Jū Nesbē - Spoks Jānis Rubļevskis (koko) / 05.04.2016. 09:07 / #Grāmatas / 4 komentāri

Jū Nesbē - Spoks

Es iepriekš no autora biju lasījis tikai "Leopardu", tāpēc nolēmu pārbaudīt vai autors spēj izdomāt jaunus veidus kā nogalināt cilvēkus. Viņš nelika man vilties un domāju, ka no viņa izlasīšu vēl ne vienu vien grāmatu.

Ļoti daudzi jau pazīst izmeklētāju Hariju Holu (galveno varoni). Man jāatzīstas, ka es pirmsākumus tikai nojaušu no tām divām grāmatām, ko esmu lasījis, bet, cik nojaušu, tad tur kaut kāda saistība ir ar sērijveida slepkavu sauktu pa Sniegavīru. Tā nu man radies priekštats, ka Harijs ir aizlaidies no visa, ko zinājis, un tagad dzīvo Honkongā, bet katru reizi, kad kaut kas smags notiek Norvēģijā, viņš pārtrauc savu opiātu un alkohola lietošanas sēriju, lai atrastu ļaunos... Katru reizi viņam kaut kādā mērā nepaveicas - te viņš zaudē kādu locekli, te atkal iegūst kādu jaunu rētu, bet viņš vienmēr atgriežas. Nez, kā viņš atgriezīsies nākamajā grāmatā?

Šajā grāmatā stāsts ir par Harija padēlu, kas sapinies ar narkomāniem. Tas visu arī izsaka - jaunas narkotikas sauktas par Vijolīti, jaunas slepkavības, sauktas par slepkavībām, jauni ļaunie un jauni labie. Visiem pa vidu Hols, kas uz brītiņu atmetis dzeršanu un ierodas Oslo, lai atrastu pierādījumus tam, ka viņa padēls Oļegs nav vainojams kāda narkomāna slepkavībā. Te arī rodas spoki - visi redz narkotiku, bet neviens nezina, no kurienes tā nāk, bet tie, kas piegādā, rūpējas par to, lai noslēpumi neizplatītos.

Grāmata ir reāls papīra klucis, bet lasās tik ātri kā viena otra bukletveidīgā. Notikumi ir spraigi. Praktiski visas grāmatas garumā visas darbojošās personas ir zināmas un aizdomas krīt no viena uz otru, tad uz trešo, tad atpakaļ uz pirmo un tālāk uz ceturto, bet tad uz peikto, sesto .. pēdējo. Protams, kā jau Norvēģija, tur ir pilns ar korumētiem policistiem un politiķiem, bet kur tā nav? Līdz ar to Harijam jācīnās daudzās frontēs, bet galu galā viņš nonāk līdz patiesībai.

Atkal bija izpētīti cilvēka izbeigšanas triki, bet šoreiz tie vairāk cēlušies no Sibīrijas - esiet gatavi stingro krievu pamācošajai brutalitātei - tā teikt - mācies no citu kļūdām. Naglas ķieģelī un pienaglota auss pie grīdas ir viens no jaukajiem piemēriem, kas sagaida, ja pieļauj kļūdu, bet abu apvienojums dos labu barību gan lasītāja iztēlei, gan grāmatā pieminētajām žurkām.

Cilvēkiem ar vājāku vestibulāro un/vai nervu sistēmu iesaku lasīt mīlestības romānus, bet man šis patika un es to novērtēju ar stabiliem 9 kokoiem no 10.

P.S. Joprojām neticu, ka kaut ko tādu var uzrakstīt, pats nepieredzējis. Ja Norvēģijā ir neatklātas slepkavības, tad jāskatās uz Jū Nesbē kā uz primāro aizdomās turamo (joks, prtams).


Komentāri:

Krūmiņš @ 12.10.2017. 10:24

Man arī ļoti patika!
Tiešām, stabils 9/10 vērtējums!

PX @ 10.12.2016. 11:46

Zvaigzneabc šis ir pieejams?

ātrais internetā @ 09.09.2016. 10:11

sižets varēja būt nedaudz spraigāks, es liktu 7/10

Jānis @ 07.07.2016. 09:29

Arī piekrītu ar vērtējumu 9/10


Nu pasāpini mani - tu jau gribi:

* Visi lauki (izņemot tavu lapu) aizpildāmi obligāti!
E-pasts publiski netiks parādīts.
Zinot vairākumu, komentāros tagi netiek atrādīti kā tagi. Linki automātiski pārveidosies par spiežamiem (cerams).
Bloga īpašnieks patur tiesības ļaunus komentārus dzēst vai pārveidot cilvēkiem patīkamākā formā, bet tajā pašā laikā neatbild par komentāru saturu.