Astrīda Lindgrēna - Brālītis un Karlsons, kas dzīvo uz jumta Jānis Rubļevskis (koko) / 20.10.2015. 11:12 / #Grāmatas / 6 komentāri

Brālītis un Karlsons, kas dzīvo uz jumta

Es bērnībā šito pats tā arī neizlasīju, bet pieļauju domu, ka vecāki man to ir lasījuši priekšā. Multenes, protams, zināju no galvas. Tad nu, tā kā mans dēls vēl ir pārāk mazs, lai pavilktu grāmatas ar tik maz bildēm, tad izcirpu cauri uz ātro.

Šis gabals ir īss. Tās 140 lpp izlasīju vienā dienā. Vēl gan ir sarakstā arī divas nākamās daļas, bet to kaut kad vēlāk.

Bērniem saprātīgā vecumā šis patīkot (nu tā - ap pieci gadi varot lasīt) un es pat saprotu, kas viņiem tur patīk. Tur ir aprakstītas visas problēmas, ar kurām saskaras mazs bērns: lielākais brālis un māsa, kas neuztver nopietni, vecāki, kas ir mīļi, taču netic taviem fantazējumiem, kur nu vēl vēlme pēc sava maza mājdzīvnieciņa, kuru neviens tev netaisās pirkt.

Vecākiem šis gabals, manuprāt, ir vēl interesantāks. Lasīju un priecājos par to, cik forši visas problēmas aprakstītas tieši no Brālīša viedokļa. Protams, Karlsons ir autoritatīva persona, kura visiem bērniem varētu tikai patikt... Vēl jo vairāk - viņam tak ir propellers un viņš vienmēr visu māk izdarīt vislabāk, jo ir pasaulē pats labākais Karlsons. "Mieru, tikai mieru. Manā mājā ir tūkstošiem tādu lokomotīvju." Jā - melis arī viņš ir jaudīgs, taču bērna ausīm un nesabojātajai uztverei tas viss šķiet patiess.

Brālītis arī nav zemē metams un ar savu fišku, kuru, protams, Karlsons spēj apiet. Kaut vai piemērs ar derībām, kad uzvarētājs paņem lielāko, vai zaudētājs dabuj mazāko vai derību priekšmets vispār pazūd Karlsona mutē.

Vēl interesanta lieta ir brālīša pārdomas par precībām, jo to noteikti vajadzēšot darīt. Protams, viņš precēs draudzeni, bet labāk būtu precēt māmiņu... Klau, bet vai tik nevajadzēs precēt brāļa sievu, kad viņš mirs, jo, redz, Brālītim no brāļa paliek viņa vecās slidas, vecais mētelis... Tad jau veco sievu arī nāksies precēt Brālītim?

Tās ir tās problēmas, kas rodas bērnu galvā no tā šķietami niecīgā informācijas apjoma, kas viņam konkrētajā brīdī ir pieejams. Arī man jau kādu brīdi dēls ir iesācis "KĀPĒC?" atrakcijas... Ej nu izdomā atbildes uz tiem interesantajiem jautājumiem... Paskaidro bērnam, kāpēc līst lietus un kāpēc tas onkulis pārgāja ceļam, kad spīdēja sarkanais?

Grāmatu savā žanrā novērtēju ar 9 kokoiem no 10. Kurš man uzdāvinās pārējās divas daļas? (vēlams vecā izdevuma, bet nedusmošos arī par jauno)


Komentāri:

Sonora @ 16.11.2015. 17:32

tas vāks vien rada nostaļģiskas sajūtas :()()

koko @ 20.10.2015. 16:50

Gunit, mhm. Es zinu :D

marcus @ 20.10.2015. 10:51

šitas ir labs gabals, atceros, ka man pašam bija nedaudz bailes no Bokas jaunkundzes:D

Gunita @ 20.10.2015. 10:43

btw, Anitai esot visas daļas :)

koko @ 20.10.2015. 09:13

Nu... Lai lai savā starpā vienojas. Par Edžu - tas normāli - dvīņiem vienmēr komplektiņus dāvina :D

Gunita @ 20.10.2015. 08:16

Skaties, ka beigās visi nesadāvina Karlsonu (būs kā ar Pifu Edžum :D) ;)


Nu pasāpini mani - tu jau gribi:

* Visi lauki (izņemot tavu lapu) aizpildāmi obligāti!
E-pasts publiski netiks parādīts.
Zinot vairākumu, komentāros tagi netiek atrādīti kā tagi. Linki automātiski pārveidosies par spiežamiem (cerams).
Bloga īpašnieks patur tiesības ļaunus komentārus dzēst vai pārveidot cilvēkiem patīkamākā formā, bet tajā pašā laikā neatbild par komentāru saturu.