Orson Scot Card: "Enders shadow", "Shadow of the Hegemon" un "Shadow puppets" Jānis Rubļevskis (koko) / 24.09.2012. 15:43 / #Grāmatas / 0 komentāri

Brīdinu, ka rakstā būs daži spoileri.

Šīs ir pirmās trīs grāmatas sērijā "The Shadow saga". Patiesībā tie ir notikumi, kas notiek paralēli Endera spēlei, taču no cita tik pat gudra un spējīga bērna viedokļa kāds bija pats Enders.

Šajā sērijā kopā ir sarakstītas piecas grāmatas un solās, ka būs vismaz vēl viena. Tātad, grāmatas paliek manā to do listē.

Nedaudz tuvāk par Shadows saga pirmajām daļām: tajā pašā laikā, kad Enders tiek paņemts uz kuģi, Carlota (mūķene), ievēro, ka uz zemes kādā bāreņu apdzīvotā rajonā notiek dīvainas lietas - sākas tāda kā civilizācija starp bērniem un jauniešiem. Viņa tur uziet divus puisēnus: viens ir nenormāli maziņš, bet ļoti gudrs; otrs, savukārt, ir gudrs un māk iepatikties visiem pārējiem, tādējādi veidojot kaut ko līdzīgu autoritārai, taču civilizētai struktūrai starp bērniem.

Neieslīgšu daudzās un dažādās niansēs, bet šie divi bērni: Bīns (mazais gudrais) un Ahilejs (lielais gudrais), caur visām trim grāmatām ir ienaidnieki - viens nepārspējami gudrs, bet otrs maniakāls slepkava ar ļoti labām plānošanas un ieziepēšanās spējām.

Enders shadow pusi grāmatas darbība notiek uz zemes, kur bērni cīnās par izdzīvošanu, meklējot maltīti, kur nu to var atrast. Viņi ir sadalījušies mazās grupiņās. Kādai no grupiņām pievienojas mazs zēns (izskatās pēc divgadīga, bet ir četrgadīgs), kuru, protams, neviens negrib pieņemt, jo tā ir vēl viena izsalkusi mute. Viņu pat iesauc par Bean (Pupa) viņa mazā auguma dēļ. Šis bērns, savukārt, grupas līderei iesaka atrast kādu no "Bullies" (kretīniem, kas mazākajiem atņem ēdamo), viņu noķert un barā piespiest būt par savu "Aizmuguri". Ja nepiekrīt, tad jābūt gataviem šo pusaudzi nogalināt, citādi vēlāk būs sūdīgi. Par šo kretīnu tiek izvēlēts Ahilejs, kurš ir pusaudzis ar sakropļotu kāju (tāpēc arī tāds vārds). Brīdī, kad viņš tiek noķerts, Bīns saprot, ka tas nav uz labu un saka, lai grupas līdere šo puisi nosit, bet viņa ir pārāk mīkstmiesīga, kas beigās nospēlē pašai par ļaunu.

Tā nu Ahilejs kļūst par grupas aizmuguri un par visu mazo bērnu "Tēvu". Kopumā tas ir labi, jo Ahilejs noorganizē bērniem regulāru maltīti, taču neviens nezina, ka viņam ar galvu nav viss kārtībā... Notiek slepkavība.

Tajā pat laikā gan Bīnu, gan Ahileju ir pamanījusi mūķene. Viņa abus grib nogādāt kosmosā Cīņas skolā, kur bērni tiek trenēti karam pret Buggers (Vaboļiem?), jo viņi parāda nepārprotamas prāta un dažādas citas spējas. Bīns pasaka: "vai nu mani vai viņu, bet abi vienlaicīgi mēs tur neizdzīvosim - kāds no mums mirs."

Protams, uz kuģi nokļūst Bīns, viņš cīnās par savu attīstību un nonāk Endera komandā, kas sakauj citplanētiešus, taču līdz tam uz skolu tiek pārvests arī Ahilejs, kuru Bīns piečakarē, piespiežot diktafona klātbūtnē atzīties par saviem grēkiem (nogalinātajiem cilvēkiem), kas, protams, ir par iemeslu Ahileja aizsūtīšanai atpakaļ uz zemi un iespundēšanai četrās mīkstās sienās.

Shadow of the Hegemon daļā darbība notiek uz Zemes. Visa Endera komanda tiek nogādāta pie vecākiem un tiek uzskatīti par varoņiem pēc negaidītās uzvaras pār kukaiņiem. Tajā pašā laikā Ahilejs ir kaut kur kaut kādā trakonamā, jo viņš taču ir maniaks. Par Enderu var neuztraukties, jo viņa brālis Pēteris ir nokārtojis to, ka Enders tiek aizsūtīts uz kādu no kolonizētajām planētām.

Un tad vienu dienu tiek nolaupīti visi Endera komandas dalībnieki, tikai Bīnu nenolaupa - pat nemēģina. Viņa māja tiek uzspridzināta... Bīns saprot, ka tas nevar būt neviens cits kā tikai Ahilejs, kas paspējis izbēgt no labošanas iestādes.

Ahilejs plāno apvienot visu pasauli (protams, vardarbīgiem paņēmieniem) zem savas vadības. Protams, Bīns izčakarē viņa plānus jau pirmajā posmā (bet varbūt ne?) un psihopāts aizmūk ar Petru - vienu no spējīgākajām Endera komandas stratēģēm.

Long story short, grāmata beidzas ar to kā Pēteris kļūst par Hegemonu (Zemes visvaldītāju), Bīns atbrīvo Petru, bet ķīnieši savāc Ahileju un iesloga cietumā. (nau jau tik vienkārši, bet tāpēc lasi pats[i?]).

Shadow puppets daļā Bīns un Petra strādā kopā ar Pēteri Hegemonijas vārdā. Tas notiek līdz brīdim, kad Pēteris izdomā atbrīvot no ieslodzījuma Ahileju un piespiest to strādāt savā labā. Bīns, protams, zina, ka tad viņam un Petrai nāve ir neizbēgama, tāpēc viņi mūk...

Mukšanas laikā Petra un Bīns saprot, ka ir iemīlējušies un aprecas. Tā kā Bīns ir frīks un nepārstāj augt, tad viņam drīzi (pēc dažiem gadiem) draud nāve sirds nepietiekamības dēļ. Tieši tādēļ Petra grib no viņa bērnu, kurš tiek arī ieņemts. Vēl paliek citas apauģlotas olšūnas, kuras implementēt vēlāk, kad Bīns atstieps galus. Sīs olšūnas, protams, izdomā nospert Ahilejs, kas ir piečakarējis Pēteri un tagad nu kaļ nākamos plānus.

Notiek visādas neiedomājamas lietas ar vīsādām mahinācijām un visādiem gājieniem, taču beigu beigās Ahilejs tiek pieveikts un šoreiz ir sajūta, ka nākamajā daļā viņam nav vietas, jo lode galvā ir lode galvā, bet kas to zina, ko autors izdomās? Neesmu jau vēl tālāk lasījis.

No visām šīm grāmatām Enders shadow bija vislābākā: 9 kokoi no 10. Shadow of the Hegemon bija, manuprāt, diezgan pavāja: 6 kokoi no 10. Toties Shadow puppets jau atkal spēja mani ieinteresēt: 8 kokoi no 10.

Šai sērijai esmu devis pašlaik nelielu atpūtu (nu tā - uz kādu mēnesi - diviem, citādi par daudz viena autora grāmatu :)


Nu pasāpini mani - tu jau gribi:

* Visi lauki (izņemot tavu lapu) aizpildāmi obligāti!
E-pasts publiski netiks parādīts.
Zinot vairākumu, komentāros tagi netiek atrādīti kā tagi. Linki automātiski pārveidosies par spiežamiem (cerams).
Bloga īpašnieks patur tiesības ļaunus komentārus dzēst vai pārveidot cilvēkiem patīkamākā formā, bet tajā pašā laikā neatbild par komentāru saturu.