Douglas Adams - The Hitchhiker's Guide to the Galaxy Jānis Rubļevskis (koko) / 26.04.2015. 14:52 / #Grāmatas / 1 komentāri

The Hitchhiker's Guide to the Galaxy

Es laikam esmu vienīgais manu lasošo paziņu lokā, kurš šo grāmatu izlasījis tikai tagad. Pieļauju domu, ka problēma bija pieejamībā, pareizāk sakot, nepieejamībā, jo pati grāmata par sevi ir tik īsa savā interesantumā, ka par īsu. Nekas, man rindā vēl arī visas nākamās, kas arī par kaut ko liecina.

Jāsāk ar to, ka filmu redzējis neesmu. Laikam arī vēl neskatīšos, kamēr nebūšu izlasījis visas pārējās daļas (tiem, kas nezināja, paskatieties visas sērijas sarakstu). Kaut kā gribās sākumā visu redzēt savā prātā, piedzīvot tēlus savā galvā un tikai tad uzlabot vai sabojāt to visu ar filmu (esmu dzirdējis labas atsauksmes arī par to).

Pati grāmata ir ļoti dīvaina. Brīžiem nav saprotams, kāpēc visi ir tik nenormāli safanojušies par šo stāstu, bet tad nākamajā brīdī notiek kaut kas tik diametrāli pretējs lasītāja fantāzijas plūsmai, ka atkal esi uz viļņa un nevari nolikt papīrkaudzi malā.

Visu grāmatu caurstrāvo ļoti liela vienkāršība un pat naivums, jo es nevaru iedomāties, kā savādāk to nosaukt. Taču šoreiz tas nav viduslaiku bruņnieciskais naivums - šoreiz tas iet caur citplanētiešu prizmu. Viņu pasaulē intrigas ir intrigas ar lielo burtu I. Viņu pasaulē nav jāmelo, lai notiktu kas savāds, jo arī bez tā ir jautri.

Par grāmatu kopumā varu teikt tikai vienu - bija tāpat kā ar labu ēdienu - tāda savāda piegarša - mazuma piegarša. Beigas tāpēc arī bija tādas beigas, lai varētu rakstīt turpinājumu.

Es grāmatai dodu 8 kokous no 10. Būtu vairāk, ja nebūtu tās [ne?]beigas, kad tu tā arī nesaproti vai pabeidzis tikai nodaļu vai tiešām tā grāmata ir beigusies. Lasošajiem iesaku izlasīt. Bet vēl vairāk iesaku izlasīt bērniem un jauniešiem.

P.S. Kaut kad pasen bija tāds Yahoo! Babel Fish tulkošanas rīks. Toreiz bija ļoti grūti atcerēties nosaukumu. Tagad man tas šķiet pašsaprotams. Arī visiem, kas izlasīs grāmatu, nosaukuma izvēle neliksies nekas dīvains.


Komentāri:

livit @ 11.07.2015. 11:44

Filma ir labu labā! Iesaku noskatīties!


Nu pasāpini mani - tu jau gribi:

* Visi lauki (izņemot tavu lapu) aizpildāmi obligāti!
E-pasts publiski netiks parādīts.
Zinot vairākumu, komentāros tagi netiek atrādīti kā tagi. Linki automātiski pārveidosies par spiežamiem (cerams).
Bloga īpašnieks patur tiesības ļaunus komentārus dzēst vai pārveidot cilvēkiem patīkamākā formā, bet tajā pašā laikā neatbild par komentāru saturu.