoti pazīstamu front-end ietvaru, piemēram, React, Angular vai Vue, bet, tā kā pēdējos piecus gadus ar front-end neesmu saistīts un joprojām uzskatu, ka SSR ir "way to go", tad "skrū jū merī kristmas" - paņēmu defaulto Tera template sistēmu un uztaisīju googlei saprotamu tekstu. Dizainam izmantoju ļoti vienkāršo attriCSS.

Kas bez dzinēja un dizaina ir mainījies vēl? Tikai tas, ka vairāk manā blogā nav drazas, kas tevi izseko. Ir iespējami divi cepumi (cookies): pirmais ir apstirpinājums, ka tu saprati, ka es tev nesekoju un otrais ir cepums ar taviem datiem gadījumā, ja tu komentēji, lai nākamreiz nav atkal pa jaunam jāraksta savi kontaktdati. Apmeklējuma skaitīklis, sociālo tīklu ikonas un gemius ir izravēti pilnībā.

Es domāju, ka tagad es saņemšos arī laiku pa laikam kaut ko uzrakstīt ne tikai par tehniskajām lietām, bet arī kaut ko no dzīves.

P.S. Ja ir caurums, nelauz, bet uzraksti man :)


Komentāri:

LauraK @ 01.09.2022. 19:34

Gaidu vēl ko “no dzīves”. Nu labi - var arī par tehniskām lietām :)


Nu pasāpini mani - tu jau gribi:

* Visi lauki (izņemot tavu lapu) aizpildāmi obligāti!
E-pasts publiski netiks parādīts.
Zinot vairākumu, komentāros tagi netiek atrādīti kā tagi. Linki automātiski pārveidosies par spiežamiem (cerams).
Bloga īpašnieks patur tiesības ļaunus komentārus dzēst vai pārveidot cilvēkiem patīkamākā formā, bet tajā pašā laikā neatbild par komentāru saturu.