Dan Wells - Partials Jānis Rubļevskis (koko) / 23.11.2014. 12:47 / #Grāmatas / 0 komentāri

Partials manā to read sarakstā bija jau kopš 2012. gada, kad man to ieteica GoodReads mega dupa algoritms, balstoties uz iepriekš lasīto literatūru. Līdz šim es šo sarakstu tikai papildināju, bet reāli lasīju to, kas pagadījās pa rokai. Tā kā saraksts izauga diezgan pagarš, tad nolēmu lasīt to pēc kārtas: viena grāmata angliski, bet nākamā obligāti latviski, lai nepazustu latviešu valodas teikuma uzbūve manā dzīvē, citādi jau tagad vismaz vienu reizi dienā manu sabojāto valodu pamanās čatiņā palabot IksEfs.

Šo grāmatu samedīt par velti bija visai grūts uzdevums, taču Amazonā un Google Play var dabūt brīvi - tikai maksā. Un nu fantastika varēja sākties. Tiešām, manuprāt, ļoti laba fantastika.

Sākšu ar to, ka Partials sērijā ir 4 grāmatas. Esmu izlasījis pagaidām tikai pirmo, bet jau jūtu, ka āķis ir lūpā un visas pārējās man ir ieliktas augstākminētajā to do sarakstā.

Kaut kad netālu nākotnē cilvēce ir gandrīz iznīkusi un saglabājusies tikai neliela grupiņa cilvēku kaut kur Longailendas drupās. Iznīcības cēlonis ir karš ar "mēģenē radītiem" organismiem - Puscilvēkiem (es nezinu kā tos Partials savādāk iztulkot), kas ārēji neatšķiras no cilvēkiem, taču ir izturīgāki, spēcīgāki un visās citās ziņās attīstītāki. Cilvēki cīnās par savas sugas atjaunošanu, taču visi jaundzimušie dažu stundu vai dažu dienu laikā mirst no nāvīga vīrusa RM, kurš ir iznīcinājis arī visus pārējos cilvēkus uz Zemeslodes. Nelielajai palikušo grupai ir imunitāte, taču tā nepalīdz jaundzimušajiem.

Jau 11 gadus tiek meklēts līdzeklis vīrusa apkarošanai, bet nekas nav atrasts. Tikpat ilgi nav redzēts arī neviens Puscilvēks. Kopiena sāk morāli dalīties un parādās revolūcijas priekšvēstneši - grupiņa, kas nostājusies pret "oficiālo valdību". Senāts pieņem arvien drastiskākus likumus par to, ka jādzemdē arvien jaunākām sievietēm, lai būtu vairāk bērnu, kur katra bērna nāve var palīdzēt nākotnes bērniem atrast zāles - mirušo statistika. Tam visam pa vidu jaunieši, kurus uztver kā bērnus, taču tajā pašā laikā prasa no viņiem atbildību tādu pašu kā no pieaugušajiem. Un tad Kiras (galvenās varones) māsa ieņem bērnu (patiesībā divas māsas, bet tā otra nejaušāk kā pirmā). Kira sāk antiseruma meklējumus un atrod, iespējams, vienīgo iespēju palīdzībai - vēl neizpētītos puscilvēkus, jo visi dati par viņu radīšanu ir pazuduši. Neliela jauniešu komanda dodas iekšzemē, lai sagūstītu kādu no Puscilvēkiem...

Man šķiet, ka esmu pateicis jau diezgan daudz un negribu sačakarēt lasīšanas prieku tiem, kam tādas tēmas patīk. Tik aizrautīgi lasījis grāmatu sen nebiju: vienmēr kāds likteņa pagrieziens, vienmēr kāda spriedze vai maindfaks. Es nezinu - varbūt tās bija slāpes pēc daudz maz normālas fantastikas, bet lasīju gan uz miega, gan reizēm arī apetītes rēķina.

Grāmatai dodu 9 kokous no 10 un ceru, ka turpinājumi neliks vilties, jo tur vēl ir daudz neatbildētu jautājumu. Fantastikas cienītājiem iesaku obligāti, citi var mēģināt izbaudīt.


Nu pasāpini mani - tu jau gribi:

* Visi lauki (izņemot tavu lapu) aizpildāmi obligāti!
E-pasts publiski netiks parādīts.
Zinot vairākumu, komentāros tagi netiek atrādīti kā tagi. Linki automātiski pārveidosies par spiežamiem (cerams).
Bloga īpašnieks patur tiesības ļaunus komentārus dzēst vai pārveidot cilvēkiem patīkamākā formā, bet tajā pašā laikā neatbild par komentāru saturu.