R. Asprins "Kārgējais jaukais mīts" un "Mīta koncepcijas vai kļūdainie priekšstati" Jānis Rubļevskis (koko) / 07.06.2009. 12:43 / #Grāmatas / 9 komentāri

Pēdējās grāmatas, ko lasīju, bija diezgan nopietnas un domāt rosinošas. Gribēju atpūsties un paņemt kaut ko viegli lasāmu, bet pietiekami aizraujošu. Un tad es atcerējos, ka par pusotru latu kaut kad pasen esmu nopircis Roberta Asprina 2 grāmatas vienā sējumā: "Kārtējais jaukais mīts" un tās turpinājums "Mīta koncepcijas vai kļūdainie priekšstati".

Par grāmatu: es pat nezinu, kā nosaukt šīs grāmatas stilu? Laikam jau jāpaliek pie mīta un jāsalīdzina to ar kādu no filmu žanriem. Tā nu es, ja tās būtu filmas, piedēvetu grāmatas pie fantastikas pasaku piedzīvojumu trillera. Nu aptuveni tā.

Grāmatā ir sastopams viss, sākot ar pasaku cienīgiem varoņiem, beidzot ar zinātniskās fantastikas teoriju, respektīvi, tur ir burvji, tur ir dēmoni, tur ir sātani un tur ir jodi, tur ir slepkavas un tur ir cilvēki, ceļošana starp dažādām dimensijām, bruņinieki, blēži, ļaunie un labie, mītiskas būtnes, pūķi un lidojošas notekcaurules, pilis un karaļi, kancleri un karavadoņi, gudrība un stulbums, attapība un kaimināmā domāšana. Tikai princeses nevienas tur nebija, bet bez tās var iztikt, jo rosols vienā grāmatā sanāk vienalga.

Par galvenajiem varoņiem: galvenais varonis ir burvja māceklis vārdā Slaists, kura skolotāju nogalina slepkava Jods no citas dimensijas. Nogalināšanas brīdī skolotājs vēl paspēj nogalināt pašu jodu, sadedzinot, kā arī paspēj izsaukt no citas dimensijas savu draugu dēmonu vārdā Āzs, kurš arī itkā esot burvis, bet tur jau stāsts paliek interesants, jo šim burvim ceļošanas brīdī skolotājs joka pēc ir atņēmis burvja spējas.

Āzs atklāj, ka pie Slaista skolotāja nāves ir vainojams kāds prātiņu izkūkojis burvis vārdā Ištvans, kas nolēmis nogalināt visus Pīšļurna burvjus, lai iegūtu visu šās dimensijas bruvju spēku, ar ko tad uzbrukt arī pārējām dimensijām... Mega supa dupa kūlais plāns, bet vai tas izdosies? Un kas notiks pēc tam?

Pēc pirmās grāmatas biegām tika sarakstīta arī otrā un man ir abas pie tam abas ir izklaidējoši interesantas. Pirmo izlasīju pa 4 dienām, braucot uz darbu un atpakaļ sabiedriskajā transportā. Otru izlasīju pa vienu vakaru, jo nu baigi jautrā bija.

Iesaku lasīt atpūtai, jo diži smaga doma iekšā tur nav, bet pamācības ir itin asprātīgas. Iepriekš brīdinu, ka "nopietnajiem" cilvēkiem varbūt arī nepatiks, bet jauniešiem un tādiem klauniem kā man ir diezgan laba.

Šai grāmatai dodu 8.2 kokous no 10 par lasīšanas vieglumu, izteiksmes mūsdienīgumu un sagādāto jautrību.


Komentāri:

valcha @ 13.07.2009. 15:05

Pabeidzu šo grāmatu aizvaka! Perfekti, gribās visu šo sēriju izlasīt!

koko @ 08.06.2009. 14:30

Asmo, visu jau nevar atcerēties :D Tāpēc es ik pa laikam pārlasu tās grāmatas, kas dažus gadus atpakaļ šķita reāli interesantas ;)

Asmo @ 08.06.2009. 13:29

Izrādās, ka mans prāts nemaz nav tik labs kā biju cerējis, Garkinu tiešām nogalēja ar arbaletu!!! Atvainojos visiem, kurus esmu maldinājis.

koko @ 08.06.2009. 07:13

Asmo, ja nemaldos, tad 2008.gadā tā tika latviskota.

Asmo @ 08.06.2009. 06:10

Nu šovakar iečekošu savā grāmatas versijā. Āzs jau ar patiesībā saucās Aaz. Nemaz nezināju, ka šo grāmatu kāds ir latviskojis.

koko @ 08.06.2009. 05:55

Uldis, Anonīms, protams, ka lasīju latviski - kādā valodā var nopirkt pa 1.5Ls 2 grāmatas. Un ne tikai tulkojums bija pasūdīgs, bet arī daudz kļūdu, tomēr enīvei patika grāmata ;)
Garkinu pašā sākumā nogalināja Jods ar stopu - vismaz manis iegūtajā redakcijā.
MO, būs jāiegrāmato tavs autors ;)

MO @ 08.06.2009. 04:01

Kā ar Pretčeta "Discworld" garadarbiem? Tur rosols mazāks, toties viss tā forši, mīlīgi un ar humoru. Arī nāve (kas jāj ar baltu, dzīvu zirgu vārdā Binkijs, jo uguns kumeļi allaž nosvilināja stalli, bet kaula zirgiem pārāk bieži krita nost detaļas) un citas (it kā) nopietnas lietas.

Uldis @ 07.06.2009. 17:31

Spriežot pēc asmo komentāra, Tu lasīji latviešu valodā (ar švaku tulkojumu) :)

@ 07.06.2009. 11:13

Vai tad Garkinu nogalināja, manuprāt viņu pārvērta katlā. Princeses gan būs vēlāk citās grāmatiņās, karaļi ar. Ja nav noslēpums kādā valodā tu viņas lasīji?


Nu pasāpini mani - tu jau gribi:

* Visi lauki (izņemot tavu lapu) aizpildāmi obligāti!
E-pasts publiski netiks parādīts.
Zinot vairākumu, komentāros tagi netiek atrādīti kā tagi. Linki automātiski pārveidosies par spiežamiem (cerams).
Bloga īpašnieks patur tiesības ļaunus komentārus dzēst vai pārveidot cilvēkiem patīkamākā formā, bet tajā pašā laikā neatbild par komentāru saturu.