Kristofers Naits / Alans Batlers "Kas uzbūvēja mēnesi?" Jānis Rubļevskis (koko) / 29.09.2011. 17:34 / #Grāmatas / 2 komentāri

Pastarpām starm lielajiem darbu kalniem un dažādiem citiem skriešnas pasākumiem, es mēģinu nepamest arī lasīšanas prieku. Tā nu viena no pēdējām grāmatām, ko esmu izlasījis, ir diezgan interesantā grāmata Kas uzbūvēja mēnesi?.

Jāatzīst, ka pēdējā laikā vienīgā daiļliteratūra, ko esmu izlasījis, ir komiksgrāmata Trons: mantojums, tāpēc kārtējo reizi gatavojaties zinātniskās fantastikas izklāstam, bet tāda nu man tā gaume - es PīĀr grāmatas nelasu.

Kas uzbūvēja mēnesi? autori ir rūpīgi strādājuši, lai savāktu pēc iespējas vairāk informācijas par mēnesi. Informācija sākas ar sen senos laikos izdomātām mērvienību sistēmām, līdz pat fantastiskajai ceļošanai laikā. Ticēt vai nē? Tas nu jāizvēlās pašam, tomēr trijos teikumos pastāstīšu, uz ko ir jāgatavojas.

Grāmatā diezgan daudz ir aprakstīts par mērvienību sistēmām - gan mūsdienās izplatītājām, gan senatnē izmantotajām, gan to savstarpējām saistībām un decimālās sistēmas nozīmīgumam kopainā. Ir tam visam arī fakti kaut kādi apakšā.

Vēl mēs (ja nu kāds vēl nezināja) uzzinām par savdabīgo mēness un saules izmēru un attāluma attiecību. Par mēness izcelsmi un hipotēzēm, kā tad tas vispār varēja rasties? Pats no sevis? No zemes izlīdis? Radies kopā ar zemi? Vai arī kāds to tomēr ir izveidojis.

Uzzināsim arī par dīvainībām, ar ko saules sistēma atšķiras no citām zvaigžņu sistēmām.

Visbeidzot varēsim spriest par to, vai autoriem varētu būt taisnība par patieso mēness izcelsmi? Varbūt ir bijis kāds, kas ir palīdzējis mums rasties, regulējot to visu ar mēness palīdzību?

Hipotēze ir visnotaļ ambicioza. Dažos izraisīs smīnu, daži noticēs un vēl daži vienkārši aizdomāsies. Kā tad tur tas mēnestiņš ir nokļuvis? Lasiet paši.

Grāmatai piešķiru 7 kokous no 10, jo, ja sākums bija dikti interesants, tad beigas man sāka šķist nedaudz ūdeņainas, bet ticu, ka daudziem grāmata tomēr patiks.


Komentāri:

Čaliņš @ 07.10.2011. 09:21

Šādus jautājumus neuzdod blogā :)

extropy @ 04.10.2011. 08:26

Crazy shit. youtube.com/watch


Nu pasāpini mani - tu jau gribi:

* Visi lauki (izņemot tavu lapu) aizpildāmi obligāti!
E-pasts publiski netiks parādīts.
Zinot vairākumu, komentāros tagi netiek atrādīti kā tagi. Linki automātiski pārveidosies par spiežamiem (cerams).
Bloga īpašnieks patur tiesības ļaunus komentārus dzēst vai pārveidot cilvēkiem patīkamākā formā, bet tajā pašā laikā neatbild par komentāru saturu.