Markuss Berkmans "Tu būsi tētis" Jānis Rubļevskis (koko) / 08.04.2012. 08:26 / #Grāmatas / 1 komentāri

Šo grāmatiņu man dzimenē uzdāvināja Sieva. Izlasīju jau pirms pāris mēnešiem, bet nebiju aprakstījis. Ir daudz tādu neaprakstītu grāmatu, taču ar šito es gribēju padalīties, jo var jau gadīties, ka kādam noder.

Par ko tad ir grāmata? Grāmata ir par to, kā ir būt un kā tas būs, kad tu kļūsi par tēti. No pirmajām dienām, kad uzzini, ka tava mīļotā ir stāvoklī līdz pat bērna vienam gadiņam. Viņš gan līdz ar to nav aprakstījis grūtāko posmu no 1-18 gadiem, bet jau šis ir ļoti labi.

Grāmata ir ļoti asprātīga un saistoša. Bieži vien var tā kārtīgi pasmieties, taču reizēm man nepatika tās nodaļas, kuras rakstītas caur prizmu "tu patiesībā bērnu negribēji, bet te nu esi iekritis", tomēr visā visumā 250 lappusēs ir ielikts ļoti daudz informācijas, par kuru jāpadomā tiem, kuriem viss vēl priekšā.

Ļoti silti iesaku grāmatu nedot sievietei, kura ir stāvoklī vai arī grib palikt stāvoklī. Viņa noteikti sāks domāt, ka tu domā tieši tā kā ir rakstīts grāmatā un tas nebūt nebūs labi. Ja jau ir viens bērns, tad mierīgi viņa var palasīt, jo tad viņa to visu uztvers kā joku.

Kas tad labs ir pateikts? Tur ir reāli praktiski padomi kā cīnīties ar problēmām, ko gaidīt no mazā pēcnācēja un kā rīkoties dažādās ar to saistītās situācijās. Neizpaliek arī tas, kādi dzemdēšanas veidi ir iespējami un kādus ratus vislabāk izvēlēties, cik slikti, ka mājās ir paklājs un cik labi, ja ir blakām vecmāmiņa. Pastāsta kāda ir bērna pirmā kaka un kāda ir pēdējā kaka un arī to, ka pēc neilgas prakses varēsi nomainīt bērnam autiņus, vienlaicīgi runājot pa telefonu ar draugu un vēl dzerot aliņu (tur bija rakstīts "vīnu").

Lai nedaudz ieskicētu stiliņu, atšķīru randomā jebkuru lapu un izvēlējos īsu atkāpīti par to, ka vajadzētu paņemt uz dzemdībām līdzi videokameru:

Ļoti noderīga [videokamera], tādēļ nenožēlosi, ja paņemsi līdzi. Bet tu nekādā gadījumā nedrīksti (a) izsaukties kaut ko tādu kā "sākam!", (b) palūgt vecmāti pavirzīties sāņus, lai tev pavērtos labāks skats, vai (c) ierosināt atkārtojumu. Piesargies arī no nejaušām šļakatām - tās var sabeigt mehānismu.

Grāmatai dodu 9 kokus no 10 par to, ka tiešām aprakstīti pa lielam visi aspekti, kas varētu būt nozīmīgi. Viena ballīte nost, jo brīžiem nesakrita manas domas ar viņa domām, bet tā jau tāda audzināšanas nianse.


Komentāri:

Kārlis @ 30.04.2012. 07:56

Tas citāts bija graujošs...


Nu pasāpini mani - tu jau gribi:

* Visi lauki (izņemot tavu lapu) aizpildāmi obligāti!
E-pasts publiski netiks parādīts.
Zinot vairākumu, komentāros tagi netiek atrādīti kā tagi. Linki automātiski pārveidosies par spiežamiem (cerams).
Bloga īpašnieks patur tiesības ļaunus komentārus dzēst vai pārveidot cilvēkiem patīkamākā formā, bet tajā pašā laikā neatbild par komentāru saturu.