Jaroslavs Hašeks - Krietnā kareivja Šveika dēkas Pasaules Karā Jānis Rubļevskis (koko) / 09.01.2015. 11:03 / #Grāmatas / 11 komentāri

Par Šveiku ir dzirdēts daudz un dikti, taču jāatzīstas, ka tā īsti nevienu ekranizējumu un/vai teātra izrādi redzējis neesmu... Vismaz neatceros, ka būtu redzējis. Šo 1957. gadā Latvijas valsts izdevniecībā klajā laisto eksemplāru, kā jau daudzas pagājušā gadsimta vidusdaļas grāmatas, esmu ieguvis no Edgara Liepiņa personīgās bibliotēkas (paldies viņa mazdēlam Dainim!). Sējumā apkopotas divas grāmatas par Šveika dēkām Pasaules karā. Pēc pirmās daļas ir atkāpe, kur autors paskaidro daudzas lietas par grāmatu un tās varoņiem un sola vēl divas daļas, taču neesmu dzirdējis, ka trešā kaut kur ir pieejama vai būtu uzrakstīta vispār. Ja ir, tad padalies!

Jāsāk ar to, kas nevienam nav noslēpums - Šveiks ir idiots - un no tāda skatu punkta arī jāuztver grāmata, citādi vienā brīdī to naivumu var nesaprast. Tiesa gan, izlasot abas daļas, sāk šķist, ka liela daļa čehu karavīru, kas aprakstīti šajā grāmatā (sevišķi augstāku rangu militārās personas) ir ne visai gudri cilvēki, tad ir daļa karjeristu un pārējie ir dezertēt vēlošies. Visiem ir kaut kas kopīgs - nenormāla lakšana - vienmēr var ieiet kādā krogū un uz stundām sešām pazust. 14 aliņi - tā ir norma.

Jāatzīst, ka nedaudz piekrītu Jāņa teiktajam - grāmata nav tik interesanta un smieklīga kā gribētos. Tāpēc arī lasīju daudz ilgāk kā biju paredzējis. Ja tā padomā, tad lasāmviela ļoti labi noderēja pirms miega - pāris lappuses un tu esi atlūzis ar degunu grāmatas putekļos. Iespējams, ka pirms tiem daudzajiem gadiem šie joki bija labi, taču tagad tie šķiet vai nu ļoti stulbi vai arī neinteresanti.

Patika tas, ka autors necenšas militāristus iztēlot kā kaut ko pārlieku cēlu, bet parādījis situāciju, kāda tā patiešām Pasaules karā varēja būt - un tas ir - pļēgurošana, zagšana, lamāšanās, lakstošanās ap svešām sievām utt. Pieļauju, ka tulkojumā ir pazudis šis tas ļoti skarbs, taču tādus vārdus kā sūds, ragu lops, idiots un līdzīgus var sastapt itin bieži, kas pieškir nedaudz ticamību tām aplamībām, ko Šveiks sastrādā.

Arī saistītās personas iztēlotas visai interesanti. Man sevišķi patika tas, kā tika attēloti mācītāji. Tur ir daudz vietu, kurās var tikai pasmīnēt - tādi paši cilvēki vien viņi ir (ja vien neparādās kāds fanātiķis) - pļēguri un meitu ģēģeri... Reizēm pat varbūt vēl sliktāki kā pārējie.

Lai arī grāmatu nevērtēju izcili, tā tomēr man kaut ko ir mācījusi - līdz šim nezināju, kas ir raitnieks. Patiesībā es pat tādu amatu vispār nebiju dzīrdējis. Tad nu manai un jūsu ievērībai raitnieks ir tāds kā pulka sestais, respektīvi, augstākstāvoša militārā personāža labā roka. Kā teica Aspic: "raitnieks ir šestaks".

Grāmatai dodu 7 kokous no 10, jo bija nedaudz vienmuļi, taču notikumi un attēlojums interesants (iespējams, ka daudz deva tieši grāmatas ilustrācijas).


Komentāri:

J. Hašeka darbi @ 18.01.2016. 07:57

Šī bija pirmā J. Hašeka grāmata, kuru esmu lasījis, bet jāatzīst, ka man viņa paustais domu gājiens šajā grāmatā iet pie sirds.

MBuks @ 17.03.2015. 09:24

Man arī patika mācītāju attēlojums grāmatā, bet kopumā dotu mazliet mazāku vērtējumu.

snadis @ 19.01.2015. 10:34

OK, 1983. gada izdevumā ir divas grāmatas un katrā grāmatā ir divas daļas. Šķiet, ja katrai daļai būtu sava grāmata, tad tā būtu nepiedienīgi plāna.

koko @ 19.01.2015. 10:07

Paldies par info... Tātad man vēl divas daļas priekšā :D

Fledis @ 19.01.2015. 07:15

>snadis
Saskaņā ar 1957. gada izdevumu šī vieta manuskriptā ir ceturtās daļas vidus. Piektās daļas toč nebūs...

snadis @ 17.01.2015. 10:01

Sliktas ziņsas, trešās daļas nebūs.
1983 gada izdevumā ir šāda informācija (~2/3 no sākuma) dl.dropboxusercontent.com/u/4856458/IMG_20150117_115205.jpg

Fledis @ 16.01.2015. 07:36

Jā, pēc tādas izskatās. Atliek pazondēt, vai tajā pašā bibliotēkā nav aizķēries arī otrais sējums.

koko @ 15.01.2015. 12:59

Tad jau laikam būs tā pati. Man ir tikai I un II daļa. Šitāda: goodreads.com/book/show/23909999-krietn-kareivja-veika-d-kas-pasaules-kar

Fledis @ 15.01.2015. 07:39

Nez, kā nu kurš tās daļas numurē, bet man ir nu jau diezgan pavecs izdevums divos sējumos, cietos vākos, audeklā, tādos oranžīgos. Uz pirmā sējuma rakstīts, ka tā ir I - II daļa, uz otrā- ka III - IV un IV daļu Hašeks nav paguvis piebeigt, beigas pieklēbējis cits autors. Padomju laika komentāros rakstīts, ka tādejādi nav realizējies "loģiskais" attīstības scenārijs, kad Šveiks ar visu armijas daļu padodas krievu gūstā, ko Hašeks it kā bijis iecerējis. Ej nu sazini...

koko @ 09.01.2015. 14:28

Nu es neteiktu, ka es neinteresētos par vēsturi un nezinātu tā laika situāciju. Varbūt tev tā grāmata ir jāpārlasa, jo jābūt ar ļoti izteiktām aktiera spējām, lai spētu sastrādāt tādus stulbumus. Protams, katram humors ir atšķirīgs, bet šajā grāmatā ir ļoti grūti nospraust robežu starp vienkāršu stulbumu un joku.

Juris @ 09.01.2015. 12:06

Manuprāt tu grāmatu neesi sapratis, lai iebrauktu tajos jokos ir nedaudz arī jāizprot tā laika situācija un tad tie joki liksies vairāk nekā smieklīgi. Man liekas, ka Šveiks ir ļoti gudrs, katrā ziņā par idiotu viņu ir grūti nosaukt, jo būtu grūti to nosaukt par naivumu, kā viņš pārlaida karu. Nezinu neko par trešo daļu, ja nekļūdos autors nomira nepabeidzis grāmatu un to pabeidza cits autors.


Nu pasāpini mani - tu jau gribi:

* Visi lauki (izņemot tavu lapu) aizpildāmi obligāti!
E-pasts publiski netiks parādīts.
Zinot vairākumu, komentāros tagi netiek atrādīti kā tagi. Linki automātiski pārveidosies par spiežamiem (cerams).
Bloga īpašnieks patur tiesības ļaunus komentārus dzēst vai pārveidot cilvēkiem patīkamākā formā, bet tajā pašā laikā neatbild par komentāru saturu.