gTalk uz linux - zvanīšanas iespēja Jānis Rubļevskis (koko) / 27.11.2008. 11:55 / #Datori / 8 komentāri

Sveikas, meitenes un zēni! Kopš Googles čaklie zēni ir ieviesuši videozvanu, gTalk lēnītēm sāk iekarot pozīcijas VoIP tirgū, respektīvi - lēnītēm "sāk ņemt priekšā" Skype.

Daudz neiedziļināšos, bet gTalks pārspēj Skype ar savu mazo izmēru, pietiekamām īpašībām, lai varētu komunicēt ar cilvēkiem gan teksta, gan runas, gan video veidā, bet, pats galvenais, to visu var darīt arī no sava Google epasta konta tieši pārlūkprogrammā. Ja, piemēram, bieži darbā tiek aizliegtas dažādas IM programmas un dažādas weblapas (visbiežāk tas ir oranžais portāls), tad epastu (sevišķi gMail) piegriež diezgan reti.

Tagad par gTalk zvanīšanas iespēju uz Linux platformas. Lielākā daļa cilvēku gTalk darbināšanai uz šī operētājsistēmu tipa izmanto Pidgin vai Kopete, kuras caur Jabber protokolu pieslēdzas Googles serverim un viss notiek ar to vienu mīnusu, ka ir iespējams tikai čats teksta režīmā, bet zvani nav paredzēti. Es mēģināšu pastāstīt, kā to var izdarīt un par pamatu ņemšu Ubuntu linux operētājsistēmas burvības.

Un tātad. Lai iegūtu iespēju ne tikai čatot, bet arī zvanīt uz gTalk darbinātām sistēmām, jāaizmirst par divām iepriekšminētajām lietojumprogrammām un jāpievēršas Empathy. Tieši tā - tas ir tik vienkārši - uzinstelējam Empathy, pievienojam savu google kontu un zvanam tiem cilvēkiem, kam ir gTalk. Protams, ir nepieciešamas arī dažas papildus bibliotēkas, bet nu visam būtu jāiet, ja uzinstelēts sekojošais:

1. Empathy
2. telepathy-gabble
3. telepathy-mission-control
4. telepathy-stream-engine

Uz šodienas Ubuntu, kas ir Ubuntu 8.10 (The Intrepid Ibex) pietiks ar komandu termināļa melnajā (tev ir defaultais baltais?) logā: sudo apt-get install empathy telepathy-gabble telepathy-mission-control telepathy-stream-engine

Ceru, ka jums noderēs šī informācija. Kā vienmēr, šī piezīme ir vairāk man, jo es reizēm mēdzu pārinstelēt savu sistēmu.


Komentāri:

Barabuka @ 05.12.2008. 15:40

man nepatika

Barabuka @ 01.12.2008. 12:18

interesanti, pat izmēģināju pēc izlasīšanas :)

cyxob @ 27.11.2008. 11:12

paldies! tikko piešķīlu arī uz sava eeepc. žēl, ka nav ar ko izmēģināt video :(

koko @ 27.11.2008. 11:03

Mārci, lasīju. Un tagad vēl videozvana funkcija kā arī ir cilvēki, kas tiešām lieto gTalk no web pārlūka. Domāju, ka skype popularitāte nedaudz varētu kristies, bet nu tas ir tāpat kā ar MS - monstrs, bet visi lieto, jo tā ir pieraduši.

Mārcis @ 27.11.2008. 10:44

Nesen tieši rakstīju arī savā blogā, ka gTalk rulz.

koko @ 27.11.2008. 10:20

Tvinky, diemžēl videozvanu neesmu mēģinājis, bet kādreiz noteikti pamēģināšu :D

Pēteris Krišjānis @ 27.11.2008. 10:14

Empathy ritīgi ierulē - es ar džeku ar Windows Google Talk sarunājos kā prieks, nekādi artifakti, skaņa pat labāka nekā Skype.

Par to ka citi lietotāji ir uz Skype - es vienkārši visus savus radus un draugus bez ierunām pārmigrēju uz Google Talk. Skype vēl šad tad lieto, bet Google Talk uber alles.

Tvinky @ 27.11.2008. 10:04

Ir noderīgi. Pasen atpakaļ biju mocījies ar Pidgin, kaut, kas tur man ar krievu vai latviešu burtiem negāja kā nākas kad komunicēju ar draugu, kuram bija Win XP. Video komunikācija arī notiek caur Empathy - nav nekādu problēmu?

P.S Man pagaidām pagrūtina pāriešanu uz gTalk tikai tas, ka visi paziņas izmanto Skype ;(


Nu pasāpini mani - tu jau gribi:

* Visi lauki (izņemot tavu lapu) aizpildāmi obligāti!
E-pasts publiski netiks parādīts.
Zinot vairākumu, komentāros tagi netiek atrādīti kā tagi. Linki automātiski pārveidosies par spiežamiem (cerams).
Bloga īpašnieks patur tiesības ļaunus komentārus dzēst vai pārveidot cilvēkiem patīkamākā formā, bet tajā pašā laikā neatbild par komentāru saturu.