Lielvārdes IPA Jānis Rubļevskis (koko) / 14.01.2015. 10:03 / #Alus / 2 komentāri

Visi zina, ka es esmu kaislīgs alus baudītājs un man patīk dažādu alu dažādās garšas. Sen nekas te par alu nav rakstīts, tāpēc gribējās uzrakstīt par Lielvārdes IPA. Pievērsim acis uz to, ka ražotājs ir Lāčplēša alus, kuram, šķiet, visi lāgeri garšo vienādi, tad nu šis novirziens ir kaut kas, kam ir jēga pievērst uzmanību.

Neliela piezīme - neesmu eksperts, bet alus man garšo, tāpēc vados tīri no savām izjūtām.

Sākšu ar to, ka Lielvārdes Alus līnijā ir vairāki ali, no kuriem tikai Gaišo bez liekām pārdomām var pat negaršot, jo tas ir tas pats vecais Lāčplēsītis, taču visi pārējie ir dzerami. Ja ņemam garšas/cenas attiecību, tad pat ļoti ņemami.

Latvijā vispār IPA alu ražot laikam tā īsti neviens nejēdz. Lai arī IPA jābūt stipri rūgtākam kā citiem aliem, tad, es uzskatu, ka, piemēram, Aldaris ar savu IPA rūgtumu ir pārspīlējis un tas alus ir nedzerams - tieši tāpēc ir tik mazas pudelītes, lai nebūtu žēl liet laukā. Toties Lielvārdes IPA ir ne tikai gaumīgi iesaiņota, bet arī ar patīkamu garšu buķeti. Lai arī neesmu profesionāls un pat ne amatier degustētājs, tomēr spēju sajust dažādas garšas, kur rūgtais jaucas ar skābo un saldo. Šoreiz kombinācija mani apmierina un pat iepriecina.

Lielvārdes alus versija: 

Lielvārdes IPA ir ekskluzīvs alus, darīts ļoti ierobežotā apjomā – tikai 7000 pudeles. Tradicionāli IPA tiek darīts Anglijā un tad sūtīts uz Indiju, no kā arī cēlies produkta nosaukums – India Pale Ale, jeb Indijas Gaišais Eils. IPA raksturīga dažādu apiņu ietekme, kas piešķir produktam raksturīgo rūgtumu, kā arī izteiktu garšu un aromātu.

Lielvārdes IPA apiņi tiek pievienoti gan brūvēšanas, gan izturēšanas posmā.

Alkohola daudzums: 5,3%

Daudz IPA alus Latvijā vispār atrast nevar un, ja kādu labu atradīsi, tad tas nebūs vietējais ražojums. Tad nu tagad ir viens, kuru nav kauns nosaukt par garšīgu.

Protams, IPA nav tas alus, kuru var dzert kvantumos - kvantumiem ir domāts lāgeris - tāpēc šo aliņu var tikai baudīt, jo agri vai vēlu tas rūgtums vienalga pārņems garšas kārpiņas. Tas ir tāpat kā ar labu maizi - var ēst ar baudu, bet, ja ēdīsi tikai to vienu, tad pieriebsies.

Laikam arī alum būs jāpiešķir vērtējumi. Tad nu šo es novērtēju ar vismaz 8 kokoiem no 10. Meitenēm, protams, neiesaku, jo, ņemot vērā viņu tieksmi uz saldo, IPA nebūs pareizā izvēle (nu tas tām, kuras alu nedzer vai dzer gaužām maz).


Komentāri:

koko @ 14.01.2015. 17:34

Un kāpēc es tad pēdējās divas reizes pie tevis rumu dzēru? :D Ok, būs jāieplāno alus vakars :D

Mr. Serge @ 14.01.2015. 13:04

Ļoti iesaku tev kādreiz atvilkties pie manis uz cafe Leningrad. Esmu liels IPA cienītājs un šobrīd piedāvājumā ir četri skotu un britu ražojumi (pudeļu ekskluzīvo alu sortimentu visu laiku atjaunoju un pamainu). Aldara IPA ir totāls mēsls, jo viņi ekonomēja uz apiņu daudzumu, Lielvārdes brūvējumu neesmu garšojis. Bet, kas attiecas uz meitenēm, tad, piemēram, Brew Dog Punk IPA dzer daudzas sievietes, jo apiņu rūgtums variē ar greipfrūta garšu un ir sasodīti interesants.


Nu pasāpini mani - tu jau gribi:

* Visi lauki (izņemot tavu lapu) aizpildāmi obligāti!
E-pasts publiski netiks parādīts.
Zinot vairākumu, komentāros tagi netiek atrādīti kā tagi. Linki automātiski pārveidosies par spiežamiem (cerams).
Bloga īpašnieks patur tiesības ļaunus komentārus dzēst vai pārveidot cilvēkiem patīkamākā formā, bet tajā pašā laikā neatbild par komentāru saturu.