Džeims Metjū Berijs - Pīters un Vendija Jānis Rubļevskis (koko) / 21.12.2015. 16:34 / #Grāmatas / 0 komentāri

Pīters un Vendija

Šo garadarbu sāku lasīt spontāni, jo dēlam gribējās kaut ko dzirdēt un "Pīters un Vendija" patrāpījās pa rokai. Iepriekš biju redzējis tikai dažādus ekranizējumus, tāpēc grāmatas saturs nedaudz šokēja.

Par sižeta mugurkaulu jau laikam stāstīt īsti nav vajadzības, taču nedaudz atgādināšu: Pīters ir pazudušais puika no Nekurnekadzemes. Viņš savaņģo Vendiju par māmiņu pazudušajiem puikām (stāstīt pasakas, taisīt ēst, lāpīt bikses un līdzīgi). Tajā pašā laikā Nekurnekadzemē ir laumiņas, pirāti krokodils, indiāņi un visi pārējie, kas savā starpā dažādos līmeņos ir viens otram naidnieki.

Viss ir bērniem un viss ir forši, un viss redzēts arī filmās. Bet kur tad šoks? Šoks ir ļaunumā, kas caurstrāvo visu grāmatu. Bija brīži, kad es lasīju klusāk, lai dēls nedzirdētu par sarecējušajām Kapteiņa Āķa asinīm, par bultu vendijas sirdī, par indiāņu slepkavošanu un arī par pirātu slepkavošanu. Tur nav vis rozā toņi - tur ir melns un balts - ir ienaidnieks - tātad viņu jānogalina!

Laumiņas ir foršas, ja? Ne sūda - viena bija tā, kas parūpējās, lai puikas uz Vendiju šautu ar bultām, jo, redz laumiņa var būt tikai laba vai tikai ļauna, bet ne normāla. Vienu brīdi dara tikai labu, bet otrā brīdī jau manipulē ar citiem, lai tevi nobeigtu.

Un kas nocirta pirātam roku un ar visu pulksteni iemeta krokodila vēderā? Protams, ka mazs puika vārdā Pīters.

Daudz un dažādu drausmonību ir šajā bērnu grāmatiņā, taču mans puika laikam vēl nav izaudzis tik tālu, lai spētu viennozīmīgi nodalīt labo no ļaunā, kas izglāba situāciju.

Starp citu - ir viena lieta, par ko esmu dusmīgs uz daudziem un dažādajiem ekranizējumiem - nekur nav parādīta Vendijas un viņas brāļu aukle, kas bija suns. Tieši tā - suns pieskatīja bērnus, lika viņus gulēt, mazgāja pašus un mazgāja viņu zobus. Tā ir tāda odziņa, ko būtu jāizmanto nevis jāizmet no pasaku filmas.

Diemžēl nekādu super lielu vērtību grāmatā nesaskatu, tāpēc vērtēju to tikai ar 6.5 kokoiem no 10. Piedodiet, ja sačakarēju jūsu bērnību!


Nu pasāpini mani - tu jau gribi:

* Visi lauki (izņemot tavu lapu) aizpildāmi obligāti!
E-pasts publiski netiks parādīts.
Zinot vairākumu, komentāros tagi netiek atrādīti kā tagi. Linki automātiski pārveidosies par spiežamiem (cerams).
Bloga īpašnieks patur tiesības ļaunus komentārus dzēst vai pārveidot cilvēkiem patīkamākā formā, bet tajā pašā laikā neatbild par komentāru saturu.