Novērojumi par darba virsmām iekš Ubuntu linux Jānis Rubļevskis (koko) / 09.04.2008. 09:08 / #Datori / 5 komentāri

Kā jau mēs visi labi zinām, tad Ubuntu piedāvā izvēlēties versiju ar sev tīkamāko grafisko darba vidi, piemēram, Ubuntu ar Gnome vai Ubuntu ar KDE, vai arī Ubuntu ar Xfce. Gaumes lieta, bet vai tikai?

Lai lieki jūs netraumētu, pastāstīšu arī to, ka var uzlikt jebkuru no nosauktajām versijām un pieinstelēt klāt attiecīgo darba vidi (tieši tā - tās var būt vairākas, bet vienlaicīgi vienas sesijas ietvaros var strādāt tikai ar vienu, ko norāda ielogošanās laikā). Piemēram, Ubunut + Gnome gadījumā pieinstelēt var klāt KDE ar vienkāršas komandas palīdzību: sudo apt-get install kubuntu-desktop un visam vajadzētu uzlikties diezgan normāli. Tas nozīmē to, ka nevajag lādēt visus diskus un, lai dabūtu citu vidi, pārinstelēt visu operētājsistēmu.

Un tagad novērojumi:

1) Lai arī cik lieli fanāti cilvēki būtu par Gnome, man diemžēl jāsecina, ka uz mazjaudīgākiem datoriem, kas apdalīti ar atmiņu (darbā man ir tikai 512mb), Gnome bremzē, taču trešās sērijas KDE strādā daudz ātrāk. Līdz ar to, ja arguments ir mazjaudīgs dators, vēlme daudz vairāk pašam sakonfigurēt un visādi foršāki smukumi, tad iesaku KDE. Neaizmirstiet, ka runāju tieši par 3.x KDE.

2) Nedaudz arī par jauno 4.x KDE, kas stabilā versijā parādījās itkā jau janvārī, taču vēl joprojām uzskatu, ka tur ir daudz darba. Tomēr mājās to lietoju (datora resursi atļauj) un esmu sajūsmā par smukumiem, kas tur atrodami. Pie tam, šie smukumi neprasa nekādu baigo jaudu. Un tātad: tekstu fonti un antialiasingi jaunajam QT velk uz MAC OS pusi un tiešām priecē acis; Ir parādījušies smuki desktopa widgeti, kas negļuko, kā to darīja Superkaramba apvienojumā ar veco KDE; Pamainīta start menu koncepcija un, ja pierod, tad ir reāli ērta.

Kas nepatīk? Nevaru atrast iespēju pievienot alternatīvu paneli (panelis ir tā pati palodze un vecajai KDE varēja kaut vai pilnu ekrānu ar tādiem piebāzt); Pie palodzes augstuma maiņas nemainās pulksteņa fontu lielums (varbūt tikai gļuks); visvairāk nepatīk tas, ka visas ikonas un mapītes, kas ir uz darba virsmas (desktop), tiek interpretētas kā widgeti, kas nozīmē to, ka izdzēst tās pa taisno no desktopa nevar - jālien failu browserī un tad jādzēš.

Negribu nevienam neko ieteikt vai pārmest par lietotajām grafiskajām darba vidēm, bet secinu to, ka KDE 4.x ir jaunās paaudzes stilā veidots un man patīk. Ir tādi, kas, visu mūžu sēdēs konsolē un neko nemainīs, bet lielākajai cilvēku daļai tomēr vajag lai būtu ne tikai funkcionalitāte, bet arī smuka funkcionalitāte, tomēr, kamēr sēžam pie mazjaudīgiem datoriem, jāizvēlās vecāks KDE, Xfce (kas ir arī ātrs) vai vispār jāpaliek pie Fluxbox, Blackbox vai citām ļoti vieglām alternatīvām, kuras, starp citu, arī ir ļoti ērtas darba vides, ja tā riktīgi pie tām pierod un riktīgi sakonfigurē. Konfigurācija gan ir čerez žopu - caur teksta failiņiem!


Komentāri:

koko @ 10.04.2008. 11:24

Pamēģināju, bet lielu jēgu neredzu, jo tāpat lietoju qt un gtk programmas - tāpat librāriji jāielādē!

koko @ 10.04.2008. 11:11

Pamēģināšu ;)

@ 09.04.2008. 14:18

pameiģini enlightenment

koko @ 09.04.2008. 07:42

Pirmkārt, pats krāns esi. Neko neesmu zadzis. Man navigācija ir augšā, a tev kaut kur pakaļā.
Otrkārt, es jau nezinu, bet uz savas darba kastes esmu lietojis ļoti ilgi gan gnome, gan kde un ir jūtama atšķirība - kde strādā daudz ātrāk.

Edijs @ 09.04.2008. 07:24

Bļe, tu krāns esi mana bloga dizainu nospēris!!!

Bet par KDE. Es atkal esmu novērojis, ka tieši KDE uz pavecākām kastēm bikiņ bremzīgi iet, gnome ātrāk. Tāpēc arī ilgu laiku kedu neizmantoju. Tagad it kā pohuj, dzelži ļauj lietot pofig ko, bet man tie kedas smukumi nav vajadzīgi, ar gnomi pilnīgi pietiek. un varbūt tiešām varētu uz xfce pāriet.


Nu pasāpini mani - tu jau gribi:

* Visi lauki (izņemot tavu lapu) aizpildāmi obligāti!
E-pasts publiski netiks parādīts.
Zinot vairākumu, komentāros tagi netiek atrādīti kā tagi. Linki automātiski pārveidosies par spiežamiem (cerams).
Bloga īpašnieks patur tiesības ļaunus komentārus dzēst vai pārveidot cilvēkiem patīkamākā formā, bet tajā pašā laikā neatbild par komentāru saturu.