Sean Patrick - Nikola Tesla: Imagination and the Man That Invented the 20th Century Jānis Rubļevskis (koko) / 08.11.2014. 12:21 / #Grāmatas / 2 komentāri

Par Nikola Tesla esmu dzirdējis daudz un dikti gan no dokumentālajām filmām par izgudrojumiem, gan no zinātniski fantastiskajām filmām par iespējamo citplanētiešu ietekmi uz cilvēku prātu, gan arī vienkārši par valdību noslēptiem izgudrojumiem, bet lasījis joprojām biju pilnīgi neko. Tā kā bija nepieciešams iemēģināt Google Play grāmatu veikalu, tad paķēru no bezmaksas grāmatu plaukta visaugstāk vērtēto grāmatu par Teslu - 20. gadsimta izgudrotāju.

Sāksim ar to, ka šai grāmatai ir tikai 34 lappuses. Tas nozīmē, ka pat angliski nelasošajiem nevajadzētu būt problēmām ar šo apjomu tikt galā.

Lai arī ir tikai 34 lappuses, taču grāmatai ir divas daļas:
Pirmā daļa: apraksts par talanta kodu. Tas nozīmē, ka pirmajā daļā runa nav par pašu Teslu, bet par to, kā veidojas talanti. Ja godīgi, tad, lasot šo nodaļu, iestājās tāda Déjà vu sajūta. Sapratu, ka esmu kaut kur jau to lasījis. Pirms nedaudz vairāk par četriem gadiem izdevniecība Kontinents laida klajās Malkolma Gledvela grāmatu Talanta kods - ceļš uz izcilību, kurā skrupulozi aprakstīti pētījumu rezultāti par to kāpēc daži cilvēki ir talantīgāki par citiem dažādās jomās. Ja Gledvela grāmata šo tēmu maļ cauri 312 lappuses, tad Patriks to visu informāciju ir iespiedis nieka 14 lappušu konspektā, nezaudējot ne kripatas no Talanta koda jēgas.

Otrā daļa ir apraksts par Teslas dzīvi un izgudrojumiem - par to, kā viņš nokļuva Amerikā, par viņa veiksmēm un neveiksmē, par viņa realizētajām, nerealizētajām un rūpīgi slēptajām idejām. Ja kāds viņā klausītos, tad, iespējams, 2. Pasaules karā būtu mazāk bojā gājušo, iespējams, ka mums par elektrību nebūtu jāmaksā, jo tā nāktu no gaisa, bet iespējams, ka viņš vienkārši savu eksperimentu rezultātā būtu pāršķēlis Zemi un mēs nemaz nebūtu dzimuši, taču ļoti daudzi nezina, ka Tesla dzīves laikā bija pieteicis vairāk kā 800 patentus. Tesla bija tas, kas atklāja rentgenstarus, viņš bija tas, kas patentēja radioviļņu izmantošanu (to gan viņam atņēmuši), viņš bija tas, kas lika pamatus tādai elektrības infrastruktūras iespējamībai kāda tā ir mūsdienās, viņš bija pirmais, kas ierosināja radara ideju un viņš jau tad prognozēja, ka nākotnē būs bezvadu tehnoloģijas un no kabatas formāta ierīces varēs sazināties neierobežotā attālumā.

Grāmatai dodu 9 kokous no 10. 10 nesavāca, jo bija neliela mazuma piegarša - gribējās vairāk, bet apsveicu autoru ar to, ka māk rakstīt, nelejot ūdeni (cits būtu to visu izstiepis uz 300lpp vismaz), māk rakstīt saprotami un vienkārši. Iesaku paskatīties arī citas Patrika grāmatas.


Komentāri:

koko @ 12.11.2014. 07:09

Ja kādreiz patrāpīsies pa rokai, tad noteikti izlasīšu.

JustSpeed @ 11.11.2014. 19:42

Es te tieši esmu ticis pusē Tesla - the Life and Times of an Electric Messiah :) Sākumā domāju lasīt tevis izlasīto, bet beigās tomēr nopirku pa pāris euro pesso šo. Pusi vilcienā līdz un atpakaļ no Minskas izlasīju, šonedēļ jāpabeidz līdz galam. :) Patīk, ka viss detalizēti ar laikmeta kopainu un "politiku" smuki aprakstīts, arī mazliet pie psiholoģijas pieskāries autors, kāpēc Tesla bija Tesla. Tā ka ja interesē, tad iesaku kā nākamo šo gabalu.


Nu pasāpini mani - tu jau gribi:

* Visi lauki (izņemot tavu lapu) aizpildāmi obligāti!
E-pasts publiski netiks parādīts.
Zinot vairākumu, komentāros tagi netiek atrādīti kā tagi. Linki automātiski pārveidosies par spiežamiem (cerams).
Bloga īpašnieks patur tiesības ļaunus komentārus dzēst vai pārveidot cilvēkiem patīkamākā formā, bet tajā pašā laikā neatbild par komentāru saturu.