Speaker for the Dead by Orson Scott Card Jānis Rubļevskis (koko) / 15.11.2011. 11:00 / #Grāmatas / 1 komentāri

Pirms nedaudz vairāk kā 2.5 gadiem man dzimšanas dienā M un Sany uzdāvināja Orsona Skota Kārda grāmatu "Endera Spēle", par kuru vairāk var palasīties manā pseidorecenzijā. Izrādījās, ka grāmatu izdevis man personīgi pazīstamais Markīzs, kurš joprojām mani aicina uz zinātniskās fantastikas klubiņa pasākumiem, bet vienmēr tie iekrīt man nepieejamā laikā (piedod). Tā nu Markīzs teica (pirms tiem vairākiem gadiem), ka, ja Endera spēli nopirks noteiktu eksemplāru skaitu, tad viņi mēģinās izdot arī nākamo "Endera sāgas" daļu, bet es nesagaidīju.

Vienu brīdi jau biju par šo grāmatu piemirsis, bet, pēc smārtfona iegādes nolēmu, ka nespēju vairāk ciesties un izlasīšu "Speaker for the Dead" elektroniskā versijā originālvalodā. Par laimi, vienam no maniem amerikāņu draugiem visas šīs grāmatas daļas ir .mobi formātā un viņš man laipni to aizdeva (man bieži uzrodas tādi draugi, kad googlē ierakstu "intitle:index.of grāmatas.nosaukums (mobi|epub)").

Ziniet, tā pat kā ar pirmo daļu, nespēju grāmatu nolikt malā, lai darītu kaut ko citu. Visur, kur varēju, lasīju. Pēdejās naktīs lasīju uz miega rēķina un, ticiet vai nē, bet esmu izlasījis un pat esmu apmierināts ar to, cik forši tas notiek manā tālrunī (apetīte aug ēdot - tagad gribu arī kindlu, uzdāvināsiet?). Bet nu vairāk par pašu grāmatu.

Atgādināšu, ka Enders (pirmajā daļā) bija mazais puisītis ar ļoti labi attīstītu taktisko domāšanu. Garš stāsts īss - Enders nomočīja cilvēci apdraudošos "Buggers" (aizmirsu, kā bija latviski) un tādā veidā iznīcināja vienīgo saprātīgo rasi, kas dzīvoja paralēli cilvēkiem plašajā visumā.

Speaker for the Dead notiek 3000 gadus pēc Endera izlēciena un ir daudz kas mainījies. Šo soli [Buggers nogalināšanu] vairs neviens neatbalsta un Enderu uzskata par monstru, kas iznīcina visu (bet tas taču bija sen un viņa vairs nav). In your shiny faces - nemaz tik beigts viņš nav un nemaz ne tik monstrāls, bet par to tu, mans mazais draudziņ, izlasīsi grāmatā. Galvenais ir tas, ka ir atklāta vēl viena pietiekami attīstīta rase Piggies uz pietiekami attālas planētas, kurus vairs nevar uzskatīt par dzīvniekiem. Viņi mācās, runā vairākās valodās un grib attīstīties, bet viņu noslēpumus neviens vēl nav izkodis. Un neizkož līdz pat grāmatas beigām.

Tajā pašā laikā ir saprasts ka "Buggers" nebija nemaz tik ļauni - viņi vienkārš nebija izprasti un cilvēks baidās no tā, ko nesaprot, tāpēc inzīcina to. Taču tikai nedaudzie zina, ka viņus ir iespējams atdzīvināt.

Darbība pamatā notiek uz tālas planētas Lusitania, kur ir ļoti maza dzīvo organismu dažādība. Ir vēl vairāk attīstījušies starpplanētu ceļojumi. Ir ļoti daudz kolonizēto planētu kuras pārvalda vienots pārvaldes orgāns Simts pasauļu komiteja [autora tulkojums: The commitee of hundred worlds]. Un ir viens cilvēks Speeker for the Dead, kas braukā apkārt un runā patiesību par zudušo civilizāciju, par zudušiem cilvēkiem, par to, ko citi nezina. Pēc tam, kad Cūķi [autora tulkojums no angļu: Piggies] nogalina vienu no zinātniekiem - viņu pētniekiem, šis Par mirušajiem runātājs [arī atora tulkojums] lec savā zvaigžņu kuģī un dodas uz Lusitaniu, lai runātu par šo mirušo cilvēku. Bet vai tieši par viņu? Un vai tas ir vienīgais viņa mērķis? Un kas viņš vispār ir?

Daudz jautājumu un daudz atbilžu... Pēdējās - tikai pašās grāmatas beigās, bet tās raisa vēl jaunus jautājumus un es esmu sācis jau nākamo sāgas daļu Xenocide, kuru arī aizņēmos no sava amerikānu drauga, lai saprastu: "Kas tad būs tālāk?"

Grāmatai 10 koki no 10. Kāpēc tik daudz? Nu tāpēc, ka originālvalodā ir vēl labāk kā es domāju un visa kompozīcija un ritējums nenormāli patika. Iesaku zinātniskās fantastikas mīļotājiem.


Komentāri:

Kārlis @ 18.11.2011. 09:30

Ok, aiziet listē. :) Paldies!


Nu pasāpini mani - tu jau gribi:

* Visi lauki (izņemot tavu lapu) aizpildāmi obligāti!
E-pasts publiski netiks parādīts.
Zinot vairākumu, komentāros tagi netiek atrādīti kā tagi. Linki automātiski pārveidosies par spiežamiem (cerams).
Bloga īpašnieks patur tiesības ļaunus komentārus dzēst vai pārveidot cilvēkiem patīkamākā formā, bet tajā pašā laikā neatbild par komentāru saturu.