Karalis Līrs Jānis Rubļevskis (koko) / 15.04.2008. 18:37 / #Dzīve / 1 komentāri

Svētdien ar saviem kolēģiem no teātru studijas "Spēle" bijām izbaudīt Studentu teātra dienās iegūto balvu - biļetes uz Valmieras Drāmas teātra izrādīto lugu "Karalis Līrs. Iespaidi ir nostabilizējušies un nu varu beidzot arī kaut ko par to visu uzrakstīt.

Izrāde nominēta 2006./2007. gada Teātra balvai 8 nominācijās un ieguvusi balvas nominācijās "Gada labākā dramatiskā izrāde" un "Gada scenogrāfs".
Ziniet, un ir arī pelnījuši.

Sākšu ar izjūtām: viena no nedaudzajām izrādēm, kas sevī ierauj pilnīgi. Neskatoties uz to, ka izrāde ir trīs stundas ilga, šis laiks paskrēja nemanot. Praktiski nebija brīžu, ka mani māktu garlaicība. Aktieri nospēlēja savas lomas patiesi labi un profesionāli. Pirmo reizi mūžā man izrādes laikā arī sariesās asaras acīs. Redzēju dažas labas skatītājas, kuras patiesi raudāja. Tādu līmeni no aktieriem sagaidīt var ļoti reti.

Vizuālais: tērpi nebija gluži Šekspīra laiku. Mēs ar pārējiem apsrpiedāmies un sapratām, ka tie pat ir dikti moderni, nerunājot jau par pārējo atribūtiku, taču kopējā noformējumā šie tērpi bija ideāli un bija redzams, ka pie tiem ir ļoti piedomāts.

Kas attiecas uz skatuves dekorējumu, tad tas bija ieturēts vispārējā minimālismā ar vienu dīvainu "ratmašinu" pa vidu un divām moku gultām. Lugu skatījāmies, sēžot uz skatuves tādā kā "L" veidā, līdz ar to aktieriem bija jāspēlē vienlaicīgi divos flangos - perfekta spēle un muguru, kur tas speciāli nebija domāts, ne reizi neredzēju.

Lugā ir kara ainas. Jums jāredz kā tās ir atrisinātas. Nu tas tiešām jāredz un tur neko es nevaru pastāstīt, jo skats ir neaprakstāms, lai arī efekts panākts ar ļoti vienkāršiem līdzekļiem.

Kas attiecas uz pašu lugas saturu, tad tas, protams, ir Šekspīrs - klasiķis, bet luga joprojām strāvo visām paaudzēm cauri, pabarojot katra cilvēka gaumi - ir gan mīlestība, gan liekulība, gan intrigas, gan vardarbība, gan asaras, gan bagātība, tajā pašā laikā nabadzība un slimība, kad citiem izpriecas un siltums. Ja neziniet sižetu, tad izlasiet, tomēr no visas sirds iesaku aizbraukt uz Valmieru un noskatīties izrādi.

P.S. Jāpiebilst, ka es vienmēr Valmieras Drāmas teātri esmu vērtējis ļoti augstu jau no bērnības, kad viņi braukāja viesizrādēs.


Komentāri:

dosage @ 12.02.2018. 10:39

House takes comprising how to get a cialisubz.com/ , prescription his pollution for books.


Nu pasāpini mani - tu jau gribi:

* Visi lauki (izņemot tavu lapu) aizpildāmi obligāti!
E-pasts publiski netiks parādīts.
Zinot vairākumu, komentāros tagi netiek atrādīti kā tagi. Linki automātiski pārveidosies par spiežamiem (cerams).
Bloga īpašnieks patur tiesības ļaunus komentārus dzēst vai pārveidot cilvēkiem patīkamākā formā, bet tajā pašā laikā neatbild par komentāru saturu.