Colin F. Barnes - Code Breakers - The Complete Series Jānis Rubļevskis (koko) / 02.06.2016. 13:33 / #Grāmatas / 13 komentāri

Code Breakers Alpha, Beta, Gamma, Delta

Šo grāmatu sēriju man iebaroja Amazons, vienkārši ņemot un pirmo grāmatu iedalot par velti. Nopirku visas četras un pat dabūju kaut ko bonusā, bet par to tālāk tekstā.

Grāmatu sēriju nav jēgas aprakstīt pa vienai daļai, jo visas ir normāli turpinājumi viena otrai, tikai katrā ir kaut kas nozīmīgs un atšķirīgs. Domāju, ka var lasīt arī atsevišķi kādu no daļām ne pēc kārtas, jo iepriekšējās zināšana tikai papildina pieredzi, taču sižets būs saprotams vienalga.

Stāsts ir par Zemi pēc kodolkara, kad, teorētiski, palikusi tikai viena pilsēta pārklāta ar kupolu, lai nenāk iekšā radiācija. Tajā pilsētā viss norit forši - visi ir nodrošināti, visiem ir iešūti čipi galvā un visi dara savu darbu. Ir tikai viens mazs mīnuss - loterija par nāvi. Algoritms izlozē cilvēkus, kuriem ir jāmirst, lai varētu regulēt pilsētas populāciju.

Izrādās, ka aiz kupola tomēr arī ir dzīvība... Pārsvarā ārā plosās hakeri, roboti, kiborgi un līdzīgi personāži, kas cīnās par savu izdzīvošanu... Tā nu divi hakeri izglābj Geriju, kurš pats ir izlozes algoritma izstrādātājs, bet kaut kādu nevienam nezināmu iemeslu dēļ tomēr ir izlozēts. Tur kaut kas nav tīrs, jo viņš ir izslēgto sarakstā un tomēr - pēc nedēļas jāmirst. Kas ir vēl foršāk, viņa bosa galvā ieperinājies dēmons. Patiesībā tas ir mākslīgais intelekts, kas darbojas kā vīruss un, kuru vajag ierobežot.

Sižetu es daudz negribu stāstīt, bet tas ir spraigs - pat ļoti spraigs. Visās vairāk kā tūkstoš lapās ir ļoti maz tēlainu aprakstu - ir tikai minimums ar apkārtni, bet maksimums ar patiesu spriedzi. Nevar apstāties lasīt, jo visu laiku notiek kāds smadzeni urdošs spraigums. Atpūtas praktiski nav iespējamas, bet tieši tas lika man apbrīnot autoru - kā var četras grāmatas no vietas uzturēt patiesu spriedzi, tai pašā laikā nesačakarējot nevienu no daļām.

Nezinu kā aprakstīt lietas, lai nesabojātu lasītprieku tiem, kam nepatīk spoileri (no angļu vārda spoil), tāpēc tikai pateikšu to, kas grāmatās ir sastopams. Un tātad: cilvēki, uzlaboti cilvēki (ar implementētiem čipiem, procesoriem un mākslīgajiem intelektiem), māksīgie intelekti, mākslīgie intelekti kā vīrusi, datorā ielādēta cilvēka apziņa, kiborgi, puscilvēki, kloni, kosmosa stacijas, vīrusi, mutanti, prātu mulsinošas tehnoloģijas un vēl daudz kas cits...

Laikam jau man šī grāmata patika tik ļoti tāpēc, ka ar šādu sižetu, tādiem negaidītiem pavērsieniem un tādu spriedzi es vēl sci-fi nebiju lasījis.

Ak jā - ja kāds diezgan svarīgs personāžs pēkšņi nomirst, tad... Jā, man arī bija žēl.

Grāmatu sērijai dodu 9 kokous no 10. Zinātniskās fantastikas cienītājiem patiešām iesaku.

Bonuss: izlasot visu sēriju, kas bija sakomplektēta vienkā Kindle grāmatā (tātad es nopirku arī pirmo daļu), beigās atradu saiti uz speciālu formu, kur autors pateicas par pirkšanu un lasīšanu un, ja aizpildi formu ar saviem patiesajiem datiem, tad pāris stundu laikā uz epastu saņem šīs grāmatas prequel, kas bija reāls pārsteigums. Vēl gan to daļu neesmu izlasījis, bet noteikti to izdarīšu, kad pienāks īstais brīdis (rindā aiz vēl 60 grāmatām).


Komentāri:

mikolilo @ 04.08.2020. 09:22

Svarīgakais ir prāta kopuma esperimentālais kolektivitātes nodoms

b12 vitamīns @ 19.01.2019. 21:48

Labs raksts izdevies! ;)

Skydas @ 05.12.2017. 15:46

Paldies.

Džinsu bāze @ 05.12.2017. 15:45

Subjektīvs viedoklis superīgi.

Apģērbu remonts @ 03.12.2017. 11:14

Tas ir skaisti.

Confidus @ 28.02.2017. 12:10

Paldies par ideju!

IR VĒRTS IZLASĪT @ 17.02.2017. 08:16

Esmu lasījis ļoti daudz fantastikas literatūru un liekas, ka šis pārspēja jebkādas vīzijas par labu grāmatu! Autors prot uzburt spriedzīti, kas neļāuj nolikt grāmatu malā līdz nav izlasīta.

Sniegs @ 09.01.2017. 10:25

Šī ir "must read" visiem, kas ir syfy piekritēji!

JA @ 28.11.2016. 10:09

Man loti patika sii gramata! visiem iesaku, jo neesmu gramatu fans, bet sitas visas cetras izlasiju.

Andris @ 09.09.2016. 07:15

Traks gabals !

Valdo @ 08.09.2016. 09:24

Labs SiFy, iesaku.

Jurix @ 11.08.2016. 08:04

Under the Dome ļoti labs seriāls.
Otru arī neesmu skatijies, bet ieinteresēji..

Krist2ps.lv @ 23.06.2016. 05:13

Tikko, pirmās šī raksta rindas, uzbūru galvā seriāla "Under The Dome" un filmas "The Island" scenārijus. Redzējis esmu gan tikai otro, uz pirmo vakar Netflixā noskatījos, domāju arī paskatīt kādu dienu. Ieliku savā "must see" listē.


Nu pasāpini mani - tu jau gribi:

* Visi lauki (izņemot tavu lapu) aizpildāmi obligāti!
E-pasts publiski netiks parādīts.
Zinot vairākumu, komentāros tagi netiek atrādīti kā tagi. Linki automātiski pārveidosies par spiežamiem (cerams).
Bloga īpašnieks patur tiesības ļaunus komentārus dzēst vai pārveidot cilvēkiem patīkamākā formā, bet tajā pašā laikā neatbild par komentāru saturu.