Stephen Baxter - Proxima (Proxima #1) Jānis Rubļevskis (koko) / 04.11.2015. 16:57 / #Grāmatas / 5 komentāri

Proxima

Jau iepriekš esmu minējis, ka manu lasāmo grāmatu izvēli iespaido arī cilvēki, kuru gaumei uzticos. Nav daudzu man pazīstamu, kas apraksta un dalās ar labu zinātnisko fantastiku. Šoreiz mani ieinteresēja Ints.

Man ir zināmas grūtības formulēt teikumus šīs grāmatas sakarā. Esmu pieradis pie zināma viegluma, ja rokās ir sci-fi grāmatas - tas vienmēr ir kaut kāds tehnoloģiskais džiberiš šmiberiš, iepsējams, tālāks vai tuvāks kosmoss, mākslīgie intelekti, roboti, cilvēki, citplanētieši un mēģinājumi izdzīvot tajā visā. Izklausās sarežģīti, bet parasti ir ļoti vienkārši.

Šoreiz nekas no tā visa neizpalika, taču nebija tas vienkāršais izklaides gabals, kādus esam pieraduši sagaidīt no mūsdienu autoriem. Šitādu hard core es no sci-fi nebiju gaidījis un priecājos par to vēl tagad, kad pagājušas jau divas nedēļas kopš grāmatas izlasīšanas.

Lieta tāda, ka grāmatas sākumā daļa cilvēku tiek nosūtīta uz Proxima sistēmas vienu no planētām, kas ir apdzīvojama (ir skābeklis, ūdens un savdabīga zeme). Tiem cilvēkiem (nedaudz gan piespiedu kārtā) šī zeme ir jākolonizē - jāiekopj, jāražo bērni un jāattīsta komūna. Tad nu lielākais šoks lasītājam sākumā varētu būt nenormāli skrupulozie planētas un tās iezemiešu apraksti. Ja gaida kaut ko vieglu, tad tas ir kā sitiens pa pieri, kamēr nesāc iedziļināties. Un tad tas prieks tikai sākas, jo smadzenēs aina uzburas daudz krāšņāk un tad, kad sākas visi interesantie notikumi, tā planēta, ko esi savā galvā saražojis, ļoti palīdz intrigas attīstīšanā.

Ir grūti uzrakstīt kaut ko variāk par grāmatu, nesabojājot lasīšanas prieku, jo visā grāmatas gaitā notiek kaut kāda attīstība. Interesanti ir tas kā autors spēlējas ar gadiem - vienā nodaļā lasi par kādu periodu un nākamajā nodaļā jau ir pagājuši desmit gadi. Atpakaļ laikā neviens nelec - tātad nāk klāt jauni varoņi, vecie varoņi regulāri mirst un līdzīgi. Tas ir tas foršums, ka nekad nevari paredzēt, kas notiks tālāk.

Tikai nepadomājiet, ka visa darbība notiek uz Per Ardua (tā nosauca jauno kolonizējamo planētu). Paralēli darbība notiek arī Saules sistēmā gan uz Zemes, gan uz Marsa, gan Merkura. Protams, arī ceļā starp šīm planētām. Saules sistēmā notiek konfliktsituācijas scenārijs starp UN (daudzu valstu apvienību) un Ķīnu, kas ir tāpat liela un gudra. Lieta tāda, ka UN ir atraduši uz Merkura īpašu vielu, kuras īpašības tā arī nav līdz galam noskaidrojuši, taču eksperimentāli iemācījušies no šīs vielas spiest ārā lielas enerģijas jaudas, tos apstarojot ar lāzeriem, kas palīdz uztaisīt kosmosa kuģus, kas, savukārt, var ceļot gandrīz ar gaismas ātrumu. Ķīnai tādu resursu nav, jo neviens viņus pie Merkura nelaiž, taču viņiem ir gudri inženieri un kolonijas uz asteroīdiem un asteroīdu joslā tikai viņiem pieejami materiāli, taču lieljaudu gribās visiem.

Ak, gandrīz piemirsu - ir vēl arī Angelina. Labāk būtu teikt - miljoniem Angelinu, kas sastāda vienu veselu mākslīgā intelekta būtni, bet par to gan jau aprakstīšu, kad pabeigšu nākamo grāmatu sērijā: Ultma.

Ja es kaut nedaudz ieinteresēju, tad iesaku izlasīt arī Inta aprakstu - viņš vienmēr spēj noķert lielāku detalizāciju.

Pats grāmatu novērtēju ar 8.5 kokoiem no 10, jo, ja autors ir tik labs, kā man radās par viņu priekštats, tad nākamajai grāmatai noteikti jāspiež uz 9.5.


Komentāri:

JustSpeed @ 20.11.2015. 15:39

Pasūtīju abas. Pēc pāris nedēļām varēs lasīt :) 23 Eur ir ar piegādi, kas sastādīja aptuveni pusi no visa

koko @ 20.11.2015. 10:48

Abas elektroniskā formātā. Man papīra formātā angliski mājās ir tikai divas grāmatas. Bet nu šitās abas, man šķiet, ka ir vērts nopirkt arī papīra formātā, kā arī, šitādam papīra klucim 23 eiro par abām ir ļoti laba cena.

JustSpeed @ 20.11.2015. 08:27

Lasīji kā e-grāmatu vai papīra formā? Man abas grāmatas amazonē man sanāk 23 Eur ar sūtījumu no UK, jo atsakos no e-grāmatām kā tādām, lai veidojas normāla bibliotēka, kas būs pieejama arī pēc 50 gadiem :)

koko @ 05.11.2015. 09:18

Šorīt sāku Ultimu. Vēl tikai pirmās 2 nodaļas un jau patīk. Ir nojausma, ka sižeta pavērsiens ir kaut kas "mega"

Asmodeus @ 04.11.2015. 19:36

Forši, ka izlasīji un galvenais, ka patika. Ceru, ka atradīsi spēkus arī otrajai grāmatai un iespējams saskatīsi tur ko tādu, kas man paslīdēja garām. Man pirmā puse šķita nevajadzīgi iestiepta, toties otrā bija pašā laikā un noteikti izlasi Bakstera īso stāstu "The Invasion of Venus".


Nu pasāpini mani - tu jau gribi:

* Visi lauki (izņemot tavu lapu) aizpildāmi obligāti!
E-pasts publiski netiks parādīts.
Zinot vairākumu, komentāros tagi netiek atrādīti kā tagi. Linki automātiski pārveidosies par spiežamiem (cerams).
Bloga īpašnieks patur tiesības ļaunus komentārus dzēst vai pārveidot cilvēkiem patīkamākā formā, bet tajā pašā laikā neatbild par komentāru saturu.