Kādu operētājsistēmu lietot tavai vecmammai? Jānis Rubļevskis (koko) / 08.05.2007. 14:17 / #Datori / 3 komentāri

Meklējot gōglē informāciju par automātisko logošanos sistēmā, nejauši uzgāju rakstu par Ubuntu linux un tā piemērotību galīgi ar datoriem nesaistītiem cilvēkiem (es pat teiktu - tālu stāvošiem no elektroevolūcijas).

Tā kā raksts ir ļoti vecs (2006.gada 25.maijs), tad uzskatu, ka mūsdienās situācija uzlabojusies vēl jo vairāk.

Īss rezumē: džekiņš grib pierādīt, ka linux nav nekas tāds no kā būtu jābīstās, pat vairāk. Tajā ir viss nepieciešamais, lai vienkāršs lietotājs to spētu lietot kā galddatora OS, nemaz neuztraucoties par kaut kādiem sarežģījumiem, taču gūtu lielāku baudu. Izvēlēta tiek puiša draudzenes vecmāmiņa, kas bija iemīlējusi sava pavecākā datora spēļukus, taču no windows 95 darba virsmas bija izzudušas saīsnes ar spēļu atrašanās vietu.

Un tātad, tiek atrasts pavecāks capļaps, kuram uzinstelē Ubuntu (šobrīd jau ļoti veco) 5.10 versiju. Piekonfigurē tā, lai būtu gan video, gan audio atbalsts, kā arī pieinstelē paku menedžerī atrodamās spēles. Palodzi vienkāršo līdz 4 pogām, ar ko pietiek, lai vecmamma spētu gan skatīties dvd/xvid filmas, gan klausītos audio CD, gan paspēlētu vienu no aptuveni 100 pieejamām arkādēm, pie tam neuztraucoties par kaut kādiem vīrusiem vai liekiem tēriņiem. Nospiežot durtiņas, dators tiek izslēgts un nav nekādu domstarpību. Vai nav pasaka?

P.S. Šoreiz runa nav par īpašām prasībām, kas ar linux nav apmierināmas, piemēram, būvnieki lieto pārāk plaši AutoCAD, kuram, protams ir arī linux alternatīvas, taču vai nu tās ir pārāk zemā līmenī izstrādātas (pagaidām) vai arī cilvēki ir pārāk slinki, lai mācītos kaut ko jaunu.


Komentāri:

KAC @ 08.05.2007. 16:32

atsleegvaardi bija "Piekonfigurē" un "pieinstelē" ;)

koko @ 08.05.2007. 14:45

Nu man ar pat ar XP ir bijushas problēmas ar fotoaparāta atpazīšanu, savukārt ar linux nekad ;) Linux piemontē fotoaparātu kā usb cieto + var izmantot ari digikam vai gphoto albūmu veidošanai un bilžu importēšanai no fotoaparāta datorā!

n4 @ 08.05.2007. 14:36

Gribas jau atbrivoties no windas, bet patik ari tas, ka xp visu izdara vajadzigo. piem: piesledzu fotokameru un jams pats visu izdara, lai varetu pieklut cmukbiudeem.. ;)


Nu pasāpini mani - tu jau gribi:

* Visi lauki (izņemot tavu lapu) aizpildāmi obligāti!
E-pasts publiski netiks parādīts.
Zinot vairākumu, komentāros tagi netiek atrādīti kā tagi. Linki automātiski pārveidosies par spiežamiem (cerams).
Bloga īpašnieks patur tiesības ļaunus komentārus dzēst vai pārveidot cilvēkiem patīkamākā formā, bet tajā pašā laikā neatbild par komentāru saturu.