Ieskats HTML5 video lauciņā Jānis Rubļevskis (koko) / 23.10.2014. 10:42 / #Datori / 3 komentāri

Pēdējā laikā arvien biežāk nepieciešams izmantot html5 video. Galvenokārt tas ir nepieciešams, lai varētu ar JavaScript tos apstrādāt un vadīt. Protams, var izmantot YouTube un YouTube JavaScript API, taču reizēm jābūt pilnīgi neatkarīgam. Tad nu neliels domu apkopojums.

Formāti

Ja grib, lai HTML5 video atbalstošie browseri spēlētu video, pilnīgi visiem vajag arī sagatavot sava formāta materiālu. Teorijā ir tā, ka pietiek ar mp4 (H.264) un pilnai laimei klāt jāpaķer vai nu webm vai arī ogg, bet esmu sapratis, ka labāk barot visus trīs (pēdējais miniprojekts tieši tāpēc man aizņēma 2BG).

Saprotama lieta, ka mp4 piegādās video ražotājs (cerams), bet nereti ir piemirsts par pārējiem formātiem - tad nu lūdzu ffmpeg rindiņas, kas pārkodēs, nezaudējot (teorētiski) video kvalitāti:
mp4 uz webm:
ffmpeg -i video.mp4 -acodec libvorbis -aq 5 -ac 2 -qmax 25 -threads 2 video.webm
mp4 uz ogg:
ffmpeg -i video.mp4 -c:v libtheora -c:a libvorbis -q:v 6 -q:a 5 video.ogg

JavaSkripts

Super daudz šajā lietā neiedziļināšos, jo ir pilna pasaule ar pamācībām, bet nu pāris lietas, kuras jāņem vērā, ja izstrādā tieši aplikācijas un vajag būt drošam par video ielādi:

Kas attiecas pastarpināti uz JavaScript izmantošanu, tad atcerieties, ka ir gan mazohistiski cilvēki, gan arī sevišķi apdalītie, kuri nemāk un kuriem neviens nepalīdz atjaunot pārlūkprogrammas. Tad nu tādiem html5 video var arī nestrādāt. Es iesaku viņus atrast un palīdzēt ar pārlūkprogrammas atjaunošanu (ja vajag, tad vardarbīgā ceļā). Likumdošana gan tādu rīcību neatbalsta, tāpēc otrs variants ir noteikt šādas vecas pārlūkprogrammas esamību un parādīt tām vidējo pirkstu. Pēdējā projektā izmantoju Modernizr, ar kuru var ļoti viegli noteikt pārlūka spējas (ne tikai saistītās ar video atrādīšanu). Piemēram, lai noteiktu pārlūka gatavību spēlēt video, var paprasīt if(Modernizr.video). Ja grib konkrētāk, tad if(Modernizr.video.webm).

Savu pieredzi varat izklāstīt komentāros. Ja es kaut ko uzrakstījis greizi vai neesmu izpētījis pareizi, tad arī to var pateikt - palabošu.


Komentāri:

Mr. Serge @ 29.10.2014. 14:15

Vēl variants ir papētīt, kā video bāž iekšā NYTimes vai Guardian tehniķi garo stāstu lapās. Viens no piemēriem nytimes.com/interactive/2014/02/11/sports/sochi-2014-interactive-stories.html?_r=0 bet droši vien jāatrod kaut kas svaigāks,

koko @ 28.10.2014. 10:41

Jā, tika apsvērta arī youtube, bet ar youtube bija tā pati problēma, kas ar visiem pārējiem - preloadu noteikt ar js nav iespējams. Viss pārējais ir standarta html5 video.

Mr. Serge @ 27.10.2014. 23:40

Es tomēr domāju, ka daudz vienkāršāk ir mest visu youtube, nopirkt maksas kanālu (kurā var skinot pa savam un aizvākt visu, kas saistīts ar youtube) un paļauties uz to, ka YouTube jau zinās, kā to visu hreņ pareizi iebarot. It īpaši, ja jāstrādā ar daudziem un dažāda lieluma video.


Nu pasāpini mani - tu jau gribi:

* Visi lauki (izņemot tavu lapu) aizpildāmi obligāti!
E-pasts publiski netiks parādīts.
Zinot vairākumu, komentāros tagi netiek atrādīti kā tagi. Linki automātiski pārveidosies par spiežamiem (cerams).
Bloga īpašnieks patur tiesības ļaunus komentārus dzēst vai pārveidot cilvēkiem patīkamākā formā, bet tajā pašā laikā neatbild par komentāru saturu.