Kas ir slinkums? Jānis Rubļevskis (koko) / 05.02.2008. 08:32 / #Spams / 3 komentāri

Pārāk daudzi cilvēki uzskata, ka slinkums ir kaut kas slikts. Visvairāk jau tā domā mans mammuks, bet piedosim viņai šo lielo kļūdu, jo varu derēt, ka viņa vadās pēc "Latviešu valodas skaidrojošās vārdīncas", kur slinkums varētu būt definēts (man gan nav tās vārdnīcas) kā cilvēka tieksme nedarīt kaut ko tā vietā, lai to kaut ko darītu, sevišķi, ja to kaut ko tev liek darīt kāds cits.

Tad nu lūk es tam visam nepiekrītu un mēģināšu pamatot arī savu viedokli.

Tātad - jau sen viedajie latvieši ir teikuši:

Ja tev priekšā ir kāds sarežģīts un grūti izpildāms darbs, tad uztici to sliņķim. Viņš izdomās kā to paveikt ātrāk un vieglāk.
Un taisnība vien ir... Slinkums "bīda" pasauli uz priekšu - tiek izdomāti visādi cilvēka dzīvi atvieglojoši priekšmeti un metodes. Kāpēc mums kraut ar dakšām sūdus zirga ratos un tad ar dakšām to visu mest uz lauka un to darīt talkas apstākļos (daudziem cilvēkiem vienlaicīgi), ja var atbraukt iekrāvējs Toļiks ar savu traktoru, sakraut tos sūdus sūdu ārdītājā un tad viens traktorists Vitālijs var braukt pa lauku un mētāt tos sūdus pīpēdams.

Otrs arguments - man slinkums nekad nav traucējis kaut ko izdarīt, tikai varbūt nedaudz ir traucējis kaut ko padarīt laikā, bet tad atkal jācitē mans vectēvs:

Ja miets nelien zemē, tad nevajag to dzīt
Un nedari to šodien, ko padarīt var rīt!
Un kāpēc gan ne? Es taču tāpēc arī esmu cilvēks, lai strādātu tik daudz, cik gribētu, nevis tik, cik "vajag". Pie tam, kurš man var pateikt, ka salūzis autiņš nevienam nav patraucējis kaut ko izdarīt laikā? Tas nebija slinkums, bet vienalga traucēja. Ar ko autiņš ir labāks par slinkumu?

Un, visbeidzot, trešais arguments, kuru jācitē, balstoties uz cienījamā profesora Jāņa Oša monoloģiski dialoģistisko sarunu kāda zinātniskā semināra laikā augstskolā:

Visi cilvēki kaut kādā mērā ir slinki, jo slinkums ir organisma loģisks pašaizsardzības mehānisms pret pārstrādāšanos.
Pastāstiet, kurš grib nomirt no tā, ka, piemēram, stundām ilgi programmē vai, piemēram, mazgā traukus? Neviens! (Es nerunāju par stingi izteiktiem suicidāli noskaņotiem mazahistiem)

Rezumē - slinkums ir labs un nav nosodāms!


Komentāri:

KAC @ 06.02.2008. 13:31

Rīgas sargos atkal bija apmēram tā:
"Sens krievu ticējums - neatliec uz rītu to, ko var izdarīt parīt!"

Pumpis @ 05.02.2008. 14:57

Yes, es visu laiku nojautu, ka daru labas lietas! Beidzot kāds to ir skaidri noformulējis. :)

BiM @ 05.02.2008. 07:29

Man atkal sencis visu laiku ir borējis, ka slinkums ir ļauns :D un kāpēc darīt rīt, ja var padarīt šodien? Ko es gribēju pateikt, cik cilvēku, tik viedokļu. ;)


Nu pasāpini mani - tu jau gribi:

* Visi lauki (izņemot tavu lapu) aizpildāmi obligāti!
E-pasts publiski netiks parādīts.
Zinot vairākumu, komentāros tagi netiek atrādīti kā tagi. Linki automātiski pārveidosies par spiežamiem (cerams).
Bloga īpašnieks patur tiesības ļaunus komentārus dzēst vai pārveidot cilvēkiem patīkamākā formā, bet tajā pašā laikā neatbild par komentāru saturu.