Kā es izvēlos grāmatas un kā es tās lasu Jānis Rubļevskis (koko) / 28.10.2014. 16:37 / #Grāmatas / 2 komentāri

Iespējams, ka neesat pamanījuši, bet esmu liels lasīšanas cienītājs. Tādus apjomus kā Ints es, protams, pacelt nespēju, bet savas 30+ grāmatas gada laikā spēju izlasīt. Es lasu visa veida grāmatas - sākot ar daiļliteratūru, beidzot ar ezotēriku un tehniskajo literatūru. Man ir arī viena dīvaina īpašība, no kuras īpaši necenšos tikt vaļā, bet reizēm tas iekavē lasīšanas procesu - es vienmēr grāmatu izlasu līdz galam. Pat, ja grāmata ir totāls sūds, es ceru, ka beigās autors būs pacenties, bet ne par to ir stāsts - es pastāstīšu, kur tad es tās grāmatas ņemu un kur tās vari dabūt arī tu.

Iepriekš atvainojos, ka raksts ir ļoti garš, bet arī tēma ir visai plaša un lasošiem cilvēkiem varētu būt pat interesanta.

Sākšu ar to, ka ilgu laiku visa lasīšana notika diezgan brutāli - kas pa rokai, to lasu. Protams, ar laiku sapratu, ka interesanti būtu, ja to visu varētu normāli piefiksēt, citādi izlasītā ir daduz, bet tā kārtīgi nemaz nezinu, ko esmu lasījis, bet par ko tikai dzirdējis, jo sižeti sūdīgām grāmatām mēdz arī piemirsties. Meklējumi aprobežojās ar sociālo tīklu Goodreads, kurā tagad atzīmēju gan izlasīto, gan to, ko vēlos izlasīt. Iespējams, ka tas ir vienīgais sociālais tīkls, kuru pacenšos apmeklēt katru dienu. Pozitīvais ir tas, ka izlasītās grāmatas var ieteikt draugiem, var atzīmēt izlasītā progresu, vērtēt grāmatas un komentēt tās. Tā kā tas ir sociālais tīkls, tad var arī redzēt, ko lasa draugi un, ja viņu lasītajā ir kas īpaši iekārojams, tad zini, kur to var meklēt. Ja interesē, tad šeit ir mans Goodreads profils. (Starp citu, ja Goodreads vēl nav grāmatas, ko lasi tu, tad to var pievienot pats (vismaz es varu, jo esmu pietiekami daudz izlasījis).

Drukātās grāmatas

Man bērnībā ļoti paveicās ar to, ka gan vecāki, gan arī kaimiņi bija lasoši cilvēki. Tā nu es jau agros skolas gados obligātās literatūras vietā sāku lasīt romānus, kas man šķita daudz interesantāki par to, ko man uzdod skolotāja. Vecāku personīgajā bibliotēkā vienmēr bija atrodams kaut kas interesants un nelasīts. Tajos laikos visaugstāk vērtēju sava tēta un tēta brāļa Gunāra viedokli par izlasītajām grāmatām - viņi spēja ieteikt vislabāko - sākot ar klasiku, beidzot ar jaunākajiem bestselleriem.

Kādu brīdi (aptuveni no 16 līdz 23 gadiem) es biju padevies slinkumā un lasīju visai minimāli, taču tad kaislība atsākās un, tā kā es strādāju un pelnīju pietiekami daudz naudas, lai varētu paēst un nedaudz arī patērēt citām lietām, tad sākās savas personīgās bibliotēkas veidošana. Savā laikā mēnesī grāmatnīcā atstāju vidēji kādus +/- 25Ls. Tad nu bieži vien notika sponātnie pirkumi un sapirktā kaudzīte tika lasīta visa pēc kārtas (mūsdienās, protams, grāmatām 25Ls ir spļāviens jūrā, bet vienalga).

Pēdējie lielie pievedumi manā personīgajā bibliotekā notika pavisam nesen: viens pirms kādiem diviem gadiem, otrs pirms kāda gada. Šoreiz ieguvu patiesi milzīgu daudzumu ar klasisko literatūru. Kādas 100 grāmatas no Edgara Liepiņa personīgās bibliotēkas uzdāvināja viņa mazdēls Dainis. Visu vēl neesmu izlasījis, bet lasu ļoti aktīvi. Tās nu ir patiesi intersantas grāmatas, jo lielākoties ir izdotas piecdesmitajos - sešdesmitajos gados ar vēl tā laika sulīgo latviešu valodu. Vēl aptuveni 50 grāmatas savācu no savas vecmammas (babiņas). Aizbraucu pie viņas ciemos un skatos, ka kaudze ar grāmatām mētājas uz grīdas. "Ko tu ar tām darīsi?", jautāju babiņai, bet saņēmu atbildi, ka atdošot makulaturā. Tad nu es izrakos cauri kaudzei un savācu visas, kuras varētu mani interesēt.

Eh, tā putekļu smarža... Un "Grāfs Monte Kristo" savā viensējumā ar nedaudz vairāk kā 900 lpp bija fiziski tik ļoti svarīgs (tiešām svara ziņā), taču lielisks sižetā.

Mūsdienās ļoti bieži ar jaunām grāmatām padalās arī izdevniecības. Tā, piemēram, studiju laikos izdevniecība Kontinents rīkoja tādu kā grāmatu lasītāju klubiņu, kur saaicināja cilvēkus, kam iepriekš iedevuši vēl pirms pārdošanas palasīt kādu no jaunākajiem bestselleriem. Pēdējā laikā vairāk pretimnākoša man bija tieši izdevniecība Zvaigzne ABC - viņi man piegādāja tādas grāmatas kā Stīvs Džobs un Facebook Efekts. Ceru, ka mani neaizmirsīs arī turpmāk un ik pa laikam piedāvās kaut ko palasīt.

Elektroniskās grāmatas

Kindle: Pirms nedaudz vairāk kā diviem gadiem es nopirku sev elektronisko grāmatu lasītāju Kindle Touch. Līdz ar to sākās elektronisko grāmatu ēra. Par tām tad laikam jāpastāsta vairāk, jo ir cilvēki, kas uz elekgroniskajām grāmtām attiecas visai skeptiski. Protams, katrs [ne?]normāls hipsteris sev vienmēr nēsā līdzi kādu vecu dzejoļu krājumu, kas noder tikai un vienīgi kā viņa Apple Mac Book (jā, tas vecais baltais vai melnais) paliktnis, jo viņi jau to dzeju nelasa, taču tas neattaisno brēkšanu par to, ka elektroniskās grāmatas ir sliktas. Manupārt tās ir pat ļoti ērtas. Nerunāsim par to, ka ceļojumā var paņemt mazu kastīti, kuras baterija spēj izturēt aktīvā lasīšanas režīmā pat mēnesi, bet parunāsim par to, ka šī grāmata ir viegla, tā sevī var saturēt tūkstošiem reālu grāmatu un lasīšanas pieredze atšķiras no parastas grāmatas tikai ar to, ka papīra ērcītes to negrauž - mazāk putekļu.

Viedtālrunis un/vai planšetdators. Biežākā attieksme: kā var vispār tajā mazajā ekrānā kaut ko izlasīt - kur nu vēl grāmatu? Pamēģini - izrādās, ka tomēr var. Mobilajā man savulaik patika lasīt tad, kad es atrados nogaidošajās situācijās: sabiedriskais transports, uzgaidāmās telpas pie ārstiem, bankās, teātrī starp cēlieniem utt. Visvairāk mobilajā man patika tieši tas, ka lappuse ir ļoti īsa - nav jābaidās iesākt jaunu lappusi, jo, lielākoties, 20-30 sekunžu laikā šo lappusi var pabeigt. Par aplikācijām tālāk - par to, kur dabūt elektroniskās grāmatas.

Kur dabūt elektroniskās grāmatas?

Sākšu ar to, ka elektroniskās grāmatas ir iegūstamas dažādos formātos. Visbiežāk pieejamais formāts ir EPUB, bet, piemēram, kindle izmanto MOBI, taču ir lasītāji, kas izmanto FB2 formātu. Domāju, ka ir lasītāji arī ar saviem kreisajiem formātiem. Lai nebūtu lieki uztraukumi, pateikšu, ka ir speciāli elektronisko grāmatu īpašniekiem domāta programma Calibre, kas spēj konvertēt praktiski no jebkura elekgroniskās rakstības formāta uz praktiski jebkuru (uz populārākajiem točna). Programma pieejama gan Wind[bl]ows, gan Linux, gan OS X, kas priecē.

Tad, kad nu esmu ticis galā ar formātiem, tad ķeramies klāt resursiem.

Es neesmu ļoti izvēlīgs valodas ziņā, tāpēc man paveras ļoti plašs grāmatu iegūšanas horizonts, jo lasu gan latviski, gan angliski, gan krieviski. Taču sāksim ar grāmatām tieši latviešu valodā.

Es, protams, ļoti apšaubu legalitāti, bet internetos ir tāds resurss kā gramataselektroniski.blog.com, kurā ir pieejami diezgan padaudz entuziastu ieskenēti dokumenti. Daudzas grāmatas, protams, ir klasika un varētu vairs nebūt autortiesību aizsardzības objekts, bet esiet uzmanīgi. Ja grāmata tiešām patīk, tad nopērciet to. Šajā resursā lielākoties dokumenti ir FB2 un/vai RTF formātos.

Diezgan sarežģītu sistēmu, izmantojot Adobe DRM sākotnēji bija ieviesusi Zvaigzne ABC. Tagad sistēma ir uzlabojusies un grāmatas joprojām tur ir iespējams iegādāties. Ja ir problēmas, tad CooLynx ir uzrakstījis izsmeļošu pamācību, kā tikt galā ar Zvaigznes elektronisko grāmatu štellēm.

Vēl viens resurss grāmatām latviski ir FarstrBooks mobilā aplikācija. Džeki baigi strādā pie tā, lai mums būtu pēc iespējas vairāk pieejamas grāmatas latviešu valodā gan abonēšanā, gan tieši pirkšanai. Reizēm šai aplikācijai ir kaut kādi gļuki ar sinhronizācijām un līdzīgām lietām, taču izstrādātāji mums ļoti atsaucīgi un gļukus ātri novērš. Šajā aplikācijā latviešu klasiku var dabūt par velti. Es, piemēram, tur izlasīju Vārnu ielas republiku. Grāmatas FastrBooks ir pieejamas latviešu, krievu, angļu un arī dažās citās valodās. App pieejams ir Android un iOS [o]perētājsistēmām. Pamanīju, ka rauj vaļā arī EPUB formāta dokumentus, tāpēc pieļauju domu, ka arī iekšēji operē ar tādiem pašiem.

Amazon ir mana nākamā izvēle grāmatu iegūšanai. Latviski tur gan atradu tikai vārdnīcas, bet nu es Amazonē pērku tikai angļu grāmatas un tikai elektroniskās Kindle versijas. Jāatzīstas, ka līdz šim esmu nopircis par reālu naudu tikai vienu grāmatu, jo biju pārāk nepacietīgs, lai to iegūtu kādā citā ceļā, taču šis resurss man piegādā tieši zinātniskās fantastikas grāmatas, kuras es lasu brīžos, kad vajag atpūsties no klasikas, tehnikas vai vardarbības. Zinātniskā fantastika šajā resursā ir plašā klāstā arī par 0.00 amerikāņu naudiņām. Jāpiebilst, ka tieši Kindle grāmatu versijām ļoti bieži ir pārsteidzošas atlaides, tāpēc nevajag čīkstēt, ka viss ir dārgs. Ar Amazon ir tā, ka visas iegādātās grāmatas var lasīt praktiski jebkur, pie tam izlasītais progress starp ierīcēm sinhronizējas. Piemēram, es sāku lasīt savā elektroniskajā grāmatā, kuru aizmirstu mājās - turpinu lasīt savā mobiļņikā Kindle aplikācijā. Arī pie datora varu lasīt kindle aplikācijā. Un, ja man nav nekā no tā visa, tad sevis pirktās grāmatas varu lasīt arī browserīBrowsera un desktop aplikācijas neatbalsta manuāli ielādētās grāmatas caur Send to Kindle servisu.

Google Books mūsu platuma grādos ir pastarītis. Ļoti izpētījis neesmu un nevaru pateikt, cik un vai vispār tur ir pieejamas grāmatas latviešu valodā, taču angļu un krievu valodas grāmatas ir ļoti plašā klāstā. Izmēģinājis esmu un aplikācija strādā ļoti labi. Jāatzīst arī to, ka ir ļoti daudz grāmatas par velti, kā arī daudzas grāmatas ir stipri lētāk kā citos veikalos. Pozitīvais ir tas, ka ar savu kontu nopirkto grāmatu ir iespējams lasīt arī pārlūkprogrammā. 

Nākamā iespēja ir torrenti - ļoti daudz grāmatu var iegūt tieši tur, bet šeit jābūt uzmanīgiem. Grāmatas, kuras tur ir izliktas nelegāli, piemēram, ar autortiesībām aizsargātus darbus, kuri nav paredzēti tikt izplatīti par velti, lejuplādēt nedrīkst (bet izskatās, ka tomēr var). Līdz ar to rūpīgi pārbaudi vai grāmata drīkst būt pieejama par velti, pretējā gadījumā TU BŪSI/ESI NELIETĪGS ZAGLIS, bet kuru tas mūsdienās interesē (izņemot autoru, kas turpina sūkāt grauzdiņus vai aotorības uzraudzības organizāciju, kuras dēļ autors turpina sūkāt grauzdiņus)?

Vēl viens variants, kur ar autortiesībām ir ļoti līdzīgi kā ar torrentos iegūtajām grāmatām, ir atrast šīs grāmatas cilvēku privātajās kolekcijās (jā, ir tādi, kas dalās). Ir cilvēki, kas apzināti vai neapzināti izliek grāmatas uz serveriem, kurus google noindeksē un tālāk jau piedāvā cilvēkiem kā meklēšanas rezultātu. Lai šādā veidā atrastu grāmatas, piemēram, The Murder of Roger Ackroyd (šī goodrīdos ir par velti), googles meklētājā jāieraksta sekojoša rinda intitle:"index.of" The.Murder.of.Roger.Ackroyd (mobi|epub|fb2|rtf). Pieļauju, ka lielākoties atrasta būs patiesi plaša kolekcija ar dažādām grāmatām.

Atgādinu, ka es nekādā veidā negribu veicināt grāmatu zagšanu, taču grāmatu lasīšanu atbalstu ar visām četrām.

Ja ir kas piebilstams, tad nekautrējieties savu pieredzi atstāt arī komentāros.


Komentāri:

Asmodeus @ 30.10.2014. 08:36

Jāatzīst, ka mani grāmatas sagādes veidi ir gandrīz tādi paši kā tev. Laiku pa laikam atstāju pārdesmit eiro grāmatu veikalos, lielākoties grāmatas patērēju elektroniski uz kindles. Gadās pa nopiratētai grāmatai, bet lielākoties es viņas pēc izlasīšanas tomēr nopērku. Tomēr no papīra grāmatām cenšos vairīties cik vien tas ir iespējams.

Uz mobilā vai planšetēm cenšos grāmatas nelasīt, man redze jau ir sabeigta tāpat, un neskatoties uz visām retinām acis sāp tik un tā.

Mr. Serge @ 28.10.2014. 15:21

Ar nepacietību gaidu brīdi, kad Google Books būs iespēja pievienot grāmatas no Latvijas. Tad arī tiks sagaidīts sakarīgs latviešu valodas grāmatu klāsts.


Nu pasāpini mani - tu jau gribi:

* Visi lauki (izņemot tavu lapu) aizpildāmi obligāti!
E-pasts publiski netiks parādīts.
Zinot vairākumu, komentāros tagi netiek atrādīti kā tagi. Linki automātiski pārveidosies par spiežamiem (cerams).
Bloga īpašnieks patur tiesības ļaunus komentārus dzēst vai pārveidot cilvēkiem patīkamākā formā, bet tajā pašā laikā neatbild par komentāru saturu.