James White "Escape orbit" ("Cietuma planēta") Jānis Rubļevskis (koko) / 06.11.2012. 17:52 / #Grāmatas / 0 komentāri

Latviski grāmata saucas "Cietuma planēta" un ir kārtējā versija nākotnes cīņai starp cilvēci un citplanētiešu rasi.

Cilvēki apdzīvo kādu galaktikas daļu (daudzas planētas) un tā pat kādu citu galaktikas daļu (daudzas citas planētas) apdzīvo citplanētieši - tārpi, kas ir tik pat gudri un lieli kā cilvēki un nu ir konflikts, kura dēļ izceļas "Lielais karš" par izdzīvošanu un iznīcību, bet neuztraucaties, jo grāmata nav par to kā viņi slaktē viens otru.

Atkāpei gribētos atklāt nelielu loģikas kļūdu: es nesaprotu, kāpēc šīm divām rasēm savā starpā jācīnās, ja viņi pat nevar dzīvot uz vienām un tām pašām planētām. Redz, cilvēkam nepieciešams skābeklis, bet tārpiem nepieciešama (nedaudz piemirsu kāda) kaut kāda zaļgana gāze. Protams, tārpi, ieelpojot skābekli, mirst mokošā nāvē. Tieši tā pat cilvēki mirst, ieelpojot to zaļgano gāzi. Bezsakars, bet, ja to neņemam vērā, tad ar interesi var mesties grāmatas notikumos.

Šis ir kārtējais stāsts par laiku, kad cilvēki cīnās pret citplanētiešiem. Kādu lielu cilvēku komandu ir sagūstījuši tārpi un izsēdina uz planētas. Izrādās, ka šo planētu tārpi izmanto kā cietumu, jo tā ir cilvēkiem apdzīvojama, bet tajā pašā laikā cilvēki no tās projām netiek. Uz šīs planētas jau ir puse miljona citu gūstekņu, kuri sadalījušies divās grupās: tie, kas samierinājušies un tie, kas grib izbēgt.

Izbēgšanu traucē apkārt planētai orbītā riņķojošs sargkuģis, kas jebkuru aizdomīgu lielāku metāla apjomu sabombardē.

Lielākā daļa gūstekņu cerības ir atmetuši un ir nodibinājuši pilsētiņas un ciematus ar savu valdību, kuros nodarbojas ar visām lietām, kas var palīdzēt izdzīvot un nosargāt civilizāciju: ir zemkopība, lopkopība, amatniecība utt utjp. Tā kā daudzi gūstekņi ir zinātnieki, tad arī iedzīve ir diezgan augstā līmenī.

Otrai grupai, kas ir plānojuši izbēgt, "Civilie" nepatīk, taču arī no viņiem bieži vien kāds aiziet prom tikai tāpēc, lai varētu regulāri pamērcēt krānu (apprecēties), jo bēgt gribētāju grupa ne visai grib savās rindās redzēt sievietes, bet vīrieši ilgstoši bez sievietēm, kā mēs to ļoti labi zinam, nespēj izvilkt (sevišķi apstākļos, kad nav TV un visādu izklaidējošu filmu).

Cerības stariņš parādās tad, kad ierodas Vorrens, kas pēc militārā ranka ir augstāks par visiem uz planētas esošajiem, tāpēc militāri domājošie cilvēki (tie ir visi gūstekņi) viņam pakļaujas. Tieši viņa vadībā tiek uzsākta pārdroša atbrīvošanās plāna kalšana, jo viņš spēj kopējā cīņā iesaistīt abas puses.

Grāmata vairāk ir par cilvēku attiecībām ekstrēmos apstākļos un par nemaz ne tik labu militāro taktiku un domāšanu (vismaz man tā šķita). Sākumā šis garadarbs man likās ļoti jauks un izlasīju ātri, bet pēc kādas nedēļas - divām, jau šis tas bija piemirsies.

Šim darbam dodu 7 kokous no 10. Labāk patiks fantastikas cienītājiem, bet nav tā, ka arī citiem neieteitku izlasīt.


Nu pasāpini mani - tu jau gribi:

* Visi lauki (izņemot tavu lapu) aizpildāmi obligāti!
E-pasts publiski netiks parādīts.
Zinot vairākumu, komentāros tagi netiek atrādīti kā tagi. Linki automātiski pārveidosies par spiežamiem (cerams).
Bloga īpašnieks patur tiesības ļaunus komentārus dzēst vai pārveidot cilvēkiem patīkamākā formā, bet tajā pašā laikā neatbild par komentāru saturu.