Douglas Adams - The Hitchhiker's Guide to the Galaxy #2 Jānis Rubļevskis (koko) / 02.09.2015. 09:03 / #Grāmatas / 2 komentāri

The Hitchhiker's Guide to the Galaxy

Es gribēju visas The Hitchhiker's Guide to the Galaxy sērijas grāmatas aprakstīt atsevišķi, taču lasu es ātrāk kā saņemos par grāmatām uzrakstīt, tāpēc šoreiz par atlikušajām (izņemot pazaudētās nodaļas un īsgrāmatas) grāmatām, ko Duglas Adams ir uzrakstījis. Nedaudz vēlāk tad arī par "And Antoher thing...", kas ir loģisks turpinājums, taču sarakstīts jau pēc originālautora nāves - loģiski - arī ar cita autora - Eoina Kolfera pirkstiem.

Un tātad, oriģinālajā Hitchikers Guide sērijā ir piecas grāmatas: jau iepriekš aprakstītā "The Hitchhiker's Guide to the Galaxy", "The Restaurant at the End of the Universe", "Life, the Universe and Everything", "So Long, and Thanks for All the Fish" un "Mostly Harmless". Ja prasa, kas tad tajā visā ir tik interesants? Nu tas, ka katra grāmata ir tik dramatiski atšķirīga un tomēr tik dramatiski līdzīga ieprekšējai, ka tevi vienkārši ievelk kā melnajā caurumā gan tās absurdās situācijas, kurās nonāk Artūrs Dents ar saviem paziņām, gan arī tas, kā tās situācijas tiek atrisinātas. Atļaušos par katru grāmatu dažus vārdus uzrakstīt.

The Restaurant at the End of the Universe

Jau no pirmajām atkāpēm sapratu, ka šī grāmata man patiks labāk kā iepriekšējā. Paglābušies no kārtējā dizāstera varoņi, protams, grib paēst. Kas notiek, ja Impropability dzinējam palūdz aizvest uz tuvāko restorānu paēst? Dzinējs to arī izdara - aizved uz vistuvāko konkrētajai vietai, taču tik tālā nākotnē, kad visums beidzas. Beigas bija perfekts sākums nākamajai grāmatai. Šai dodu 9 kokous no 10.

Life, the Universe and Everything

Sākas viss ar iepriekšējās grāmatas beigām (bet protams), kad Artūrs kopā ar Fordu ir nokļuvuši atpakaļ uz zemes... Tikai ļoti senā pagātnē. Viņi tur atšķirti viens no otra nodzīvo piecus gadus un, pēkšņi, kad Fords atkal parādās pie Artūra alas, laika nestabilitātes rezultātā, viņiem atkal ir iespēja nonākt atpakaļ Londonā. Tur viņus savāc Slartibartfasts... Un tā nu jāglābj visumu, jo Kriketieši grib iznīcināt visas planētas visumā, kas nav Kriketa. Protams, parādās arvien vairāk grūti izlasāmu varoņu vārdu, piemēram, tas pats Slartibartfast, kas lido ar savu visuma kuģi, kuru, lai cik tas dīvaini arī nebūtu, uz priekšu bīda iracionālās uzvedības dzinējs. Protams, ka visumu izglāba un grāmatai varu dot mierīgi 8.5 kokous no 10 (jo bija labāka kā pirmā, bet nedaudz vājāka kā otrā).

So Long, and Thanks for All the Fish

Pirmajā grāmatā uzspridzinātā Zeme nu ir reanimēta. Artūrs kopš piedzīvojumu sākuma ir paguvis prom pabūt astoņus gadus un tagad, kad nokļuvis atpakaļ, sāk domāt, ka tā bijusi tikai fantāzija, bet vai tā ir? Artūram parādās draudzene Fenchurch, ar kuru viņam kopā ir loti labi (abi lido pa naktīm pliki pa gaisu un abi ir tik dīvaini, cik dīvaini abi ir). Jā, un vēl tur bija tā mūžīgā jautājuma atbildes atrašana... Izlasiet paši. Grāmata bija tik pat laba, kā iepriekšējā: 8.5 kokoi no 10.

Mostly Harmless

Šī bija tāda ļoti dīvaina... laikam. Autors atbrīvojas no Artūra draudzenes jau pašā sākumā. Viņi Hičhaiko pa galaktiku un vienā no starpgalaktiku lēcieniem Artūrs attopas, ka Fenčurča ir pazudusi. Vienkārši blakus lidmašīnā vairs nav (ar cilvēkiem tā gadoties). Tā nu viņš noparkojas uz mazas planētas, kur sāk iezemiešiem taisīt sviestmaizes (gaļa ir no Perfekti Normāla zvēra) un ar to apkārtējo cilvēku vidū ir lielā cieņā. Tad atlido Trillian un paziņo, ka viņai no Artūra ir meita un tā meita paliks tagad dzīvot ar tēvu (spermbankās nevajag tā vienkārši atstāt savu mantu).

Šī laikam bija vis whatafak daļa visā sērijā, jo Vogoni (zemes iznīcinātāji) uztaisīja jaunu Hitchikers Guide, kas pastāv vienlaicīgi visur un manipulē ar lietām dažādos laikos un vietās tā, lai manuāļa īpašnieka vēlmes tiktu piepildītas (šoreiz - visi cilvēki un visas zemes iznīcinātas vienlaicīgi visās dimensijās). Es tur nedaudz pazudu, tad atkal parādījos starp visiem notikumiem, bet sērija beidzās ar to, ka Artūrs, Trillian un viņu meita bija atkal uz Zemes (vienā no dimensijām, kurā tā vēl pastāvēja) un šo zemi tuliņ tuliņ iznīcinās. 8 kokoi no desmit. Nedaudz gribēju vairāk skaidrības.

Kopsavilkums

Es nesaprotu, kāpēc citi šo garadarbu bija lasījuši, bet es nebiju. Tas ir nepiedodami zinātniskās fantastikas cienīgājiem. Grāmatu sērijai kopumā (to dēvē arī par Ultimate Hitchikers Guide to the Galaxy) dodu mierīgi 8.8 kokous no 10. Iesaku visiem izlasīt, kā arī iesaku kādai no Latvijas izdevniecībām notulkot un izdot. Es savam dēlam toč nopirkšu :D


Komentāri:

koko @ 02.09.2015. 10:30

Spīgana, ir vēl arī 6. grāmata, tikai to sarakstījis cits (nebija nemaz tik slikta, starp citu - tikai nedaudz savādāka) goodreads.com/book/show/7959391-and-another-thing
Par tām lv nezināju :( Paldies par padomu.

Spīgana @ 02.09.2015. 07:06

Ir tak šī sērija latviski - izdeva AGB un šķiet, ka veikalos vēl šur tur pieejama, katrā ziņā viņu mājaslapā vēl nesen varēja iegādāties. Un tulkojums man atmiņā palicis kā ļoti labs esam.
Tiesa gan, viņi izdeva tikai pirmās 4 grāmatas, bet bez tās pēdējās mierīgi var arī iztikt, tāpat viņa visai mākslīgi piekabināta klāt sērijai.


Nu pasāpini mani - tu jau gribi:

* Visi lauki (izņemot tavu lapu) aizpildāmi obligāti!
E-pasts publiski netiks parādīts.
Zinot vairākumu, komentāros tagi netiek atrādīti kā tagi. Linki automātiski pārveidosies par spiežamiem (cerams).
Bloga īpašnieks patur tiesības ļaunus komentārus dzēst vai pārveidot cilvēkiem patīkamākā formā, bet tajā pašā laikā neatbild par komentāru saturu.