Dan Wells - Isolation, Fragments, Ruins (Partials #0.5, #2, #3) Jānis Rubļevskis (koko) / 14.10.2015. 14:14 / #Grāmatas / 0 komentāri

Šķiet, tas bija pavisam nesen, kad izlasīju sērijas pirmo grāmatu, bet, skat - pagājis jau gandrīz gads, taču pirmo grāmatu atceros gandrīz tikpat labi kā pēdējo. Tas liecina par ļoti interesantu materiālu.

Nolēmu aprakstīt sērijas pārējās 2.5 grāmatas vienā rakstā, jo, ja pirmā grāmata bija tīri iepazīstināšana ar pasauli un tās problēmām, tad pārējās ir savā starpā daudz vairāk saistītas un sašķelt atsevišķi nebūtu gudri. Aprakstīšu pa vienai, jo kopējo atmosfēru var noprast no iepriekšējā raksta.

Brīdinājums: tekstā var pavīdēt informācija, kas atklāj kaut kādus interesantus faktus par katru iepriekšējo grāmatu - tā teikt - SPOILER ALERT.

Isolation

Tīri teorētiski bez šīs grāmatas varētu arī iztikt, jo no visām trim lielajām grāmatām šīs grāmatas saturu varētu sagrābstīt, bet patiesībā šo darbu uzskatu par ļoti nozīmīgu divu iemeslu dēļ:

Pirmais: tiek parādīta partials rašanās, attīstība un hierarhija. Bez šīs informācijas būtu diezgan pagrūti izprast otrajā un trešajā grāmatās aprakstīto Partials vienību un individuālu personu uztveres un darbības motīvus. Tāpat šī informācija palīdz izprast to, kāpēc ir dažādi partials modeļi, kas ne tikai uztver dzīvi dažādi, bet ir vairāk vai mazāk spējīgi uz dažādām lietām un reakcijām.

Otrs ļoti nozīmīgs iemesls ir tas, ka stāsts iepazīstina ar partials spiedzi vārdā Heron, kurai ir ļoti nozīmīga loma pārējās divās grāmatās. Cik sapratu no trešās grāmatas pēcvārda, tad galvenās varones Kiras un šīs spiedzas Heronas prototipi ir paša autora meitas.

Vēl viens šīs grāmatas pluss ir tas, ka tiek parādīts, ka partials nav parasti bioroboti, bet domājoši cilvēki ar savām personībām, viedokļiem, vājībām un vēlmēm.

Grāmatai piešķiru 8 kokous no 10. Ja būtu pilna grāmata nevis tikai ~70 lappuses, tad būtu vairāk.

Fragments

Kad pirmā grāmata beidzās, Kira bija atradusi veidu kā izārstēt jaundzimušajiem bērniem RM - slimību, kas dažu dienu laikā pēc dzimšanas katru bērnu nobeidza. Taču tas nebija viss, ko viņa atklāja - eksperimentos pie Dr. Morgan noskaidrojās, ka Kira ir kaut kāds jauns Partial modelis, kas spēj augt un var novecot kā arī spēj radīt pēcnācējus. Tad nu Kira dodas no Longailendas "iekšzemē", lai atrastu mistisku organizāciju Trust, kas vada visus partials. Kiras audžumāte viņai ir iedevusi bildīti, kurā redzama Kira, Nandita (audžumāte) un viņas tēvs Armins.

Tā nu Kira ceļo iekšzemē, kur satiek izbijušu ParaGen datortehniķi (paragen radīja Partials) kā arī atkalsatiekas ar Semu un Heronu. Visi kopā dodas pa pavedienu taciņu, lai nokļūtu pie atbildēm. Atbildes meklējamas ir ParaGen serveros. Lai tiktu līdz galvenajiem serveriem, jātiek cauri vietai, kur radiācijas dēļ līst skābes lietus un ēdamo praktiski dabūt nav iespējams.

Tajā pašā laikā Longailendai uzbrūk Dr. Morgan (viena no Trust) partials karaspēks, lai atrastu Kiru un Nanditu. Tas notiek tāpēc, ka atklājies partials izbeigšanās termiņš - 20 gadi ir maksimums, ko viņi (tie?) spēj nodzīvot, taču Morgana domā, ka Kira un Nandita ir slimības novēršanas atslēgas, jo, redz, Nandita arī ir no Trust. Tā nu tek asinis - mirst gan vieni, gan otri.

Stāsts ir interesants ar to, ka parādās jauni jautājumi, uz kuriem jāatrod atbildes, ko arī Kira mēģina izdarīt. Vai tas izdosies tagad? Varbūt tikai nākamajā grāmatā?

Šai grāmatai piešķiru 8 kokous no 10. Bija laba, bet nedaudz pastiepta, ņemot vērā, ka ļoti daudzas prolēmas palika karājoties gaisā neatrisinātas.

Ruins

Fragments beidzās ar to, ka Kira padevās Morganai un piekrita kļūt par trusīti eksperimentos, lai palīdzētu tikt galā ar partials beigu datuma problēmu, taču viņiem nekas nesanāca - izrādījās, ka Kira ar šo datumu nekādā ziņā nav saistīta. Tad nu turpinājās epopeja, kur viena meitene mēģina izglābt gan cilvēkus, gan viņu radītos nedaudz pārākos partials. Ļoti izklausās pēc otrās grāmatas, vai ne? Bet tā nav.

Šajā grāmatā parādās tik daudz jauna, ka visas iepriekšējās grāmatas ir kā tāds lēns ievads vispārējajai kulminācijai. Fragments daļā atklājās visu Trust dalībnieku vārdi. Visi viņi ir ļoti spēcīgi, jo sevi ir modificējuši ģenētiskā līmenī. Tāpat viņi spēj arī komandēt Partials, kuri savas ģenētiskās uzbūves dēļ nespēj viņiem nepakļauties.

Trust līderis partials izstrādes laikā bija tieši Kiras tēvs. Tā nu Kira pa vienam meklē šos Trust loka līderus, lai noskaidrotu megaplānu kā glābt saprātīgās būtnes. Tajā laikā Partials mirst pa pakām. Viņi tika radīti ar nelieliem intervāliem pa vairākiem tūkstošiem kādam nolūkam paredzētu indivīdu. Tieši tapat arī mirst - uzreiz pa vairākiem tūkstošiem.

Tajā pašā laikā Longailendā visi cilvēki ir Dr. Morgan okupācijas varā. Ir pretkustība, kas sakopo visus līdzekļus, lai varētu cīnīties un varbūt pat uzvarēt, bet par kādu samaksu? Visu grūtāku padara viens no Trust biedriem, kurš visu šo laiku strādājis, lai sakārtotu dabai nodarīto pārākumu. Pirmo reizi pa trīspadsmit gadiem sāk snigt.

Beidzot cilvēki sāk sadarboties ar partials, lai atrisinātu problēmas kopā, bet ir traucēkļi. Parādās jaunas slimības un mēģinājumi tās dziedēt. Parādās jaunas briesmas un mēģinājumi tās apkarot. Daudzi mirst... Mirst ļoti daudzi... Mirst vēl vairāk... Un tikai maza saujiņa kaut kur vēl cīnās par savu dzīvību.

Šī grāmata bija perfekta kulminācija visām pārējām. Tādu reālismu sci-fi grāmatā panākt jāmāk, nepakļaujoties holivudiskajām "viss būs labi un visi izdzīvos" tendencēm. Es pat nebrīnītos, ka autors saņemsies arī jauniem turpinājumiem, taču šaubos, ka var vēl uzrakstīt kaut ko šajā sērijā tikpat labā līmenī. 9 kokoi no manis.


Nu pasāpini mani - tu jau gribi:

* Visi lauki (izņemot tavu lapu) aizpildāmi obligāti!
E-pasts publiski netiks parādīts.
Zinot vairākumu, komentāros tagi netiek atrādīti kā tagi. Linki automātiski pārveidosies par spiežamiem (cerams).
Bloga īpašnieks patur tiesības ļaunus komentārus dzēst vai pārveidot cilvēkiem patīkamākā formā, bet tajā pašā laikā neatbild par komentāru saturu.