Orson Scott Card "Shadow of the Giant" Jānis Rubļevskis (koko) / 15.11.2012. 19:16 / #Grāmatas / 2 komentāri

Šī grāmata ir ceturtā Shadow sērijā. Iesaku iepriekš izlasīt aprakstu par pirmajām trim.

Šoreiz turpinās politiksā cīņa uz zemes. Pēc Ahileja nāves viņa iesāktais nemaz nav apstājies un grāmatas galvenā tēma ir pasaules apvienošana zem vienas globālas valdības, kur, protams, galvenais būs Pīters.

Tajā pašā laikā Bīns un Petra, kuriem ir piedzimis dēls, meklē savus pārējos bērnus. Kā izrādās, tad viņu sagatavotās olnīcas ir sabāztas surogātmātēs... Vai vai vai. Galvenā doma - dabūt visus, atrast tos, kas ir ar Bīna gēnu un aizsūtīt viņus kopā ar pašu Bīnu napig ceļojumā, kamēr atrod zāles uz zemes. Kopā sameklē 8 sīkos, bet... Te nu ir vieta nākamajai grāmatai.

Nozīmīgākais ir, protams, pasaules apvienošana, jo, lai arī Ahilejs ir ar caurumu galvā un vairs nav elpotājs, pilna pasaule ir ar "Kaujas skolas" absolventiem, kuriem visiem ir pašiem savas ambīcijas. Tā nu Kalifs Alajs mēģina saturēt musulmaņu valstību, Virlomi sevi pataisa bez maz vai par Indiešu dievieti, bet HanZu kļūst par Ķīnas imperatoru. Citur arī nekas nav labi.

Tajā pašā laikā Pīters lēnām apvieno brīvprātīgos zem FPE (Free People of Earth), kas tad būs jaunā Hegemonija. Doma ir izveidot vienotu pasauli bez kariem, labu politisko sistēmu un pat bez viena valdnieka, bet katras suverēnās valstiņas lokālo minivaldību, kur savā starpā nav nesaskaņu.

Cīņas ir interesantas un tur, protams, savu lomu spēlē arī Bīns, kurš ir palicis par gigantu (no ta arī Shadow of The Giant) un no kura baidās visi pārējie, taču tas nav galvenais. Galvenais ir dabūt visus ambiciozos kauju ģēnijus prom no Zemes katru uz savu planētu, kur viņi var taisīt savas kolonijas un valdīt pār pārējiem.

Grāmatas beigas nedaudz "sasienas" ar "Enders game" sēriju un īsgrāmatu "First meetings in Enders Universe", par kuru es pastāstīšu kādā no nākamajiem rakstiem.

Shadow of the Giant nav tā pati foršākā grāmata, ko OSC ir uzrakstījis, bet tajā pašā laikā ir stipri virs viduvējās, bet OSC pat viduvējās grāmatas ir ļoti interesantas. Dodu tai 8 kokous no 10 un zinātniskās fantastikas cienītājiem iesaku izlasīt. Var gadīties, ka citiem būs pat vēl interesantāk, jo šoreiz (tā pat kā arī citās Shadow sērijas grāmatās) tā zinātniskā fantastika ir visai minimāla.

P.S. gribu pačukstēt, ka Petras liktenis beigās ir visai intriģējošs... Un Pītera arī.


Komentāri:

koko @ 22.11.2012. 17:38

Nav nemaz tik ātri :) Mēnesī kādas 2 - trīs grāmatas tikai izlasu.

Ivars @ 16.11.2012. 09:14

Normālos tempos Tu grāmatas pumpē cauri. :D


Nu pasāpini mani - tu jau gribi:

* Visi lauki (izņemot tavu lapu) aizpildāmi obligāti!
E-pasts publiski netiks parādīts.
Zinot vairākumu, komentāros tagi netiek atrādīti kā tagi. Linki automātiski pārveidosies par spiežamiem (cerams).
Bloga īpašnieks patur tiesības ļaunus komentārus dzēst vai pārveidot cilvēkiem patīkamākā formā, bet tajā pašā laikā neatbild par komentāru saturu.