Jo vairāk, jo neinteresantāk Jānis Rubļevskis (koko) / 31.05.2007. 07:00 / #Datori / 5 komentāri

Esmu nonācis līdz situācijai, kad personīgais RSS savācējs ir atbildīgs par 166 dažādu resursu savākšanu no plašā pasaules tīkla. Lielākā sadaļa ir blogi ar 120 autoriem, kuru starpā aptuveni 95% ir tieši latviešu rakstītie blogi. Pārējās sadaļas ir stipri šaurākas: it-ziņas [16], fun [14], ubuntu [6], LV-Ziņas [6], codding [2] (nesen aizsākts), books [1] (vienlaicīgi vairākas nelasu), relax [1] (svaigākie DJ remiksi).

Ziniet, pēc novērojumiem spriežu, ka palielinoties kādas sadaļas RSS fīdu skaitam, nebūt nepalielinās iegūtās informācijas daudzums. Tas notiek tīkai līdz noteiktam brīdim. Tā, piemēram, blogi pārpublicē viens otru. Pie atzīmes 120 ir tā, ka nedaudz nozīmīgāka ziņa parādīsies savā interpretācijā vismaz 5 blogos un vēl vismaz 5 norādīs uz tiem ar saiti. Tas tiešām ar tādu apjomu paliek aizvien neinteresantāk.

Ja ņem vērā LV-ziņas, tad jau pietiek ar 2 resursiem, lai 70% ziņu būtu nodublētas.

IT-ziņas - nu skatoties kādi avoti, bet, ja ņem latviešu lapeles, kas uzskata sevi par baigajiem ITešņikiem, tad ir, protams, ļoti daudzi interesanti raksti, taču vismaz 20% rakstos ir informācija, ko jau vismaz vienu vai divas dienas atpakaļ esmu lasījis kādā no blogiem.

Pārējās sadaļas ir kaut kas unikāls un tiešām interesants. Tā, piemēram, fun sadaļā ir pārsvarā fotoblogi, komiksi, dayly cartoons un līdzīgi.

Secinājumi: Ja gribi būt informēts virspusēji par latvijā un tuvākajā apkārtnē nozīmīgo, tad pietiek ar kādiem 50 blogiem, taču pie lielāka apjoma (un vairāk patērēta laika, protams), var iegūt objektīvāku un plašāku informācijas klāstu. Ja gribi lasīt nozīmīgākās ziņas, pietiek ar vienu no ziņu lapām (piemēram, tvnet vai apollo). Gribi zināt par it jaunumiem, meklē ārzemēs vai reizēm latviski šis tas labs ir tādās lapās, kur apakšā sēž kādi dzelžu tirgoņi. Par pārējo - tie ir nejauši uzieti, taču jau mīļi palikuši resursi, kurus pazaudēt negribās to unikālisma dēļ.

P.S. Nav sadalīti man atsevišķi latviski rakstošie un citās valodās rakstošie blogi, jo tad ir interesantāk lasīt ;)


Komentāri:

Archijs @ 31.05.2007. 05:39

Man ar 5 fīdiem pietiek. Ik pa brīdim tajā svaigs/nekur ieskrienu, iečekoju, secinu, ka nekas uz labo pusi nav mainījies un palieku pie saviem pieciem.

koko @ 31.05.2007. 04:50

Nu komentārus reizēm gribās iztīrīt :D Tev tur baigi bieži jamie updeitojas :D

Gastonz @ 31.05.2007. 04:45

Piemēram, iztīri mani... paliks par 2 fīdem mazāk :D

koko @ 31.05.2007. 04:42

Kopš rakstīšanas brīža situācija nedaudz mainījusies - nu jau 168 fīdi :D Bet nu kaut kad būs jāpatīra laukā tie, kas man ne visai interesē ;)

Gastonz @ 31.05.2007. 04:23

Man pietiek ar 20 RSS "fīdiem". Un 166 - tas nav normāli.. :D


Nu pasāpini mani - tu jau gribi:

* Visi lauki (izņemot tavu lapu) aizpildāmi obligāti!
E-pasts publiski netiks parādīts.
Zinot vairākumu, komentāros tagi netiek atrādīti kā tagi. Linki automātiski pārveidosies par spiežamiem (cerams).
Bloga īpašnieks patur tiesības ļaunus komentārus dzēst vai pārveidot cilvēkiem patīkamākā formā, bet tajā pašā laikā neatbild par komentāru saturu.