Dž. Virapens "Blakusparādība: NĀVE" Jānis Rubļevskis (koko) / 05.03.2012. 19:09 / #Grāmatas / 5 komentāri

Daudz par šo grāmatu var arī nerakstīt, jo to būtu jāizlasa katram, tāpēc īsi un konkrēti.

Džons Virapens ir izbijis cilvēku "bende". Nu ne jau tā, ka viņš pats ņēma un galināja cilvēkus kā tāds maniaks, bet tāpēc, ka bija viens no ļoti daudziem veiksmīgiem lielo farmācijas kompāniju medikamentu izplatītājiem. Tagad viņš ir vecs, viņam ir mazs bērns, viņš vairs neizplata zāles, bet, sava bērna nākotnes vārdā atklāj visas aizkulises par to kā tiek zāles ražotas, kā tās tiek testētas, kā reģistrētas un beigu beigās - kā pārdotas.

Grāmata atklāj to, ka lielās farmācijas kompānijas noklusē simtiem un tūkstošiem nāves gadījumu no medikamentu izraisītām blakusparādībām, par to, ka zāles tiek reģistrētas, lai apārstētu vienu slimību, bet ārsti tiek mudināti tās parakstīt citu slimību ārstēšanai, to, ka patiesībā kompānijas reklamē slimību, nevis zāles. Arī par to, ka daudzas slimības ir tikai izdomājums, bet daudzas "brīnumzāles" ir neefektīvākas par placebo tabletēm. Un galvenais, to, kādos veidos atbildīgās personas tiek "pierunātas" atbalstīt vienu vai otru tabletīti.

Grāmata nav bieza - tikai 250 lappuses un lasās arī ātri. Ir jūtams, ka autors ir lielisks orators un ir nedaudz jāuzmanās, lai viņš pilnībā neizskalo jūsu smadzenīti, bet uzskatu, ka grāmatu jāizlasa katram. Vēl jo vairāk to jāizlasa mazu bērnu un jauniešu vecākiem, jo tur ir lietas, par kurām vajadzētu padomāt.

Grāmatai dodu 8.5 kokous no 10. Valoda ļoti saistoša, kompozīcija laba, lasās ātri, bet vietām ir par daudz atkārtošanās un manai smadzenei par daudz gudru zāļu nosaukumu, bet laikam jau bez tiem uzrakstīt nevarētu.

P.S. Vai zinājāt, ka zāļu testus veic pati farmācijas kompānija un tie nekur netiek reģistrēti? Vai zināt, ka šie testi tiek pozicionēti kā konfidenciāls materiāls un valstīs reģistrācijai tiek iesniegti tikai pozitīvāko testu rezultāti? Autors tā stāsta. Es pat ticu, ka tā arī ir.


Komentāri:

@ 02.04.2012. 11:17

tā ir patiesība

simbel @ 05.03.2012. 21:32

Par šo pašu tēmu ir arī grāmata "Bad Science", ļoti iesaku! Autors ir praktizējošs ārsts, kurš medijos nemitīgi kritizē farmācijas ēnas puses.

sdrāv @ 05.03.2012. 17:59

nu ja, vajag painteresēties un lietot baldriānu

koko @ 05.03.2012. 17:49

Grāmatā ir arī uzrakstīts, ka ārstēties vajag, bet vajag arī izvērtēt to, cik ļoti tu uzticies savam ārstam un vai nevajag painteresēties kaut ko vairāk par zālēm, kuras tu lieto :)

sdrāv @ 05.03.2012. 17:30

nē, nē, ārstēties nevajag. tāpat nosprāgt ir daudz foršāk.


Nu pasāpini mani - tu jau gribi:

* Visi lauki (izņemot tavu lapu) aizpildāmi obligāti!
E-pasts publiski netiks parādīts.
Zinot vairākumu, komentāros tagi netiek atrādīti kā tagi. Linki automātiski pārveidosies par spiežamiem (cerams).
Bloga īpašnieks patur tiesības ļaunus komentārus dzēst vai pārveidot cilvēkiem patīkamākā formā, bet tajā pašā laikā neatbild par komentāru saturu.