El Nobre, tev vēl tāls ceļš priekšā Jānis Rubļevskis (koko) / 29.08.2007. 21:41 / #Spams / 21 komentāri

Pavisam nesen parādījies cilvēks ar [aiz]segvārdu El nombre un viņš raksta savu blogu. Kādu laiku intensīvi esmu vērojis šo interesanto cilvēku un man ir, ko par viņu pateikt. Patiesībā ne tik daudz par viņu, kā par vietu, kur viņš dzīvo, jo dzīvo viņš galīgā... Hmm... Šoreiz laikam man bija doma rakstīt par viņa tīmekļa vietni, tāpēc nedaudz iztirzāšu, kas un kā, jo man daudz kas nepatīk.

Tātad, sākšu:

1) visvairāk visā tajā padarīšanā es nesaprotu, kas notiek ar viņa RSS barotni. Tur nav nekāda dizaina. Parasts teksts un reizēm ieliktie attēl. Es nesaprotu, ar kuru galu viņš domā. Vai tad ir tik grūti uztaisīt XML-style sheet? To tak pat trīsgadīgs bērns varētu izdarīt pāris minūšu laikā.

2) Jau uzreiz, atverot viņa weblapu, nevar saprast, kas ir domāts ar to El nombre - vārds (nākamajā attēlā)? Ja es lasu, kā esmu pieradis lasīt, tad saprotu, ka Nombre domā, ka visi ir pārāk stulbi, tāpēc ir paskaidrojis, ka nombre ir vārds. Tu mūs par idiotiem uzskati, vecīt, vai kas ir ar tevi?

El nombre vārds

3) Es neizprotu zīmējumu labajā augšējā stūrī (nākamais attēls). Pētīju ilgi un dikti... Mēģināju dažādas variācijas, bet nu kaut kas nav kā vajag. Tiklīdz skatos no darba datora uz māju datoru caur VNC ar 256 krāsu gammu, bilde uzreiz paliek nebaudāma. Nu kaut ko taču varēja izdomāt lietas labā!

stūra attēls

4) Uzreiz zem 3.punktā aprakstītās bildes ir zils taisnstūris ar cipariņiem un galā uzrakstu: krutaki (nākamais attēls). Galīgi nesaprotu šī vārda patieso jēgu. Meklēju latviešu pareizrakstibas un sinonīmu vārdnīcās, taču nespēju atrast. Pieņemu, ka tas varētu būt kaut kādā veidā atvasināts no krievu valodas, taču tad pavisam zūd jēga, jo tad noteikti atvasināts no vārda крутить, kas nozīmē griezt. Krutaks varētu būt Griezenis? Pie tam, tas pat nav vienīgais tāda veida vārds, piemēram, ček zis aut. Uzskatu, ka lapas kājenē ir nepieciešami šo vārdu atšifrējumi.

nesaprotu

5) Paanalizēju tālāk un atradu kaut ko arī skaistu. Kā izskatās, tad El Nombrem patīk zilā krāsa, kura ir izmantota gan iepriekš aprakstītajā taisnstūrī gan arī visā lapā saišu attēlošanai (nākamais attēls). Krāsa ir izvēlēta īpaši gaiša un cerīga - gaišzilā krāsa. Patīk ļoti un nevaru vien nopriecaties par to.

linku krāsa

6) Ja iepriekšējā punktā nopriecājos par lapas dizaina elementu - krāsu, tad uzreiz acīs, kā tāds baļķa gabals, iecērtas kreisās malas navigācijas josla (nākamais attēls), kuras krāsu gammas ne saitēm, ne virsrakstiem, ne arī fonam neatbilst kopējā dizaina koncepcijai. Tāda sajūta, ka cilvēks nemāk editēt CSS datni... Vai, vai! Nesmuki!

nesmukā mala

7) Ja jau par nesmuko, tad pamanīju, ka cilvēks pat nejaudā iztulkot savas lapas dizainu latviešu valodā. Ir neadekvāti, ja viss saturs ir latviski un te, pēkšņi, daži iestarpinājumi ir angliski. Nākamajā attēlā ir redzams tikai viens piemērs, taču tas nav vienīgais kopējā fonā.

nav iztulkots

8) Kā visnepatīkamāko daļu, uzskatu pretīgi melno joslu abos vietnes sānos (nākamais attēls). Es to varētu salīdzināt ar DELFI.lv, kas savu antīko fiksēto dizainu, kas domāts izšķirtspējai 600x480, uzlabo tikai ar reklāmām visā malas garumā. Tā pat arī šiten. Pie tam, melnā krāsa nežēlīgi nomāc cilvēku. Pēc tāda lapas apmeklējuma man paliek patiesi skumji un rodas suicidālas tieksmes. Es nekavējoties no tā atbrīvotos vai vismaz malu padarītu baltu, jo nešaubos, ka daudzi cilvēki ir sākuši stresot, plēst matus, dzert daudz alkohola un līdzīgi, pēc šādas lapas apmeklējuma.

dark side of the web

Nobeigumā būtu jāpasaka, ka jebkura weblapa ir laba, ja tai ir labs saturs un nombre pēdējā laikā raksta pietiekami interesanti, lai viņa lapu apmeklētu. Starp daudzajiem latviešu blogiem, viņš ir ieņēmis stabilu pirmo vietu nominācijā "ko domāju, to rakstu un man pohuj, ka citiem tas nepatīk", pie tam raksta viņš par, manuprāt, pareizajām lietām ar daudz maz pareizajiem vārdiem. Ja ņems vērā manu augstāk minēto kritiku, tad domāju, ka nepaies ne pāris dienas, un El Nombre spēs apdzīt apmeklējuma ziņā ne tikai tādus mazos portāliņus kā draugiem.lv un inbox.lv, bet pat tādus monstrus kā YahOo un GooGle.

P.S. Raksts nav balstīts uz patiesiem cilvēkiem un notikumiem. Visas līdzības ar reālām personām un reālām tīmekļa vietnēm ir nejauša sakritība.


Komentāri:

Zandis @ 30.08.2007. 15:38

Ghh, es nevienā vietā pat nenojautu, ka tur varētu būt kāds joks.

binary @ 30.08.2007. 12:16

Lasīju un gandrīz vai sagribējās rc.firewall pierakstīt "iptables -t filter -A INPUT --syn -j DROP", lai kādudien nenokļūtu zem tavas lupas :D Bet nu ok, pofig, neesmu dizaineris, nedz arī latviešu valodas skolotājs, so .. lai paliek kā ir.

Par 4. punktu īsti negribētu piekrist. Ja nemaldos, "krutaks" drīzāk būtu saistāms nevis ar "крутить", bet ar "круто", "крутой" (nozīme līdzīga angliskajam "cool").

P.S. Man NAV humora izjūtas :D

black_mamba @ 30.08.2007. 10:06

Reitingiņu nombre ceļam?

iivs @ 30.08.2007. 09:53

nu tiem kam jumora izjuuta ir (man ar ir), tie jau sapratiis ... raxc man patika :)

koko @ 30.08.2007. 08:59

Jeremy, ko tu streso? Palasi manus postus un sapratīsi, ka īpaši ar krāna staipīšanu, analizējot citus, neaizraujos. Pie tam šitā parodija pat bija saskaņota ar parodēto.
Es ļoti labi apzinos, ka, ja grib pastiept krānu un dabūt lielu apmeklējumu, jānodirš kāds no blogeriem, jāuzraksta radikāli pretējs viedoklis vispārpieņemtajam vai arī jāraksta par seksu.
Sākotnēji pat gribējās šitam postam atslēgt komentēšanas iespēju, bet tad nodomāju - nu jāpaskatās vai ir daudz cilvēku kas mīl nombri un cik liels fleims var panesties par šitādu stulbumu.
Tik pat labi tu vari gruzīt virsū tiem, kas rakstīja par Skype, kad tas nedarbojās vai rakstīja par pods.lv, kad tas bija uzlausts.
Pie tam Latvijā ir tik nereāli liela tendence rakstīt tikai par blogošanu, citiem blogiem, ka nav pat ko normāli palasīt. Līdz ar to tapa šī parodija.
Nomierinies, padomā par dzīvi un pārlasi notesjokes.blogspot.com/ kur tu pats aicini cilvēkus šādā veidā tevi parodēt!

Jeremy @ 30.08.2007. 07:52

Koko - uzminēju :)
Es jau ne tik daudz par šo konkrēto poustu, kurā parodiju varētu nesaskatīt tikai pilnīgs lauznis par kādu es sevi neuzskatu, bet par tendenci kopumā.
Labākais veids kā nodrošināt savam blogam publicitāti blogosfērā ir nolikt citu, labi pazīstamu blogu un šī metode arī plaši tiek izmantota. Pēc principa, pofig par satura kvalitāti, bet vismaz topā būšu augstāk un savu krānu būšu pastiepis mazliet garāku.

Man nav nekas pret konstruktīvu kritiku un es pats kritizēju pietiekoši daudz lietas, taču ir jāpiekrīt Uldim Zariņam, ka Latvijas blogeri nez kādēļ iedomājas sevi par neticami nozīmīgiem, kaut patiesībā jēdzīga satura praktiski nav un visi raksta viens par otru.

alus @ 30.08.2007. 07:33

jeremy un _zilie_ linki :D

Gastonz @ 30.08.2007. 06:22

Ir cilvēki, kas nesaprot jokus...

mobix @ 30.08.2007. 05:53

koko, 10! sēdies :)

KAC @ 30.08.2007. 04:57

labs. Jeremijam, kā prasti, neaiziet

Ghirts @ 30.08.2007. 04:55

ir ok :D

koko @ 30.08.2007. 04:00

Man tak nav... Nē, nu varbūt kaut kur kaut kādos vecos bekapos, bet neies tač meklēt :D

epi @ 30.08.2007. 03:45

koko, iemet kādu ekrānuzņēmumu no sava pirmā bloga, paša paša pirmā ar porno lapas reklāmkarogu :D

onkulis @ 30.08.2007. 03:00

forši uzparodēts :)

perfekta @ 30.08.2007. 02:58

Patīkama ironija.

koko @ 30.08.2007. 02:12

Izskatās, ka nombre pats saprata, ka tā ir parodija, bet daudziem citiem nepielec. Humora izjūtas mēdz būt dažādas.
Jeremy, es tevi arī gribēju iepīt tekstā, bet atturējos. Tu drīksti minēt, kurā punktā tas bija ;)

@ 29.08.2007. 20:01

A par ko ir runa? Kas tas par blogu? Nebiju tadu iepriekš redzeejis veel...

Jeremy @ 29.08.2007. 19:35

Visi ar to vien nodarbojas, kā dzenā sev trafiku, citus blogerus nodirsdami. Kā var neaiziet, ka blogot par blogiem ir tupi.

valdonkuls @ 29.08.2007. 19:27

skaisti.

Naurizo @ 29.08.2007. 19:21

da ko tu piepisies, gaili :)
ja sāktu piekasīties, piemēram, tava izskatam dzīvē, tu noslīdētu zem krāsainajām freewebs lapām!

nombre @ 29.08.2007. 18:47

labs :)


Nu pasāpini mani - tu jau gribi:

* Visi lauki (izņemot tavu lapu) aizpildāmi obligāti!
E-pasts publiski netiks parādīts.
Zinot vairākumu, komentāros tagi netiek atrādīti kā tagi. Linki automātiski pārveidosies par spiežamiem (cerams).
Bloga īpašnieks patur tiesības ļaunus komentārus dzēst vai pārveidot cilvēkiem patīkamākā formā, bet tajā pašā laikā neatbild par komentāru saturu.