Linux instalfests Jānis Rubļevskis (koko) / 05.04.2005. 13:14 / #Datori / 9 komentāri

Sestdien 2.aprīlī RTU būvniecības fakultātes ēkā bija paredzēts Linux installfests, kas veiksmīgi arī notika. Ieradušies bija, protams, tikai 5 cilvēki un tie paši visi tādi, kas gribēja to linuxi palīdzēt kādam uzlikt, nevis taisījās likt paši. So - es arī biju starp viņiem.

Pamēģinājām uzlikt paaris nixus, paspriedām par gudrām tēmām un tināmies.

Pasāciens mani iedvesmoja uz jauna linuxa likšanu - sagribējās gentoo :))

Tika iecepts diskā gentoo live cd... Un tad saakās nelielās problēmas :) Un pirmā no tām bija tā, ka neiet internets. Pāicināju pie sevis RuncZ, lai palīdz ar to tikt galā... Piedabūjām to live cd strādāt ar netu tikai pēc kādu 2 stundu smaga darba. Izrādās, ka vajadzēja vienkārši bootot to linuxi ar komandu # gentoo noapic

Tas vēl nebija nekas. Sākās failu vilkšana un basic sistēmas instalēšana... Pie tam viss tika darīts saakot ar stage1, kas ir ilgs un mokošs process, jo visu sistēmu ir jākompilē pašam (nu kā tur pašam, bet ar emerge palīdzību, toties ātrumu tas neiespaido - tāpat ilgi notiek)

Pie downloadinga nejaušām tika iesperts pa kasti, kas nesa arī savus rezultātus - pazuda kaut kur kontakts un aizliecās cietnis... Kādas reizes 4 nācās paarstartēties un čakarēties... Beigās veiksmīgi RuncZ notina uz mājām...

Kad beisiks bija augšā, tad nācās kompilēt kerneli utt... Tur arī manas līkrocības dēļ saakās nelielas problēmas - kaut ko par daudz saklikšķināju un man nemeikoja bzImage. Tur atkal izlīdzējos ar sš un RuncZ palīdzību (kūl, ka viņš bija pa rokai :)

Tā nu viss bija salikts un sakonfots kā arī uzlikts bootloaders un sistēma tika paarstartēta. Pirmais nepatīkamais fakts - LILO nestartējās... Izslēdzu daķi, ieslēdzu no jauna - aizgāja. So kaut kas ar poweringiem nav kārtībā. Tas būtu ok vēl, bet jaunajai sistēmai nav neta... Je***, bet ko nu padarīs - jau vēls - tinos gulēt!

Tagad jau kauns palika traucēt ļaudis - tā jau visiem apnicis - so saaku domāt kā panākt, lai tas nets parādītos... Pirmā ideja - paarkompilēt kerneli, izslēdzot APIC! make menuconfig meklētājs atrod tādus moduļus, a es atrast nevaru... Nu ok - nekompilējam - raksimies pa biosu, jo tur bija paracies arī RuncZ un dikti daudz mainījis...

Problēma ar power atrisinājās vienkārši - RuncZ bija atslēdzis biosā ACPI, kas rūpējās par normālu poweroff, tagad palika tikai nets... To arī ar biosa palīdzību izlaboju - izrādās, ka tur pat nākošajā meņucī var APIC jau biosā diseiblot :))

Nu un visu pagājušo nakti man KDE vēl kompilējās, bet gandarījums liels...

Mani ieteikumi:

1) mozillas produktus, ja ir tāda iespēja, tad nekompilējiet - baigi ilgi šamie ņemas;

2) neizdomājiet paarlikt sistēmu, ja jums šamā ir fatāli nepieciešama;

3) gentoo ruļļez :)


Komentāri:

Gastonz @ 06.04.2005. 13:38

Vajadzētu jau man a beidzut Linuxu pamēģināt uzbāzt :)

koko @ 05.04.2005. 17:50

Būtībā jau ar LAKA džekiem var sarunāt, lai atkārto pasācienu, bet tur tāds tīri pat neoficiāls - ja dabūtu telpas, tad var arī blogotāji uztaisīt savu un tiešām installfestu... Tā, ka varbūt kāds piesakās, kam ir iespēja dabūt telpas (vēlams tādas, kur jau ir vismaz kāds daķis), tad uztaisīsim reklāmu, tad savāksim tautu un sapirksim alu :))

Kristaps Kaupe @ 05.04.2005. 17:15

koko: Bet tieši tāda jau ir tīmekļa žurnālu (blogu) būtība - informēt par visādām lietām, par kurām pastāsta "viens džeks". Lielās lapas nekad nespēs aptvert visas ziņas un šeit talkā var nākt tīmekļa žurnāli. Tāpēc mans ieteikums tev - nākamreiz par tādām lietām uzraksti šeit!

she`ka @ 05.04.2005. 16:32

labi, ka atgādināji, jo es biju piemirsis parotaļāties ar Ubuntu linuxu.. tāks..Live CD iekšā un aidā Restarts

koko @ 05.04.2005. 15:24

nez - kaut kad jau buus - ik pa kaadiem 3 meeneshiem uztaisa :)

justus @ 05.04.2005. 14:42

eew kad būs nākošais, būtu zinājis būtu stiepis savu kasti, kad būs nākošais ?

koko @ 05.04.2005. 14:00

Nez - man debian kaut kā nepatika... Pie tam neesmu vēl redzējis tādu linuxi, kuram būtu kaut kas tik kruts kā emerge :)

Paziņojumu gan nebija - vismaz es neredzēju.. Man par festu pastāstīja viens džeks :)

r21vo @ 05.04.2005. 12:20

tiešām pirmā dzirdēšana par to pasākumu.
gentoo nav ne vainas, pagaidām mana mīļāka linuxa distra (vēl debian jānomēģina). No *nix tomēr pagaidām bāzējos uz FreeBSD (gan kā server os gan arī kā desktop (blakus winxp))

napalmEye @ 05.04.2005. 11:25

Kur bija (un vai bija) paziņojums par šādu pasākumu? Būtu informēts, tad būtu seši cilvēki pasākumā ;)


Nu pasāpini mani - tu jau gribi:

* Visi lauki (izņemot tavu lapu) aizpildāmi obligāti!
E-pasts publiski netiks parādīts.
Zinot vairākumu, komentāros tagi netiek atrādīti kā tagi. Linki automātiski pārveidosies par spiežamiem (cerams).
Bloga īpašnieks patur tiesības ļaunus komentārus dzēst vai pārveidot cilvēkiem patīkamākā formā, bet tajā pašā laikā neatbild par komentāru saturu.