Joël Dicker - The Truth About the Harry Quebert Affair Jānis Rubļevskis (koko) / 09.05.2015. 23:11 / #Grāmatas / 2 komentāri

Zinājāt, ka šīs grāmatas autors ir 1985. gadā dzimis jaunietis, kas par tās sarakstīšanu saņēmis vairākas balvas? Zinājāt arī, ka pirmā gada laikā Eiropā tika pārdotas aptuveni 2 miljoni grāmatas kopijas? Jā - tieši tik jaudīga ir šī grāmata.

 

Es bieži grāmatu ielieku lasāmo sarakstā, ja par to labi ir atsaucies kāds man pazīstams lasītājs, kura gaumei es daudz maz varu uzticēties. Tā arī šoreiz es pamanīju, ka Ints ir atsaucies labi par Harija Kēbera lietu. Tiklīdz rindā neviena cita grāmata vairs priekšā nestāvēja, sāku meklēt iegūšanas iespējas. Izdevniecība Zvaigzne ABC ir iespiedusi latvisko versiju, kas man būtu pat ļoti pa prātam, taču veikalā tāda grāmata maksā aptuveni 20 €. Diezgan sālīti, taču Zvaigzenes eveikalā jau tikai 16.5€, kas ir pat ļoti adekvāta cena šādam izdevumam. Es jau biju sapriecājies un mēģināju pirkt, kad sapratu, ka piegāde no internetveikala pieejama tikai par maksu, respektīvi, pats pakaļ aiziet nevaru, kā tas ir Jāņa Rozes grāmatnīcā, taču ar piegādi tā Patiesība par Harija Kēbera lietu maksāja vēl vairāk kā veikalā. Tad nu es nospļāvos un pamanīju, ka angliskā versija ir ar atlaidi - pa 5€. Tā nu mana sāpe bija izsāpēta un varēju sākt lasīt.

Grāmata ir uzrakstīta riktīgā WhataFuck stilā. Es, smejoties saku, ka tā ir grāmata par to kā cilvēks raksta grāmatu par to, ka patiesībā sarakstītā grāmata bija par to kā vairāki cilvēki raksta grāmatas. Nu es te nedaudz pārspīlēju (vai arī nē?), lai izklausās nesaprotamāk, jo patiesībā viss ir pat ļoti vienkārši un saprotami.

Markus Goldmens ir jauns rakstnieks, kurš uzrakstījis bestselleru un ir jaunā rakstošā zvaigzne. Līgums ar izdevēju ir vienkāršs, noteiktā laika periodā ir jāuzraksta vēl divas grāmatas un tās jāizdod, taču Markuss ir pazaudējis iedvesmu. Kad viss ir tik dziļi melnā caurumā, ka vairs nav, kur likties, viņš atcerās par savu draugu un mentoru Hariju Kēberu, kuram piezvana un pie kura aizbrauc ciemos uz māju okeāna krastā sauktu par Goose Cove. Mūza gluži neatnāk, bet Markus uzzina par savu veco mentoru kādu nepatīkamu lietu, kura tad nedaudz vēlāk uzpeld atklātībā arī plašākām sabiedrības masām.

Izrādās, Harijam pirms 35 gadiem bijusi dēka ar kādu 15 gadus jaunu meiteni. Tajā laikā viņam bija jau 30. Meitene bija pazudusi, bet nu ir atrasts viņas līķis (paliekas, kas pa 35 gadiem nu varēja palikt). Viss norāda, ka vainīgs ir Harijs, bet viņš to neatzīst. Tā nu Markus brauc, lai lietu pats izmeklētu un pierādītu Kēbera nevainību, to aprakstītu grāmatā un atkal iegūtu mega zvagznes-rakstnieka titulu. Sākotnējā doma, protams, bija tikai atklāt patiesību.

Grāmata ir ne tikai interesanta, bet spēj arī iedvesmot. Iespējams, ka būs cilvēki, kas pēc šīs grāmatas izlasīšanas arī paši sāks kaut ko rakstīt, kas nebūtu brīnums, jo katras nodaļas sākumā ir atkāpe par to, ko vajag pēc kārtas rakstīt katrā nodaļā, lai grāmata būtu izdevusies. Tā teikt - mugurkauls veiksmīgai grāmatai jau ir gatavs - atliek tikai izdomāt sižetu, to savirknēt un skaisti pierakstīt.

Iesaku visiem izlasīt, jo spraigums visā grāmatas garumā tikai pieaug. Ļoti daudz teksti atkārtojas, bet ar maziem papildinājumiem, kas ļauj domāt līdzi un izstrādāt savas teorijas. Kad šķiet, ka viss jau ir skaidrs, tad patiesība ne tuvu nav tam, ko esi gaidījis. Nav arī piesātināts ar mūsdienās vienīgo piesaistīšanas veidu - seksu un gaļu.

Man patika. Man tik ļoti patika, ka varu mierīgi dot 9 kokous no 10 šim nemaz ne īsajam gara darbam. Jācer, ka Dikers neapstāsies un turpinās pārsteigt!

P.S. Ceru, ka Zvaigzne iemācīsies pārdot internetā lētāk arī bez piegādes, jo viņi zaudēja dažas naudiņas, bet es zaudēju prieku lasīt dzimtajā valodā.


Komentāri:

koko @ 12.05.2015. 10:13

Domāju, dzēst tavu komentāru laukā vai nē, bet laikam vien jāsaka: "Ja tu TIK uzmanīgi manu rakstu lasi, tad ej dirst!"
P.S. Linkam ir nofollow atribūts, kas nozīmē, ka meklētāji neindeksēs.

Autoskola @ 12.05.2015. 08:44

Nesaprotu, kas iztulkojot LV viņu padara par tik vērtīgu grāmatu.


Nu pasāpini mani - tu jau gribi:

* Visi lauki (izņemot tavu lapu) aizpildāmi obligāti!
E-pasts publiski netiks parādīts.
Zinot vairākumu, komentāros tagi netiek atrādīti kā tagi. Linki automātiski pārveidosies par spiežamiem (cerams).
Bloga īpašnieks patur tiesības ļaunus komentārus dzēst vai pārveidot cilvēkiem patīkamākā formā, bet tajā pašā laikā neatbild par komentāru saturu.