Arturs Konans Doils - Stāsti par Šerloku Holmsu Jānis Rubļevskis (koko) / 20.11.2014. 17:25 / #Grāmatas / 0 komentāri

Šerloks Holmss ir bijis vienmēr un visur. Pirmo reizi ar šo izmeklētāju saskāros vēl "Krievu laikā", kad skatījos krievu uzņemto mākslas filmu. Mūsdienās ar Šerloku Holmsu mēs tiekam lutināti arvien vairāk: gan Holivudas uzņemtajās filmās, gan britu seriālā, taču lasījis no tā visa es biju ļoti necik. Pirms 2.5 gadiem es pamanījos izlasīt Bāskervilu Suni, kas ieintriģēja. Tagad, beidzot, pieķēros arī citiem stāstiem par izcilo izmeklētāju. Un ziniet, katrs redzētais ekranizējums paņem kaut ko sevī no grāmatām, bet viņi [Šerloki] visi tomēr ir tik atšķirīgi. Man ir prieks, ka viens fiktīvs personāžs spēj iedvesmot tik daudzus cilvēku radošam darbam.

Par grāmatu jāsaka tā - ievelk sevī. Stāsti ir tieši tik gari, lai varētu pieķerties un uzreiz izlasīt vismaz vienu. Daudzreiz ar to vienu nepietiek un tu sāc lasīt tākāk. Kā teica KAC, tāda baigā mazuma piegarša beigās - gribās vēl. Un tā tiešām ir. Protams, tā Holmsa dedukcija ļoti bieži ir pārspīlēta, jo nevar taču cilvēks saskatīt ar neapbruņotu aci tādas nianses kā mazu švīkājumu uz drauga kurpēm no vairāku metru attāluma. Tā arī oža viņam bija nepārspējama, neskatoties uz to, ka pīpēja viņš ārkārtīgi daudz, bet mēs zinam, ka tabakas dūmi ožu notrulina (nemaz nerunājot par narkotikām, ar kurām Holmss niekojās). Tomēr katrs stāsts bija interesants un vienmēr mudināja izsekot līdzi un uzminēt noslēpumu pirms dižais izmeklētājs to atklāj.

Šajā grāmatā ir ļoti daudz stāstu un beidzot ir redzams tas, kāpēc bieži filmās tiek izmantots Holmsa maskētās nāves paņēmiens. Protams, filmās to visu uztaisa vēl interesantāku, bet grāmatā tas bija vienkārši un šajā vienkāršībā pat ģeniāli. Tāpat var sastapties ar holmas dažādajām rakstura iezīmēm, kas ne visiem patika, taču, neskatoties uz biežo nepatiku, Holmsu cienīja gan amata brāļi, gan varas vīri, gan arī paši noziedznieki.

Sākumā es domāju, ka spēšu uzrakstīt par šo grāmatu nenormāli garu rakstu, bet nevar, jo tad būtu jāapraksta gandrīz katrs stāsts. Nav spēka tādām izdarībām, taču ļoti labs kopsavilkums ir sanācis asmo, ko iesaku arī izlasīt.

Grāmatai es dodu 9 kokous no 10. Viena balle nost par to, ka gribu vairāk, kā arī esmu palicis kritisks un nespēju nevienai grāmatai vairs 10 ielikt. Iesaku izlasīt šo gara darbu visiem piedzīvojumu mīlētājiem. Domāju, ka retais būs tāds, kas spēs grāmatu nolikt malā, nepabeidzis vismaz iesākto stāstu.


Nu pasāpini mani - tu jau gribi:

* Visi lauki (izņemot tavu lapu) aizpildāmi obligāti!
E-pasts publiski netiks parādīts.
Zinot vairākumu, komentāros tagi netiek atrādīti kā tagi. Linki automātiski pārveidosies par spiežamiem (cerams).
Bloga īpašnieks patur tiesības ļaunus komentārus dzēst vai pārveidot cilvēkiem patīkamākā formā, bet tajā pašā laikā neatbild par komentāru saturu.