Novērojumi par XGL attīstību Jānis Rubļevskis (koko) / 20.01.2007. 11:01 / #Datori / 8 komentāri

Jau no pašiem XGL attīstības sākumiem, mani tas interesēja. Kad es ieraudzīju, ko var ar to izdarīt, tad sapratu, ka vecās neveiksmes uzlikt XGL uz Gentoo jāatmet kā jaunības pieredzes trūkums un jāmēģina, kaut vai asinis tecētu pa degunu laukā.

Tā es pievērsos Ubuntu un ar nelielām mokām piedabūju strādāt arī XGL. Tajā laikā vienīgais, kas bija daudz maz izmantojams, bija Compiz, kas toreiz bija pagrūti pielaižams, jo bija nepieciešams atsevišķi konfigurēt gan X serveri, gan atsevišķi pielikt pāris skriptus, kas serverim piespiestu strādāt ar XGL, gan palaist atsevišķu sesiju un vēl visvisādas lietiņas, taču izdevās. Rezultāts bija skaists, bet ne pilnīgs, jo iebremzēja un nebija pilnīgs. Piemēram, filmas pilnā ekrānā bremzēja, kā arī, pārvietojot starp darba virsmām, attēls bija iesaldēts.

Pēc neilga laiciņa no cu uzzināju par viņa eksperimentiem ar beryl. Uz ātru roku uzmetu Beryl un atzinu šo izstrādājumu par augušu salīdzinājumā ar Compiz, jo nebija nepieciešams atsevišķi kaut ko stipri konfigurēt. Tomēr joprojām novēroju šādu tādu bremzēšanu un nereti vispār Gnomes nokāršanos. Līdz ar to aktīvi strādāt ar Beryl kā noklusēto darba virsmu atteicos.

Vakar pienāca kaudze ar Beryl atjauninājumiem, kurus uzreiz arī uzinstelēju. Dienas gaitā strādāju (darbā) tikai ar šo logu dekoratoru un atzinu, ka vairs nav tādas bremzes. Pārrados mājās, pieinstelēju savam datoram atjauninājumus un sapratu, ka tas nav apmāns. Iepriekš mana videokarte nespēja to visu tā mierīgi vilkt, ņemot vērā, ka tai bija jāuzzīmē 1680x1050 punktu liels ekrāns. Pamēģināju pat filmas pinā ekrānā laikā, kad darbojas citas vairākas programmas (Firefox, Ktrorrent, pāris konsoles, Gnome-Commander, Quanta, neskaitot to, ka klusītēm darbojas arī ssh, ftp, web un citi servisi) un nekārās. Nometot filmu pusi uz pusi divās darba virsmās un pagriežot, lai redzētos stūris, filma mierīgi turpina nevelkoties spēlēties un pat kustinot neiesaldējas, pie tam ēnas smuki pārklājas.

Nu ko, beigās vēl jāpiemetina, ka ZIP ir uzlicis un jau kādu laiku lieto Windows Vista. Biju aizgājis un redzēju tos smukumus, ko tā spēj. Patiesībā Beryl smukumu ziņā ir daudz pārāks, taču Vistai kopējā lietotājsaskarne beidzot ir tādā līmenī, ka patīkami strādāt. Līdz ar to - Gnome, KDE, XFCE un citiem logu menedžeriem ir jāsaņemās un jābliež pakaļ, jo smukumi ir - vajag vēl smuku lietojamību!


Komentāri:

Fedja @ 10.02.2007. 20:36

Tiešām labi iet :D
Tagad sēžu un priecājos. amaroK ar rullē zaļi. Nav pat kur piesieties! :O

Fedja @ 09.02.2007. 11:21

Ok, paldies! :)

koko @ 09.02.2007. 04:37

normāli pavilks!

Fedja @ 08.02.2007. 17:01

Gribas ar uzstuukjeet Ubuntu shito briinumu, tik nezinu vai kaste normaali pavilks. (512mb ram, gf fx5200 128mb v-karte, 2.4ghz procis)

kabis @ 26.01.2007. 10:22

Iemet aci: kororaa.org tas ir uz Gentoo bāzēts ar XGL :)
Iecepu iso failu cd-rw, un mans pc nelasa :( Provēju uz portatīvā, bet tam ir ATI radeon x1600. Tāpēc ļumīgie logi raustās, bet citādi prieks izbaudīt.

MZM @ 25.01.2007. 16:00

Gentoo + ATI r250 karte ar opensource draiveriem (radeon) + AIGLX + Beryl = lidojoša daile :)

@ 21.01.2007. 18:51

Beryl ir riktīgi jaudīgs iet pat uz mana vecā vecā grausta

wannabe @ 20.01.2007. 19:22

Man kaut kā negribēja normāli strādāt un atmetu ar roku.


Nu pasāpini mani - tu jau gribi:

* Visi lauki (izņemot tavu lapu) aizpildāmi obligāti!
E-pasts publiski netiks parādīts.
Zinot vairākumu, komentāros tagi netiek atrādīti kā tagi. Linki automātiski pārveidosies par spiežamiem (cerams).
Bloga īpašnieks patur tiesības ļaunus komentārus dzēst vai pārveidot cilvēkiem patīkamākā formā, bet tajā pašā laikā neatbild par komentāru saturu.